Cererea de aur, la nivelul minim al ultimilor şase ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 august 2015

Cererea de aur, la nivelul minim al ultimilor şase ani

Cererea globală de aur a scăzut, în trimestrul al doilea, până la cel mai redus nivel din ultimii şase ani, semn că cei mai mari achizitori din lume nu sunt atraşi de acest metal, al cărui preţ se află la nivelul minim al ultimilor cinci ani.

Consiliul Mondial al Aurului (WGC) a informat că, în perioada aprilie-iunie 2015, cererea globală de aur a fost de 915 tone, cu 12% mai mică decât în acelaşi interval din 2014. Potrivit WGC, cei mai mari consumatori mondiali de aur, China şi India, sunt responsabili pentru jumătate din scăderea cererii.

"Trimestrul al doilea a fost provocator pentru piaţa aurului, în special în Asia, din cauza scăderii cererii din India şi China", a declarat Alistair Hewitt, şef de departament la WGC.

Consiliul atrage atenţia că, pe de o parte, creşterea pieţelor acţiunilor a îndepărtat interesul investitorilor de la achiziţii precum cele de metale preţioase către acţiuni, iar, pe de altă parte, scăderea acestor pieţe la finele lunii iunie a afectat încrederea, iar câştigurile de capital reduse ale celor care s-au alăturat mai târziu investiţiilor la bursă nu au mai fost orientate către metale preţioase.

În plus, WGC notează că cererea de aur din india a fost afectată şi de vremea nefavorabilă.

Conform WGC, cererea globală de bijuterii din aur a scăzut cu 14% în trimestrul al doilea, în ritm anual, la 513 tone. În India, declinul a fost de 23%, la 118 tone, iar în China - de 5%, la 174 tone. Bijuteriile sunt cea mai mare sursă a cererii de aur.

Datele WGC mai arată că cererea globală de investiţii în aur - care includ lingouri, monede şi ETF-uri (exchange traded fund) - s-a redus cu 11% în trimestrul al doilea, la 179 de tone.

În perioada analizată, preţul aurului a fluctuat în intervalul 1.200-1.230 dolari uncia. În pofida nivelului redus al preţului, metalul galben nu a reuşit să atragă investitori anul acesta.

Băncile centrale din Rusia şi Kazahstan au fost cei mai mari cumpărători de aur în trimestrul al doilea, însă achiziţiile totale din acest sector au scăzut cu 13%, la 137 de tone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro