Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 AUGUST - 4 SEPTEMBRIE Creştere de 5,65% pentru TeraPlast

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Creştere de 5,65% pentru TeraPlast

Acţiunile TeraPlast (TRP) au cunoscut un avans de 5,65%, în intervalul 28 august - 4 septembrie, ceea ce plasează titlurile producătorului de materiale de construcţii pe treapta a treia a clasamentului celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Este o performanţă care apare în condiţiile în care, pentru intervalul menţionat, preţurile majorităţii acţiunilor tranzacţionate la bursa noastră au avut o evoluţie modestă, fapt reflectat de oscilaţiile marginale ale indicilor.

În intervalul 28 august - 4 septembrie, cotaţia TRP a oscilat între două şedinţe de stagnare şi o creştere de 2,24%, consemnată în data de 2 octombrie, avans apărut pe fondul unui volum de 746.803 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 190.500 de titluri.

La începutul acestei săptămâni, acţionarii TeraPlast i-au ales ca membri în Consiliul de Administaţie al companiei pe Dorel Goia, Răzvan Lefter, Magda - Eugenia Palfi, Alexandru Stânean şi Liviu Ciupe.

După primele şase luni ale acestui an, grupul TeraPlast a raportat un profit net de 14,66 milioane de lei, cu 39,4% peste cel obţinut la jumătatea anului trecut, în condiţiile unei creşteri a cifrei de afaceri cu 23%, până la 416,34 milioane de lei.

Pentru acest an, Grupul TeraPlast are în derulare investiţii de peste 109 de milioane de lei, direcţionate către extinderea capacităţilor de producţie, modernizarea echipamentelor, mentenanţă şi diversificarea portofoliului de produse. Parte din acestea sunt cofinanţate prin schema de ajutor de stat.

Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România şi Serbia, Wetterbest (Depaco), TeraGlass, TeraPlast Ungaria. Din aprilie 2019, activitatea de reciclare a Grupului se desfăşoară în compania independentă TeraPlast Recycling.

La data de 30 iunie, Dorel Goia deţinea 46,83% din fabricantul de materiale de construcţii, în timp ce KJK Balkan Holding din Luxembourg avea 10,05% din TeraPlast.

La ultima cotaţie TRP din data de 4 septembrie, de 0,321 lei, valoarea de piaţă a emitentului la Bursa de Valori Bucureşti era de circa 343,55 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în clasamentul randamentelor de la BVB, în intervalul 28 august - 4 septembrie, se află acţiunile Ves Sighişoara (VESY), a căror cotaţie s-a apreciat cu 8,08%, în raport cu moneda euro, podiumul acestei ierarhii fiind completat de titlurile TRP.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,25%, în intervalul 28 august - 4 septembrie.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN), ce au marcat o creştere de 3,6%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cel mai bun comportament din cadrul principalului indice al pieţei noastre de capital, în perioada menţionată.

Ponderea acţiunilor SNN în indicele BET este de numai 3,6%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat un recul de 0,72%, în intervalul 28 august - 4 august.

Cu o creştere de 0,51%, în raport cu moneda euro, acţiunile FP reprezintă titurile cu cea mai bună evoluţie din structura indicelui financiar.

Titlurile Fondului au cea mai mare pondere în BET-FI, de 32,03%.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a avut un avans de 0,03%, în perioada menţionată. Din cadrul său, cea mai mare creştere a fost bifată de acţiunile TRP, a căror importanţă în indicele extins este de numai 0,44%.

Topul fondurilor de investiţii, din intervalul 27 august - 3 septembrie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, ce au raportat o creştere de 1,85%.

Unităţile fondului OTP Real Estate & Construction au avut un plus de 1,45%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile YOU Invest Active RON care au avut un randament de 0,92%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,46%, în perioda 28 august - 4 septembrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,07%, în acelaşi interval de raportare.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,1%, în perioada menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 9,38%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 10.580 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 189,5 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Ziarul BURSA

29 ianuarie

Citeşte Ziarul BURSA din 29 ianuarie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS