Abonament gratuit

Ce Europă ne dorim, pentru care Europă votăm

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Cornel Codiţă

Europa nu este totuna cu Uniunea Europeană, chiar dacă instituţia aceas-ta a devenit unul dintre actorii principali ai destinului său în istoria secolului XX şi XXI. Dacă alegerile europene ar avea vreun rost politic, atunci ele ar trebui să fie prilejul dezbaterilor aprofundate şi cît mai largi care să lămurească pentru alegători, pentru guvernanţi, cît şi pentru cei care primesc mandatele măcar aceste două lucruri: ce Europă ne dorim, pentru care Europă votăm.

La întrebarea "Ce fel de Europă ne dorim?" avem, desigur, mai multe axe de determinare, dar dintre ele două sunt esenţiale.

Unită sau dezbinată? Istoria Europei vorbeşte mai ales despre furtunile vrajbei care i-au răvăşit cîmpurile, satele şi oraşele, care au făcut "să înflorească", de două ori doar în secolul al XX-lea, ororile nesfîrşite ale distrugerii şi morţii. Milioane şi zeci de milioane de morţi!!! Suntem, fără îndoială, într-un moment istoric, acela în care dezbinarea Europei este pe cale să devină, din nou, capabilă să dărîme stîlpii unei unităţi cu greu şi mari dificultăţi cîştigată, parţial după încheierea celui de al doilea război mondial şi, ceva mai larg, după încheierea "Primului război mondial rece"! Acum, mai mult decît altădată, dezbinarea Europei ameninţă nu atît descătuşarea unei noi ere a conflictualităţii interne, intra-europene, cît măcinarea internă avînd ca efect principal ieşirea definitivă din jocul competiţiei strategice în care sunt angajate Statele Unite, China şi Rusia. Unde se află Europa în raport cu aceste puncte cardinale ale puterii globale? În loc de aliat strategic, Statele Unite au hotărît că Europa este mai degrabă un concurent pe care doreşte să îl slăbeas-că, să îl aducă la starea de irelevanţă geo-politică. Dezbinarea politică, penalizarea economică şi slăbirea garanţiilor de securitate reprezintă calea cea mai sigură. Nu întîmplător Preşedintele Trump a susţinut cu atît entuziasm ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, nu întîmplător SUA tratează Germania ca pe un "copil adoptiv" obrăznicit şi nerecunoscător. Pentru a rupe "lanţurile" care, istoric, strategic şi prin natura relaţiilor economice leagă Europa de Statele Unite şi în mai mică măsură, dar semnificativ şi de Rusia, China pare tentată să-i "momească" pe europeni cu beneficiile unor relaţii economice speciale. Mesajul: noi putem să facem investiţiile uriaşe pe care voi, mai ales la nivelul statelor, luate separat, nu mai sunteţi în stare să le faceţi, dar de care ar putea să depindă viitorul vostru, individual şi colectiv, în acest secol al XXI-lea. În sfîrşit, Rusia ar vrea şi ea Europa decuplată de Statele Unite şi ar dori să limiteze, dacă nu să elimine din faşă, încercările Chinei de relaţionare strategică cu partea continentală pe care o consideră doar un apendice al marelui spaţiu rus care se întinde de la Vladivostok la Urali.

Izvor viu sau izvor secat de civilizaţie? Puţini ar fi aceia capabili să argumenteze temeinic împotriva tezei că Europa a dat modelul de civilizaţie pentru ultimele patru secole şi jumătate, dacă este să ne referim doar la perioada modernităţii. Cu bune, cu rele, modelul a fost difuzat la scară globală şi adoptat, după posibilităţi şi condiţii locale, aproape peste tot în lumea de astăzi. Desigur, nu cu aceleaşi rezultate şi nici după o reţetă unică. Acest model are în nucleul său dur componenta dezvoltării ideilor şi a tehnologiilor capabile să producă pe scară largă ştiinţă fundamentală şi aplicată, veriga de start a unei economii bazată pe cunoaştere şi difuzarea socială a rezultatelor ei, ambele sursele primare ale progresului şi dezvoltării sociale. Constitutive în egală măsură acestui nucleu, se regăsesc temele guvernării democratice, ale libertăţilor şi drepturilor umane fundamentale, respectiv ale laicităţii statale. Modelul civilizaţional european se află, de la sfîrşitul celui de-al doilea război mondial, dar mai ales în ultimele două decenii, sub asaltul susţinut al unor forţe care construiesc, propun şi luptă (la propriu, cu arma în mînă!) pentru a genera şi acredita, pune în operă, modele alternative. Statul clerical şi modelele de guvernare non-democratice, dacă produc beneficii în planul dezvoltării economice şi mai larg în plan social, au mobilizat sprijinul unor mase mari de oameni; decuplarea etajului performanţei ştiinţifice de educaţia generală şi, mai larg, de difuziunea cunoaşterii, tendinţă care are drept punct de inflexiune generarea unor mecanis-me/produse/instituţii ale inteligenţei artificiale cu o traiectorie detaşată de evoluţia "masei" sociale. Ceea ce se întîmplă, deocamdată, în Europa nu este cîtuşi de puţin încurajator. În loc să îşi apere şi să îşi perfecţioneze/adapteze modelul realităţilor unei lumi care refuză, cum a refuzat de cînd e istoria, istorie, să rămînă înţepenită într-un timp/spaţiu dat, Europa pare să se complacă în acest ţinut incert al dizolvării valorilor şi a soluţiilor valoroase de civilizaţie pe care, istoric, le-a creat.

Răspunsul la întrebarea "Pentru care Europă votăm?", mult mai legat de logica ideologică a reprezentării partidelor în Parlamentul Uniunii Europene, pare să îşi afle răspunsul, obligatoriu, în patrulaterul: creştin-democraţi, socialişti, alternative clasice (liberali, democrat-liberali, ecologişti) şi neo-alternative (partide şi formaţiuni aşa zis populis-te). Cititorul nostru atent va observa, desigur, că în România patrulaterul este şchiop, lipsindu-i latura creştin-democraţiei. Din păcate, la atît se reduce relevanţa votului pentru alegerile europene. Nimeni nu ne propune votul pentru vreun program, segment articulat de dezvoltare instituţională sau proiect din care să înţelegem pentru care Europă votăm. Dar, asta nu-i chiar o noutate. Din păcate, deciziile strategice în privinţa aceasta nu au fost niciodată la îndemî-na votului popular, iar cînd au fost ne-am ales cu brexitul, adică cu ce-i mai rău!

Opinia Cititorului ( 33 )

 1. ... adancind pestera platoniana... nu rezolvati nimic! ...

  1. I s-a mai reprosat domnului Codita ca de regula nu vine cu solutii ci releveaza probleme. O face stralucit insa. Este stilul pe care a vrut sa-l adopte.

   ... eu nu-i reprosam dansului ... nu este dansul responsabil pentru cele ce se intampla prin europa ;) ...

   Dansul cu prezentarea problemele si noi trebuie sa incercam sa dam solutiile. Eu cel putin asta incerc in viata asta terestra sa dau solutii prihn intermediul comunitatilor spirituale, doctrinelor cosmoumaniste si a cercetarii proprii, de doctirat,

   Corul TRonos ne-a dat solutia, sa privim in sus, asta e cheia. Au cantata fenomenal in Paralamentul European si impreuna am reusit sa formam egregorul comunitatii ramanesti din diaspora. E necesar sa practicam solutiile, nu doar documente. Credinta trebuie traita!Am avut prilejul sa traim in arminie cu matreicea si energia creatorului in PE, prin conectare la egregorul spritualitatii comune. 

   ... primul pas in rezolvarea unei prebleme consta in a o recunoste ... privitul in "sus", adesea neglijeaza problemele ... este ceea ce eu numesc "exces de pozitivitate" ... si tocmai aici se ascunde o mare problema... autoiluzionarea! ... augmentata si de tehnoligia informatiei ... care ne ofera un altfel de privit in "sus" ... mai exact, privitul in "gol" ... de aici si trimiterea la "pestera"! ... privitul la monitoare luminate artificial genereaza doar alte "umbre" in mintea omului (pestera) ... o forma ciudata de misticism materialit!!! ...

   Realitatea este o iluzie, ceea ce conteaza este esenta iar ea se gaseste in om.Cunoaste-te pe tine insuti!...,spune Socrates. Privitul in sus, se traduce prin demnitate, acesta a fost mesajul nostru din PE dar si trimiterea la sursa unica de unde de tragem si de unde ne luam energia!

   ... expresii precum: ... "ne luam energia" ... "sursa unica" ... "realitatea este o iluzie" ... reprezinta doar abstractiuni seci, la moda astazi ... nascute dintr-o impletintura pseudospiritauala intre vechile forme orientale si noile miscari new-age - "spiritualitate" de youtube si bestseller ... un om demn este un om sincer fata de el insusi ... iar aceasta nu o poate oferi si/sau garanta nici un parlament ... a te cunaste pe tine insuti, inseamna a privi in "interior" ... iar aceasta "munca" nu necesinta nici aprobari speciale ... nici recunoastere din partea semenilor ... dar cere multa stapanire de sine si smerenie ...

   Cheia este sa privim si sa trimitem dorintele noastre in sus spre Univers, el ne raspunde si ne trimite tot ce ne dorim cu sinceritate! Gasesti pe youtub dr. Salomeea Romanescu despre civilizatia cosmoumanista a pacii. Am primit binecuvantarea profesorului Ignatenko sa ii prezint cartea in Parlamentul European ca semn al spiritualitatii romanesti si umane, in general! Cu mine a facut minuni dl profesor Ignatenko. Pe 20 are sedinta de vindecare, tot la hotel Continental, daca ai timp poti veni, sunt doar 2 ore jumatate, asadar mult mai ieftinm decat cursul de o zi, de 3 ori mai ieftin.

   ... salomeea, nu sunt interesat ... gasesc chiar nostim faptul ca unii acuza biserica pentru taxele percepute pe "credinta" ... in vreme ce noile forme de "vindecare", "trezire", "ridicare a vibratiei" sau cum vreti sa le mai spuneti au trecut deja la euro ... spiritualitatea autentica este libera, in consecinta, gratis ... orice om, cu ceva cunoastere, se poate declara maestru ... scrie o carte, organizaeza un curs/atelier, percepe o taxa de vindecare samd. ... prin aceasta exploateaza o slabiciune umana - supunearea atavica fata de o autoritate "data" ... consider aceste modele invechite (dependenta de "maestru") si decazute ("dependenta" este contra cost) ...

   Banii pe care ii strange din cursuri si consultatii ii foloseste pentru proiectele cosmoumaniste.Nu e asa de materialist, cum crezi tu...Pe mine m-a invitat, asa cum a invitat pe multi altii.. Locuieste la hotel, calatoreste cu avionul, trebuie sa acopere aceste costuri, in plus doreste sa construim oraselle viitorului in Romania, din fondurile stranse din toate aceste proiecte. Banii sunt pentru umanitate de la umanitate facand bine, gandind bine, pe scurt fiind buni.Pe mine ma cearta pentru ca ofer cursurile sau terapii gratuit, mereu.Mie asa imi place, asa ma simt fericita! Ideea este ca trebuie sa compensezi cumva ceea ce primesti de la un maestru, universul nu iti mai da daca nu esti corect. Eu i-am oferit cadouri in schimb. Mi-a spus ca voi primi si eu foarte multe cadouri spirituale de la Univers. Asa se si intampla! Universul imi face multe cadouri spirituale si pentru asta ii multumesc.Mi-a spus ca eu eram deja inaltata si de aceea m-a invitata la curs. Noi avem proiect comun, Universul a facut sa ne intalnim, modelul dansului ma ajuta sa gasesc modelul societal visat gratie doctrinei cosmoumaniste a pacii. Eu mi-am dedicat viata, de multa vreme acestui proiect. De aceea am si devenit bahai deoarece sunt consinsa ca doar solutiile spirituale sunt cheia.

   Dl profesor Ignatenko are puteri pe care noi nu le posedam. Mie imi citeste gandurile si imi raspunde pe loc. Te poate face sa nu poti vorbi, sa nu poti sa iti misti piciorul doar sa iti demonstreze ca programele introduse functioneaza! Pe 14 iunie are un spectacol la Sala palatului, poti veni sa il vezi, nu costa mult biletul.

   ... bine pentru tine ... "pacat" pentru cei care nu-si permit si ar dori ... deja ti-am spus ca nu sunt interesat ...

   Daca ai un ideal inalt t tine si umanitate dansul isi da seama!Daca ajung sa vorbeasca cu dansul ii primeste depinde de idealul fiecaruia! Eu imi platesc biletul la Sala Palatului! Daca vei irganiza si tu un curs, spectacol sau sedinte de vindecare vei avea gratuitate.

   ... problemele in lume apar cand idalurile depasesc posibilitatile ... daca-mi aduc bine aminte, tema editorialului era: ..." ce europa ne dorim" ... va rog sa reveniti asupra comentariului 1.4 ;) ...

  Cred ca alaturarea in editorial al spatiului politic romanesc de cel european cuprinde o foarte mare doza de utopie naiva. Lipsa crestin-democratiei este una din non problemele Romaniei. In tara transpartinicului generalizat, a traseismului politic dus la rang de modus vivendi, lipsa unei orintari politice europene este doar un amanunt, nu un indicator.

  1. Propun ca europarlamentarii europeni sa ceara Comudiei Europene sa introduca in Tratatul de la Lisabona sau in o noua Constitutie europeana legile belagine stramosesti a bunei vietuiri in armonie cu Dumnezeu si natura pentru a nu se pietde si penteu a le impartasi si altor neamuri ale planetei! Numai astfel Europa va putea deveni un actor global!

   Cine te crezi, Salomeea, sa-ti permiti sa-l iei de sus pe autorul opiniei?

   Ce te califica in astfel de pozitie de superioritate, incat sa-l numesti "copile" pe autorul opiniei?  

   De la un timp, oamenii sunt scarbiti sa mai citeasca comentariile la articolele lui Codita, din cauza elucubratiilor tale. 

   Astazi, din pozitia de superioritate cu care te crezi inzestrata, bagi notiunea de "egregor", fara sa avertizezi pe nimeni ca este o tampenie asazis ezoterist-samanista, cu pretentii specifice intelectualilor ratati: 

   “Atunci când un număr de persoane se adună în jurul unei idei, gândurile și dorințele lor creează o entitate vie; este o lege a lumii spirituale. Chiar dacă această entitate nu este formată din niște particule suficient de materiale pentru a fi văzută și atinsă, ea există. Această entitate colectivă este numită egregor. Așadar, un egregor este o entitate vie, activă, ți fiecare țară, fiecare religie, fiecare curent de gândire posedă un egregor. 

   Fraternitatea Albă Universală îşi are şi ea propriul egregor; iar toţi membrii săi, fraţii şi surorile care se reunesc în jurul aceleiaşi idei de pace şi lumină o alimentează, o întăresc în permanenţă. Astfel, ea poate acţiona nu numai asupra celorlalte egregoruri din lume pentru a le influenţa benefic, dar contribuie îndeosebi şi la evoluţia fiinţelor care lucrează să o formeze.” 

   Cat de idiot sa fii ca sa formulezi expresia "niște particule suficient de materiale"?! 

   Exact atat te duce capul, Salomeea, atat cat il duce si pe asta care a definit idiotenia numita "egregor". 

   Lasa-ne sa gustam articolele minunate ale lui Cornel Codita! 

   Du-te in alta parte! 

   Si spune-i "copile", copilului tau!

   Rusine sa-ti fie! 

   Ce orientare poți avea în Europa când aficialii ei și-au manifestat susținerea pentru un tortionar comunist și emite amenințări sa nu fie înlocuit?

    

   12. Neînteleptul este mânat de râvnă, dar înteleptul încalecă râvna. Neînteleptul suferă când râvna îl duce la pierdere si la cădere, dar înteleptul întotdeauna găseste câstigul în pierdere si înăltarea în cădere.

    

   Sa ma lasi tu in pace, copile, inintelept! Crezi ca imi pasa ce spun copiii?

   Esti gelos ca nu ma conectez cu tine...eu ma conectez doar cu cine vibreaza pe aceeasi frecventa de unda cu mine si astfel putem forma un egregor comun. Asa mi-a spus si traducatoarea domnului Ignatenko ca daca va fi pe aceeasi frecventa de unda cu mine vom lucra impreuna.Nu ma poti impiedica tu sa ma conectez la egregorul sufletului meu geaman, domnul profesor Codita. Eu fac doar ce imi place in viata, nu imi pasa ce spun ceilalti, asa ca nu te mai obosi!

   " ... l'Egregore manifeste par la Roise-Croix constitue un idee-force ... Il est un champ d'energie cosmique ... "

   Incendierea catedralei Notre Dame simbolizeaza moartea unui egregor, cel al credintei!...doar prin ardere se poate distruge! 

   Sunt scorpion si nu voi lasa niciodata pe cineva sa intervina in bunul mers sl lucrurilor de care sunt responsabila, misiune mea pe Terra. Ma pun mereu pe primul plan, imi sustin cu indarjire punctul de vedere, indiferent de ceea ce se intampla in jurul meu.In plus, atunci cand o persoana vrea sa ma intimideze, ma pot pune in locul ei si pot simti empatie si compasiune dar stiu ca nu trebuie sa ma abst de la ceea ce mi-m propus!

  Puterea care uneşte este mai mare decât puterea care desparte.

  1. Episcopul iudeo-creştin Iordanes, lăudând cunoştinţele şi morala geţilor a scris că aceştia îndeplineau în viaţa lor rânduielile leges belagines, pe care le mai numeşte şi legi frumoase: Deceneu „i-a făcut să trăiască după poruncile legilor naturii; transcriind aceste legi, ele se păstrează până astăzi, sub numele de belagines”, cam tot aşa scrie şi manuscrisul esen privind originea cerească a legilor ce le guvernau soarta. Tot Iordanes în „Getica” ne mai spune că goţii au luat legile belagine de guvernare de la geţi. Peste 1200 de ani şi Carolus Lundius ne spune acelaşi lucru, că legile de guvernare ale goţilor şi suevilor vechi, strămoşii scandinavilor au fost copiate după legile marelui înţelept Zamolxe.

   Tot Lundius aminteşte că Conringius a susţinut că primii care au s-au folosit de legi scrise au fost danii, danezii, locuitorii Daciei de Vest.[14] Că vorbim de aceleaşi legi bellagine ne lămureşte mai jos[15]: „Cu câtă claritate ni-l înfăţişează Jornandes (Iordanes) pe Deceneu ca filozof (care la Strabon – lib. VII, 16 şi XVI – este numit Dekaineo). Cum trăiau concetăţenii lui prin legi făcute de el, care scrise fiind s-au numit până astăzi Bellagine”. Că erau mai vechi decât Deceneu, aflăm mai departe[16]: „Troienii, care de fapt nu sunt alteceva decît strămoşii Goţilor / Geţilor, după cum reiese din legile sacre scrise, care erau comune (troienilor şi geţilor)”.

   1.Iubirea pentru familie, neam, pamant si pentru toate formele de viata.- rosu inchis, rubiniu

   2.Iubirea de patrie, un statut social si economic superior.-rosu deschis 

   3.Iubirea pentru toti locuitorii planetei Pamant.- rosu corai 

   4;Dorinta de dobandire a unui trup sanatos, vesnic tanar, avand o functie de reproducere puternica. -portocali 

   5.Dorinta de dezvoltare a culturii eticii, esteticii si a sentimentului de frumos- galben 

   6. Dorinta de dezvoltare a intelectului - verde 

   7.Dorinta de dezvoltare a vointei, a caracterului sistemic si a perseverentei in atingerea scopurilor- albastru, turcoaz 

   8.Dorinta de dezvoltare a capacitatilor intuitive - culoarea indigo, albastru marin 

   9.Binele, constiinta, cinstea, toleranta, compasiunea.iertarea - culoarea violet 

   10. Iubirea fata de creator si aproapele tau.-culoarea roz 

   11.Puritatea, forta spiritului si a gandului, intelepciunea.- culoarea alb

   12.Credinta in creator, intr-un viitor plin de lumina, in propriile puteri si capacitati - culoarea galben 

  Raspunsul Comisarului european pentru concurenta la intrebarea legata de sincronia dintre concurenta si coeziune a fost unul pueril, l-am publicat pe facebook, Avem elite limitate in gandire pentru ca nu si-au dezvoltatat capacitatile individuale desi matricea permite fiecaruia sa devina geniu.Raspunsul meu este prin formarea egregorul pacii structurale, conceput pe baza valorilor cosmunaiste si a legilor strabune belagine, pentru salvarea Europei si a Lumii!- Romania a fost aleasa tara Gradina maicii Domnului- adica centrul spiritual al lumii- sufletul lumii! Numai daca va reveni la valorile spirituale in armonie cu valorile bazate pe legile comerciale ale UE

  1. In perioada 10-11 aprilie am participat la intalnirea Comisiei Europene Interreg si la ExpoRomania in PE cu ocazia presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, unde am avut un discurs despre exportarea valorilor spirituale strabune si in UE si rolul spiritualitatii romanesti. Inscrierea legilor belagine in constitutiile nationale si cea Europeana.

   Raspunsul directorului programului interreg la intrebarea cum putem sa cream armonie intre concurenta si coeziune materiala si spirituala_ institut de cercetare in acest domeniu pentru a forma egregorul coeziunii spirituale si materiale UE conceput pe baza valorilor cosmounaniste si a legilor strabune belagine, pentru salvarea Europei si a Lumii!- Romania a fost aleasa tara Gradina Maicii Domnulu - adica centrul spiritual al lumii - sufletul lumii! Numai daca se va reveni la valorile spirituale bizantine in armonie cu dreptul roman, valorile bazate pe legile comerciale ale UE. 

   Nu sunt deloc maturi unii comisari, europarlamentari sau directori europeni, ma refer la institutiile europene. Trebuie sa lucram in structura de adancime pentru a schimba paradigma civilizationala. Orice mare civilizatie a avut la bază un set de valori spirituale! De asta e nevoie acum si asta trebuie sa facem sa se inteleaga, avem nevoie de documente trăite nu doar inscrise in constitutiile nationale si spirituale!

   Civilizatia care unifica cu ajutorul valorilor belagine bazate pe bine, frumos, onoare, cinste! 

   S-a făcut mult caz despre existenţa şi conţinutul acestor legi, originea şi etimologia lor. Cum că ar fi legile cele plăcute ale lui Dumnezeu (bel=frumos, lage=lege), ba că bel ar fi de fapt zeul antic Baal, deci ar fi un cod de legi religioase, sau că termenul este gotic (cf. Vladimir Hanga), din vechea rădăcină nordică lag, similar englezescului lau-low, etc. Am demonstrat în lucrarea noastră, „Cine sunt strămoșii noștri…”, în capitolul chiar așa intitulat, Legile Bellagine că acestea erau legile valahe ale pământului, valabile până de curând (secolul al XIX-lea) pe tot teritoriul locuit de strămoşii noştri, care mai de mult, era mult mai întins decât România Mare interbelică. Iar „Bellagin” nu este decât o formă a vechiului etnonim „pelasg”, evoluatat ulterior în „valah”.

   Voi relua doar câteva din însemnările de acolo. Primul care a demonstrat acest lucru a fost N. Densuşianu. Să-i urmărim argumentele: Homer ne înfăţişează populaţiile pelasge din părţile de nord ale Traciei, misii, sciţii şi abii drept cei mai drepţi oameni de pe suprafaţa pământului (Homer, „Iliada”, XIII. v. 6). Şi Strabon („Geogr. I.” VII. 3. 8-9) confirmă, zicând că grecii care au trăit înaintea lui au considerat pe sciţi la fel ca şi Homer şi la fel şi Pliniu (IV. 26. 11). Apoi Platon (sec. V-IV î.Hr.) menţionează legea sciţilor „o ton Schiton nomos” care conţinea instrucţiuni militare. Clearchus din Solos ne spune că sciţii au fost primii care s-au folosit de legi comune. Ştim forte bine că şi Herodot a spus despre geţi că sunt cei mai drepţi dintre traci (Herodot, lib. IV. 93). Nu vom relua toate argumentele lui Densuşianu, dar va trebui să reamintim sursele care fac referire directă la numele de vlah, sub oricare din variante. Regele get Aetas avea la curtea lui nişte „stâlpi ai soarelui” pe care erau scrise legile divine (Valerius Flacus, Argonautice). Platon scrie şi el că „în regatul lui Aethas, care domnise peste hiperboreeni din nordul Traciei, au existat cele mai vechi legi de origine divină, scrise cu litere, pe o columnă de aramă” („Critias”, II, 259). Redactarea acestor legi este mult mai veche, ţinând cont de faptul că turdulii sau turditanii din Penisulele Italică şi Iberică, care s-au desprins din timpuri „obscure” din Transilvania, aveau, cum spune Strabon („Geogr.” 1, III, 1.) „un codice de legi vechi de 6000 de ani, după mărturisirea lor”.[1] Legile acestea au fost date lui Zamolxe de către zeiţa Hestia, atestată documentar la 2500 î.Hr. Aceasta conducea regatul matriarhal al pelasgilor „ce avea la bază cel mai vechi cod de legi scrise din lumea antică, cod cunoscut sub numele de Belagine sau Legile frumoase.[2]

   Iamblichos, matematician şi filozof grec, ce a murit pe la anul 330 spune că religia geţilor sau cultul lui Zamolxe era practicat cu mare cinstire şi de către goţi. (Viaţa lui Pitagora ). Iar asta înainte de pretinsa creştinare a lor prin arianism făcută de Wulfila pe la anii 341-348. Mai scrie că Zamolxis, după ce „i-a convins că sufletul este nemuritor” a „scris legile” pentru geţi, după care să-şi rânduiască viaţa de neam scoborâtor din zei. De „regulile lui Zamolxis” aminteşte şi Agathias Scolasticul, sec al VI-lea. Teopomp afirmă că geţii îşi învăţau legile pe de rost, aşa trecând de la o generaţie la alta.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS