CEEA CE SOBOLEWSKI VREA SĂ CREDEM CĂ A SPUS LA NEW YORKAşa-zisul "rezumat" de pe site-ul BVB este o minciună

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 octombrie 2015

Aşa-zisul "rezumat" de pe site-ul BVB este o minciună


Nu ştim în ce clasă se studiază rezumatul în Polonia, însă Ludwik Sobolewski, CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti, pare să fi lipsit de la lecţie.

BVB a publicat, pe site-ul propriu, un comunicat care are pretenţia că redă rezumatul discursului lui Sobolewski, ţinut pe 28 septembrie, la New York, în cadrul Forumului Best Invest.

Însă textul publicat de BVB conţine adăugiri şi "îndulciri" ale prezentării susţinute în cadrul evenimentului, după cum se poate observa prin comparaţia cu transcriptul discursului, pe care îl redăm alăturat.

Sobolewski a completat "rezumatul" cu fraze întregi (subliniate şi îngroşate pe relatarea făcută de BVB), pe care în realitate nu le-a rostit. El a modificat ordinea unor fraze, ca să îndulcească efectul batjocoritor la adresa Bursei de Valori Bucureşti şi la adresa României şi a Guvernului său, pe care la New York l-a urmărit cu voluptate.

În comunicatul BVB, Sobolewski îşi perie declaraţiile referitoare la procesul de privatizare şi elimină referirile la Guvernul României: "Trebuie să fim realişti: România nu va deveni piaţă emergentă dacă nu este reluat procesul de privatizare şi nu se va desfăşura într-o manieră mai curajoasă".

În realitate, Sobolewski a spus: "Niciodată, dar niciodată, nu vom ajunge la statutul de piaţă emergentă, dacă Guvernul României nu reia privatizările".

În loc să se pregătească înainte de discurs, ca să-i iasă coerent, Sobolewski şi-a prelucrat discursul incoerent în comunicatul BVB, cu scopul să-şi ascundă delăsarea.

După ce a interpretat regulamentele BVB cum a dorit şi a inventat că directorul general al BVB nu face parte din personalul Bursei şi după ce a găsit justificări să nu îşi publice contractul, pe motiv că aplică guvernanţa corporativă, Sobolewski a ajuns să mintă pur şi simplu cu privire la ce a spus.

L-am rugat pe şeful Grupului de Presă BURSA să comenteze situaţia. MAKE a răspuns: "De aproape doi ani, nu mai comentez nici gesturile şi nici afirmaţiile lui Sobolewski. Şi nici pe cele ale lui Anghel (n.r. Lucian Anghel, preşedintele BVB). Sunt oameni fără coloană vertebrală, care afirmă orice lucru care le convine, indiferent de adevăr. Nu pot să-mi pun mintea cu asemenea oameni. Mă simt înfrânt de dinainte. Nu pot să fac faţă unor oameni fără scrupule".

Păcat. Piaţa de capital ar fi avut nevoie de comentatori lucizi, în această perioadă a minciunilor.

Rezumatul discursului Directorului General al BVB, Dr. Ludwik Sobolewski, susţinut la Forumul de investiţii de la New York, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României, pe 28 septembrie 2015 (Sursa BVB):

"În scrisoarea preşedintelui României, Excelenţa Sa Klaus Iohannis, prezentată de domnul Cosmin Marinescu, am putut auzi trei fraze, trei expresii, care consider că definesc cele mai importante provocări cu care toţi ne confruntăm: "guvernanţă", "reforme structurale", "privatizare".

În opinia mea, această triadă reprezintă ceea ce este esenţial pentru creşterea economică a României şi ceea ce este crucial şi indispensabil pentru dezvoltarea sectorului financiar şi al pieţei de capital.

În această sală sunt prezente câteva mari companii din România, listate la Bursa de Valori Bucureşti. Pentru noi este important ce se întâmplă acum şi care va fi evoluţia în toate cele trei domenii menţionate.

Guvernanţa corporativă în mediul de afaceri s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani. Bursa de Valori Bucureşti, împreună cu participanţii la piaţă, joacă un rol foarte activ în implementarea celor mai bune practici de către instituţiile financiare şi emitenţii de instrumente financiare.

Reformele structurale, în ceea ce priveşte piaţa de capital, înseamnă: accelerarea eliminării oricăror bariere care împiedică implicarea investitorilor internaţionali şi pe care le ştim. Un progres semnificativ a fost înregistrat, însă cu toate acestea încă mai este loc pentru a duce piaţa de capital din România la nivelul pieţelor dezvoltate, în ceea ce priveşte deschiderea către investitori. Vom continua acest efort.

Probabil că cea mai importantă provocare şi misiune este reluarea procesului de privatizare. Este ceva ce va defini atât viitorul României, cât şi al pieţei de capital. Vreau să atrag atenţia asupra unui exemplu, care este o lecţie pentru noi: Nigeria şi Bursa de Valori din Nigeria. Toţi ştiu că Nigeria este cea mai mare economie a Africii, cu o populaţie uriaşă şi o creştere economică rapidă, şi a fost, cum se mai spune, o "iubită a investitorilor". Bursa din Nigeria are o listă impresionantă cu peste 180 de companii, cu o capitalizare bursieră de 58 miliarde dolari americani la mijlocul anului 2015. Totuşi, rulajul bursei din Nigeria este doar la nivelul de 20 milioane dolari pe zi. Cum este posibil? Cum se poate explica faptul că o mare poveste de investiţii, aşa cum este Nigeria, are o lichiditate atât de redusă, în ciuda capitalizării bursiere care este de aproximativ 3 ori mai mare decât a BVB? Există doar o explicaţie: Nigeria este clasificată ca piaţa de frontieră. La fel ca România. Totuşi, în opinia mea, România are un profil de risc mult mai bun pentru investitori, are o arhitectură de tranzacţionare şi post-tranzacţionare bună - totul este mai bine în România decât în Nigeria, din acest punct de vedere. Cu toate acestea, suntem în acelaşi coş şi înregistrăm tranzacţii de 8 - 10 milioane dolari pe zi. Luaţi exemplul Bursei de Valori din Varşovia. Piaţa poloneză se confruntă cu multe probleme. Capitalizarea sa bursieră este de circa 3 ori mai mare decât cea a bursei din Nigeria. Dar, rulajul zilnic înregistrat în Varşovia nu este mai mare de 3 ori, ci de 10 până la 20 de ori mai mare decât cel din Lagos. Acesta este fenomenul pieţelor emergente, aşa cum este cazul Poloniei.

Trebuie să fim realişti: România nu va deveni piaţă emergentă dacă nu este reluat procesul de privatizare şi nu se va desfăşura într-o manieră mai curajoasă. În mod simplu şi concret, trebuie să avem un număr suficient de blue-chip-uri. Altfel, această reclasificare a României nu va avea loc vreodată.

Să fii o piaţă emergentă, printr-un proces consecvent de privatizare a economiei, va fi nu doar în beneficiul companiilor aduse pe piaţa publică, dar va fi şi în beneficiul toturor stakeholder-ilor pieţei de capital - al tuturor companiilor listate şi al tuturor instituţiilor financiare. Exemplele pe care le-am dat demonstrează acest fapt."

Transcriptul discursului lui Ludwik Sobolewski, de la Best Invest Forum, 28 septembrie 2015, New York:

"Mulţumesc că m-aţi invitat la această întâlnire.

Când l-am văzut pe Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ Române (care a dispărut, dar probabil se va întoarce... este bine că există acest trafic de persoane) , a fost precum un deja-vu pentru mine, pentru că am organizat împreună cu Camera de Comerţ Română o conferinţă pentru investitori - Romanian Investors Day - săptămâna trecută, în Bucureşti, care a atras un număr de investitori străini. Astăzi ne întâlnim în New York şi cred că aceasta este o urmare bună.

Aş vrea să fac referire la scrisoarea preşedintelui Iohannis citită de domnul Cosmin Marinescu... Trei expresii folosite în această scrisoare mi-au făcut discursul. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu am avut nevoie de o prezentare. El a menţionat (n.r. preşedintele) guvernanţa, reformele structurale şi privatizarea. Cred cu adevărat că aceste trei cuvinte sau expresii sunt cele mai definitorii expresii, care conţin de asemenea şi obiectivele pentru noi toţi cei din România: guvernanţă, reforme structurale şi privatizare.

Am decis să vorbesc pentru o vreme, nu despre Bursa de Valori Bucureşti, ceea ce ar fi natural, dar am decis să vorbesc despre... surpriză, surpriză... despre Bursa din Nigeria. Din Lagos, Nigeria. Pentru că este un caz pertinent în contexul nostru şi în contextul acestor trei cuvinte sau expresii.

Aşadar, Bursa din Nigeria are listate 183 companii. Este mai mult decât dublu faţă de noi. În Bucureşti, avem peste 80 de companii pe piaţa principală şi ei au peste 180 pe piaţa principală.

Capitalizarea bursieră la Bursa de Valori din Nigeria este, la finalul celui de-al doilea trimestru din acest an, de 58 miliarde de dolari. 58. Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti este, în dolari, de aproximativ 20 miliarde dolari.

Acum vine cel mai interesant lucru. Valoarea zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni pe Bursa din Nigeria este, în jur, chiar puţin sub 20 milioane de dolari/zi.

Aşadar, oamenii, în mod legitim, pun întrebarea: De ce Bursa din Nigeria are o valoare a tranzacţiilor de doar 20 milioane dolari, dacă este o ţară imensă, o economie în creştere, aş spune chiar o "iubită" a investitorilor, investitorilor globali, cel puţin uneori, are atâtea companii şi o capitalizare destul de mare, iar valoarea tranzacţiilor pare să fie aproape ca la Bucureşti? Noi avem capitalizarea bursieră aproape de două ori mai redusă, dar, în plus, mai ales în acest an care nu este atât de bun, se tranzacţionează în jur de 8-10 milioane de dolari pe zi. Poate fi o singură explicaţie de ce avem această situaţie. De ce Bursa din Nigeria are o valoare a tranzacţiilor atât de mică şi de ce Bursa de Valori Bucureşti are o valoare a tranzacţiilor atât de mică.... Şi de ce Bursa din Varşovia, unde capitalizarea bursieră, valoarea tuturor companiilor listate este în jur de 170 miliarde dolari....

Luând asta ca referinţă, valoarea zilnică a tranzacţiilor în Varşovia ar trebui să fie în jur de trei ori mai mare decât în Lagos, Nigeria. Însemnând că ar trebui să fie în jur de 60 de milioane de dolari. De ce este de 200-300? Când valoarea zilnică a tranzacţiilor în Varşovia este de 200, 300 sau 400, se spune că este o zi medie sau o zi proastă. Este o singură explicaţie. Nigeria este o piaţă de frontieră. Şi România este de asemenea una dintre pieţele de frontieră.

Aş spune că România, în special, în prezent, prezintă riscuri incomparabil mai mici pentru investitori decât Nigeria, în termeni de... sincer, tot ce poate fi important pentru investitori: stadiul arhitecturii de trading, servicii post trading, transparenţă... Dar, formal, România este clasificată drept o piaţă de frontieră.

(minutul 6,54) MODERATOR: Ludwik, cred că mai ai poate două minute, pentru că suntem în întârziere.

... Asta face diferenţa. Când România va deveni o piaţă emergentă, se va schimba imediat tot contextul în care este văzută România, drept teritoriu de investiţii.

Voi încheia, dar nu prea abrupt, pentru că trebuie subliniat... Să fim sinceri! Mulţi dintre noi am stat mult timp în avioane şi am circulat prin acest oraş, care azi este capitala politică a lumii... Nu vom ajunge la stadiul de piaţă emergentă, dacă nu continuăm să îmbunătăţim guvernanţa instituţiilor pieţei financiare din România, dacă nu accelerăm reformele structurale, prin care vreau să spun reformele şi alinierea pieţei româneşti cu standardele cu care sunt obişnuiţi investitorii internaţionali şi, mai presus de toate... şi asta este ceva fără nici o ezitare, niciodată, dar niciodată, nu vom ajunge la statutul de piaţă emergentă, dacă Guvernul României nu reia privatizările şi nu merge mai adânc cu privatizările, când vine vorba de companiile deja listare. Pentru că vorbind foarte brutal, trebuie să avem un număr suficient de companii mari, cu free-float mare, cu o lichiditate suficientă. Altfel, România, încă o dată, nu va fi niciodată o piaţă emergentă. Aşa că, alte companii... avem companii grozave azi, în New York, avem companii grozave listate pe Bursa de Valori Bucureşti, avem companii grozave care sunt de asemenea stakeholderi viitori şi beneficiari ai acestui proces de privatizare şi al promovării României în familia pieţelor emergente.

Este cea mai importantă provocare şi această provocare trebuie să fie promovată de noi toţi. Avem nevoie ca Guvernul României să reia privatizările, să listeze companiile pe piaţa de capital, nu doar pentru beneficiul acelor companii, ci şi pentru beneficiul altora listate şi pentru beneficiul întregii ţări şi a întregii economii.

Şi, Andre (n.r. către Andre Cappon, un alt panelist), pot să te asigur că fondurile de pensii româneşti doresc nu doar să investească în obligaţiuni, ci şi în acţiuni.

Mulţumesc!"

Ascultă aici înregistrarea discursului lui Ludwik Sobolewski, în limba engleză

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. Bursa de Valori Bucuresti a ajuns sa difuzeze minciuni.

  Dezgustator!

  Make are dreptate sa nu-si puna mintea si poate ca orice comentariu este de prisos cand piata este gestionata de meschinarie. 

  1. Bursa de Valori, din pacate, a ajuns sa minta ca sa acopere aberatiile pe care polonezul le face. Si incearca sa drege, macar national, imensele prejudicii de imagine pe care imputernicitul nostru, al tuturor actionarilor, le aduce prin declaratiile sale acestei institutii.

   Ma intreb insa, CA ul BVB ce pazeste???!?Domnilor, NU MAI DORMITI! Sunteti chiar niste papagali in fata acestui om?  

  Sobolewski e unul din artizanii praduirilor de la Harinvest! Dupa ce intrerupsese legatura H cu platforma de tranzactionare pt 2 facturi curente in 15 noiembrie brokerul vindea neautorizat actiunile investitorilor in plin control al ASF la H !!! Cine a reconectat H la tranzactionare ?? Exista vreo Decizie ??? Unde s-a comunicat ?? Au facut disparute actiunile si detinerile investitorilor prin buna conlucrare intre BVB, BCR Depozitar si ASF !! Poti sa mai ai incredere intr-o astfel de piata de capital ??? Si ne miram ca fug investitorii straini ??? BVB nu putea fi condusa decat de un mercenar nevorbitor de limba romana ???

  Adina, esti funny. Pai cine ii face lui Sobolewski rezumatele? Nu cumva mincinoasa sefa? Aceasta relatare nu este o minciuna, ci este fix dupa chipul si asemanarea polonezului si a staffului sau...

  de la domnul Treichl pentru astfel de. discurs. Intre timp doamna Adina AR FI bine Sa incheie o asigurare pentru scuze . Recomand firmele Omniasig sau Asirom deoarece sunt auditate de catre Kapiemgii si am convingerea in capacitatea dumnealor professionals desi cum spuneau intr-un slide despre un element contabil ca a-l elaua ESTE MAI MULT O ARTA DECAAT O STIINTA. Pentru a evalua insa un tablou aveti grija ca artistu Sa nu fie Astra. Poate FI depunctat PE motive de origini brutale:-)

  Am citit un rezumat si un discurs intreg. Amandoua mi-au placut. Comparatia cu Nigeria este buna. Presa a comparat bursa noastra si cu alte state. De ce ne miram? Bravos domnule polonez! Investitorii nu sunt fraieri. Degeaba le spui povesti pentru ca nu le vor crede. Vad si ei cine suntem siunde suntem. Companii private nu vezi pt ca in Romania daca esti onest nu poti trai. Cand vii la bursa trebuie sa fii transparent. Esti transparent si onest, nu ai cum sa traiesti. Asa ca multe trebuie schimbate in tarisoara aata.

  1. Esti Lucian Anghel sau Lucian Boia?

  Dl. Florian are dreptate !

  Situatia este inadmisibila ! 

  CA BVB nu are nici un PLAN de DEZVOLTARE ! 

  Polonezul are un singur plan, o singura preocupare - salariul si bonusurile care le ia de la BVB. 

  Sa cheltuiesti 300.000 euro pe un cod pe care nici tu nu respecti ? Sa participi la desfiintarea pietei rasdaq(societati in insolventa listate cu dispensa), la fuga investitorilor la Londra si magariile mandatului cu o atitudine de cioclu al pietei ! 

  Sa stai cu mana intinsa la Guvern ca un cersetor pe strazile Parisului care injura in spatele trecatorului daca nu a picat o moneda in cutie dar sa nu faci nimic pentru reducerea impozitelor pe retailul din Romania.. 

  Cred ca nu asta asteptam de la CA BVB si ASF pentru ultimii 2 ani jumatate ! 

  RUSINE sa va fie ! 

  Piata e tinuta in viata de aparate si are nevoie de resuscitare urgenta de la GUVERN!!!!!!!!!!! 

  Demararea Proramului National de Investitii pe piata de capital !!!! de la 01.01.2016. 

  Statul vinde prin oferta publica cu durata de 6 luni pana la 10% din actiuni la societati selectate din portofoliu, la preturi atractive si le listeaza daca nu sunt listate. Orice cetatean eligibil poate cumpara pana la o valoare de 30000 de euro actiuni . Castgurile din aceste investitii vor fi impozitate cu 5%. 

  Dati de lucru la brokeri si atrageti investitorul de retal ca urmeaza an electoral.  

  Maine sa fiti cu legea la Guvern sa fie promulgata prin OUG !!! Nu mai mergeti si la parlament ca aia sunt o adunatura de hoti si borfasi care o lalaie de ani de zile in functii. Inscrietii si pe ei in program gratuit sa vedeti ca vin. Daca trimiteti azi in parlament un reporter sa-i intrebe daca se inscriu in Programul National de Investitii pe piata de capital si e gratis toti vor vrea ! 

  Mai si munciti pentru piata asta de capital ca este ca vaca care a fost mulsa la aparat dar de bvb, asf etc dar de macare nu ii mai da nimeni de ani de zile! 

  Spor la treaba ! 

  Asteptati de la guvern si parlament ? 

  Inutil ! 

  Nu aveti barca ! 

  ATI spus despre bursa romaneasca ca are avantaje. Despre faptul ca este obligatorie raportarea in IFRS nu am audit nici macar o soapta. II este cumnva teama domnului Treichl ca afla vine a valoarea capitalului social conform IFRS la BCR sau doamnei Georghe cum pana in 2013 a avut pierderi raportate Mai mari cu 13 miliarde decat actual. Priviti astazi Oltchim so vedeti cum 900milioane maresc pierderile raportate la un capital social IFRS de 1 miliard. Cum zice Maestrul , suntem politicosi Dar nu idioti, cel mult EU imbecil:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro