Antibiotice Iaşi
ICT

CCR A DECIS: Modificarea legii ANI, neconstituţională

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 07 noiembrie 2018

Modificarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate, proiect legislativ adoptat în Parlament de coaliţia PSD-ALDE, a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României. Judecătorii CCR au hotărât, ieri, că modificările privind prescrierea faptelor mai vechi de trei ani ce determină conflictul de interese, sunt neconstituţionale. Textul privind prescrierea acestor fapte a fost iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat în 2016 la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Propunerea lui Rădulescu a fost semnată de peste o sută de parlamentari PSD.

Curtea a soluţionat astfel obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Klaus Iohannis în 2 august cu privire la completarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

În sesizare, preşedintele menţiona că actul normativ adoptat în Parlament încalcă prevederile art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Constituţie. Klaus Iohannis arăta că modificările prevăd că "faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor". Faţă de acest text de lege, Iohannis preciza că modificarea instituie un paralelism legislativ, deoarece în cuprinsul său se regăsesc două dispoziţii contradictorii cu privire la momentul până la care Agenţia Naţională de Integritate poate evalua diferenţele semnificative de avere, existenţa unor conflicte de interese sau a unor stări de incompatibilitate.

Preşedintele adăuga că acest text este lipsit de claritate şi precizie, întrucât conduce la concluzia că faptele se prescriu, când, în realitate, ea ar trebui să expliciteze că este vizată prescripţia răspunderii.

Şeful statului mai susţine că una dintre dispoziţii conduce şi la imposibilitatea ANI de a evalua şi sancţiona nerespectarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese. Totodată, dispoziţiile legii contravin principiului statului de drept consacrat de Constituţie, afectând în mod direct activitatea de prevenire şi sancţionare a averilor nejustificate, a conflictelor de interese sau a incompatibilităţilor.

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro