Ceasul din aur cu trei capace al lui Mihai Eminescu, primit de la tatăl său, expus la Iaşi de Ziua Culturii Naţionale

A.I.G.
Cultură /

Ceasul din aur cu trei capace al lui Mihai Eminescu, primit de la tatăl său, expus la Iaşi de Ziua Culturii Naţionale

Muzeul "Mihai Eminescu" din Iaşi va gâzdui miercuri şi joi mai multe evenimente dedicate împlinirii a 170 de ani de la naşterea poetului. Între acestea se numără expoziţii, ateliere pentru copii, un colocviu şi o serie de lecturi, potrivit News.ro.

Miercuri, 15 ianuarie, de la ora 11.30, va avea loc o sesiune a programului de pedagogie muzeală, "Mihai Eminescu şi Academia copiilor", în care va fi făcută o incursiune în opera poetului.

De la ora 13.30, va fi inaugurată expoziţia "Junimea culturală - modernism naţional şi european", prin care este punctat rolul "Junimii", mişcare al cărei exponent a fost Mihai Eminescu.

Expoziţia, ce poate fi vizitată între 15 ianuarie şi 29 februarie, ilustrează societatea culturală "Junimea" înfiinţată la sfârşitul anului 1863, ca o veritabilă rampă de lansare a culturii moderne din România. Vizitatorii vor regăsi diverse acte ale Junimii, cărţi şi fotografii.

Pentru a marca această zi, va fi scos din depozitul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi şi expus publicului ceasul din aur cu trei capace al lui Mihai Eminescu, dăruit în anul 1881 de tatăl său, căminarul Gheorghe Eminovici. Vizitatorii pot admira ceasul poetului doar în ziua de 15 ianuarie.

Potrivit sursei citate, miercuri va avea loc colocviul "Eminescu - perenitatea modelului", o întâlnire a mai multor personalităţi culturale cu publicul. În încheierea programului, actorul George Marici va susţine un recital poetic.

Joi, va avea loc o sesiune specială a clubului de lectură pentru copii şi adolescenţi, la Muzeul "Sf. Ierarh Dosoftei - Mitropolitul" (Casa cu arcade). Prima întâlnire din acest an este dedicată lui Mihai Eminescu, iar membrii clubului vor asista la lectura unuia dintre cele mai iubite basme ale lui, "Făt-Frumos din lacrimă".

Stabilirea Zilei Culturii Naţionale pe 15 ianuarie, ziua naşterii poetului Mihai Eminescu, este o sărbătoare propusă de Academia Română în anul 2009, aprobată de Parlamentul României prin Legea nr. 238/2010.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS