Cel puţin 22 de palestinieni au fost ucişi într-un bombardament lângă biroul Crucii Roşii din Gaza, anunţă organizaţia

R.S.
Internaţional / 22 iunie

Cel puţin 22 de palestinieni au fost ucişi într-un bombardament lângă biroul Crucii Roşii din Gaza, anunţă organizaţia

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că 22 de persoane au fost ucise într-un atac cu obuze care a afectat biroul său din Gaza, care este înconjurat de sute de refugiaţi palestinieni, care trăiesc în corturi, scrie The Guardian.

Ministerul Sănătăţii din teritoriul condus de Hamas a declarat că au fost înregistraţi 25 de morţi şi 50 de răniţi în bombardamente, pe care le-a pus pe seama Israelului. Ministerul a declarat că bombardamentele israeliene de vineri au "vizat corturile refugiaţilor din zona al-Mawasi", care se află în jurul bazei ICRC.

Martorii au declarat pentru Associated Press (AP) că unele persoane au fost ucise în timp ce mergeau să-i ajute pe alţii care au intrat în panică după un bombardamentul iniţial.

CICR nu a spus cine a tras "proiectile de calibru greu", dar într-o declaraţie pe platforma de socializare X a spus că obuzele "au deteriorat structura biroului CICR".

Se spune că 22 de cadavre şi 45 de răniţi au fost duşi la un spital de campanie al Crucii Roşii din apropiere după bombardament şi că au existat "informaţii despre victime suplimentare", potrivit The Guardian.

Al-Mawasi a fost desemnată drept "zonă sigură" umanitară de către Israel şi mii de oameni s-au refugiat în această zonă în urma atacului Israelului asupra oraşului Rafah, din sud.

Potrivit lui Ahmed Radwan, purtător de cuvânt al Apărării Civile din Rafah, martorii le-au spus salvatorilor că bombardamentele au avut loc în două locaţii din zona de coastă, care este plină de corturi improvizate.

AP a relatat că locaţiile atacurilor furnizate de Apărarea Civilă par să fie chiar în afara zonei de siguranţă.

Armata israeliană a transmis că episodul este în curs de evaluare, dar că "nu există niciun indiciu că a fost efectuată o lovitură de către IDF" în zona de siguranţă, folosind un acronim pentru forţele israeliene. Nu a oferit detalii despre episod şi nu a spus care ar fi putut fi ţintele vizate.

Israelul a bombardat anterior locaţii din vecinătatea al-Muwasi, o zonă rurală fără sisteme de apă sau canalizare şi unde palestinienii trăiesc în condiţii disperate, conform The Guardian.

"Două tancuri au urcat pe un deal care supraveghea Mawasi şi au trimis proiectile care au lovit corturile oamenilor săraci refugiaţi în zonă", a declarat un locuitor pentru agenţia de presă Reuters, printr-o aplicaţie de chat.

Alţi martori ale căror rude au murit într-unul dintre bombardamentele din apropierea spitalului de campanie al Crucii Roşii au declarat pentru AP că forţele israeliene au tras o a doua salvă care a ucis oamenii care au ieşit din corturile lor.

Atacul a început cu o muniţie care a produs doar o bubuitură puternică şi un fulger strălucitor, a spus Mona Ashour, care şi-a pierdut soţul după ce acesta a mers să vadă ce se întâmplă.

"Eram în cortul nostru şi au lovit cu o "bombă sonoră" lângă corturile Crucii Roşii, iar apoi soţul meu a ieşit la primul sunet", a spus Ashour, reţinându-şi lacrimile în timp ce ţinea în braţe o fetiţă în faţa spitalului Nasser din Khan din apropiere. Younis.

"Şi apoi au lovit cu al doilea, care era puţin mai aproape de intrarea Crucii Roşii", a spus ea.

Hasan al-Najjar a spus că fiii săi au fost ucişi ajutând oamenii care au intrat în panică după prima lovitură.

"Cei doi fii ai mei au plecat după ce au auzit femeile şi copiii ţipând", a spus el la spital. "S-au dus să salveze femeile şi au lovit cu al doilea proiectil, iar fiii mei au fost martirizaţi. Au lovit locul de două ori", a povestit el.

Atacul are loc la mai puţin de o lună după ce un bombardament israelian s-a soldaty cu un incendiu mortal care a distrus o tabără pentru palestinienii refugiaţi din sudul Gazei, stârnind o indignare internaţională la scarfă largă - inclusiv din partea unora dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Israelului.

CICR a declarat: "Proiectile de calibru greu au aterizat la câţiva metri de biroul şi reşedinţa Comitetului Internaţional al Crucii Roşii vineri după-amiază"

"Atacul atât de periculos de aproape de structurile umanitare, ale căror locaţii sunt conoscute de părţile în conflict şi care sunt marcate clar cu emblema Crucii Roşii, pune în pericol viaţa civililor şi a personalului Crucii Roşii", a adăugat organizaţia/

"Acest incident grav de securitate este unul dintre câteva din ultimele zile. Anterior gloanţe rătăcite au ajuns în structurile CICR", afirmă sursa citată, condamnând "aceste incidente care pun în pericol viaţa lucrătorilor umanitari şi a civililor".

Oficialii palestinieni din domeniul sănătăţii au declarat că în total cel puţin 45 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene de vineri în Gaza. Peste 37.400 de persoane au fost ucise în ofensiva israeliană din ultimele nouă luni, potrivit autorităţilor palestiniene din domeniul sănătăţii, alte mii fiind considerate a fi îngropate sub dărâmături, şi zeci de mii de răniţi. Aproape întreaga populaţie de peste 2 milioane de oameni a rămas fără adăpost, mai transmite The Guardian.

CICR a făcut apeluri din ce în ce mai disperate ca Israelul şi Hamas să respecte dreptul internaţional şi să protejeze civilii prinşi în mijlocul conflictului care a izbucnit odată cu atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Cerând ambelor părţi să facă mai mult pentru a proteja civilii "indiferent de ce parte se află", preşedintele CICR, Mirjana Spoljaric, a spus că aceasta este "limita dintre umanitate şi barbarie".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. frumos din partea istreal.

    1. frumos din partea hamas ca se ascund ca niste sobolani in spatele civililor,niste acte de lasitate de nedescris,de toata scarba,in loc sa apere civilii si sa stea departe de ei isi apara viata lor mizerabila!

      crucea rosie nu zice nimic de hamas sau civili inarmati.

    Toate se platesc !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5689
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0989
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9158
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.2067

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb