CE: Reforma pieţei energiei va sprijini consumatorii şi industria

F.D.
Internaţional / 21 mai

CE: Reforma pieţei energiei va sprijini consumatorii şi industria

Comisia Europeană a salutat marţi adoptarea unor reforme importante ale pieţei energiei electrice şi a gazelor şi a noului cadru de reglementare pentru a stimula dezvoltarea hidrogenului şi a altor gaze decarbonizate, relatează Agerpres.

Aceste reforme evidenţiază hotărârea Europei de a continua tranziţia către o energie curată, consolidând în acelaşi timp securitatea aprovizionării şi protecţia consumatorilor şi valorificând lecţiile învăţate în urma crizei energetice.

Pieţele energiei adaptate exigenţelor viitorului vor stimula investiţiile în energia curată şi vor facilita preţuri mai mici şi mai stabile, care sunt esenţiale pentru ca industria europeană să devină mai competitivă pe scena mondială. Odată cu adoptarea organizării revizuite a pieţei energiei electrice şi a pachetului privind decarbonizarea gazelor şi a hidrogenului, UE dispune de instrumente suplimentare pentru a-şi atinge obiectivele în materie de energie şi climă în cadrul Pactului verde european. Cadrul actualizat al pieţei gazelor naturale oferă statelor membre posibilitatea de a opri sau de a limita atât importurile de gaze prin conducte, cât şi de gaze naturale lichefiate (GN) din Rusia şi Belarus, în conformitate cu obiectivele REPowerEU.

Reforma pieţei energiei electrice oferă consumatorilor o gamă mai largă de contracte şi informaţii mai clare înainte de semnarea contractelor. Acestea vor avea opţiunea de a bloca preţuri sigure şi pe termen lung, precum şi de a avea contracte dinamice de stabilire a preţurilor pentru a profita de variabilitatea preţurilor pentru a utiliza energia electrică atunci când aceasta este mai ieftină. Statele membre vor trebui să stabilească furnizori de ultimă instanţă, astfel încât niciun consumator să nu ajungă fără energie electrică. Consumatorii vulnerabili şi cei afectaţi de sărăcia energetică vor fi protejaţi împotriva deconectării, iar statele membre vor putea extinde preţurile cu amănuntul reglementate la gospodării şi IMM-uri în caz de criză. Pe lângă protecţia consumatorilor, partajarea energiei este, de asemenea, consolidată. De exemplu, chiriaşii vor putea să partajeze surplusul de energie solară pe acoperişuri cu un vecin.

Reforma va ajuta, de asemenea, întreprinderile europene să rămână competitive, oferindu-le acces la costuri mai previzibile ale energiei. Aceasta creează condiţiile pentru ca atât furnizorii, cât şi consumatorii să beneficieze de utilizarea extinsă a instrumentelor de piaţă pe termen mai lung, cum ar fi contractele de achiziţie de energie electrică, contractele bidirecţionale pentru diferenţă şi contractele forward. Acest lucru va oferi siguranţă în materie de investiţii, atât producătorilor de energie electrică, cât şi consumatorilor industriali.

În general, atât gospodăriile, cât şi întreprinderile vor putea beneficia de costurile mai scăzute ale surselor regenerabile de energie, a căror integrare şi disponibilitate vor fi, de asemenea, stimulate de noile dispoziţii privind congestionarea reţelei, termenele de tranzacţionare, răspunsul părţii de consum şi stocarea, precum şi de licitaţiile la nivelul UE.

De asemenea, pentru a se asigura că populaţia din UE va beneficia de pieţe competitive cu stabilirea transparentă a preţurilor, Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) şi autorităţile naţionale de reglementare vor avea o capacitate sporită de a monitoriza integritatea şi transparenţa pieţei energiei.

Noul cadru pentru piaţa gazelor va facilita utilizarea gazelor din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon, asigurând în acelaşi timp securitatea şi accesibilitatea energiei pentru toţi cetăţenii europeni. Reforma pieţei gazelor naturale asigură faptul că gazele decarbonizate şi hidrogenul pot circula în toată Europa. În special, reformele vor conduce la crearea unei pieţe pentru hidrogen, care va fi esenţială pentru reducerea emisiilor în sectoarele greu de redus, cum ar fi industria grea şi transporturile. De asemenea, Comisia va testa un proiect pe cinci ani pentru a reuni cererea şi oferta de hidrogen pentru a îmbunătăţi dezvoltarea pieţei şi transparenţa în cadrul Băncii Europene pentru Hidrogen.

Consumatorii vor fi mai bine protejaţi împotriva riscurilor legate de aprovizionare şi de preţ. Acestea vor fi împuternicite să îşi asume un rol activ pe piaţă şi să selecteze bunuri şi contracte mai curate. Practic, aceştia vor putea să schimbe mai uşor furnizorii, să utilizeze instrumente eficace de comparare a preţurilor, să obţină informaţii exacte, echitabile şi transparente privind facturarea şi să aibă un acces mai bun la date şi la noi tehnologii inteligente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb