Christine Lagarde spune că mulţi factori care determină creşterea inflaţiei au caracter temporar

G.U.
Macroeconomie / 24 septembrie

Christine Lagarde spune că mulţi factori care determină creşterea inflaţiei au caracter temporar

Numeroşi factori care stau la baza recentei creşteri a inflaţiei în zona euro au caracter temporar şi se vor calma anul următor, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, într-un interviu difuzat astăzi de postul de televiziune CNBC, informează Agerpres.

Preţurile de consum în zona euro şi-au revenit mai repede decât se preconiza pe măsură ce economia s-a redeschis după carantinele impuse în contextul pandemiei iar mai mulţi oficiali de la BCE cred în prezent că anul viitor inflaţia va fi apropiată şi chiar va depăşi ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

Christine Lagarde a spus că o mare parte din creşterea preţurilor este cauzată de perturbările pe partea de aprovizionare, adăugând că inflaţia ar trebui să se stabilizeze anul viitor.

"Credem că va avea loc o revenire la mai multă stabilitate în anul care va veni pentru că multe dintre cauzele preţurilor ridicate sunt temporare. Dacă te uiţi cu atenţie la ce provoacă această inflaţie, o mare parte are legătură cu preţurile la energie", a spus Lagarde. Preşedintele BCE a adăugat că "lucrurile vor reveni la normal" când vor fi găsite noi surse de aprovizionare dar a atras totuşi atenţia că preţurile mari la energie ar putea să persiste deoarece au legătură cu tranziţia dinspre combustibilii fosili.

Referindu-se la consecinţele unui eventual faliment al gigantului imobiliar chinez Evergrande, Lagarde a spus că "în zona euro, expunerea directă va fi limitată".

Evergrande a acumulat datorii în valoare de peste 300 de miliarde de dolari iar o eventuală intrare în incapacitate de plată s-ar traduce prin încetinirea sectorului construcţiilor în China şi ar provoca turbulenţe pe pieţele mondiale.

"Pentru moment, ceea ce vedeam este un impact şi o expunere concentrate pe China", a apreciat Christine Lagarde, adăugând că BCE urmăreşte cu atenţie situaţia, având în vedere interconexiunea pieţelor financiare de pe planetă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Bazele inflației stau in scumpirea energiei și sunt cele mai solide baze pentru inflație de durata și sărăcie permanentă.

    1. Francezii si-au adus aminte ca francii, stramosii lor, erau un popor germanic.

      Ce ti-e Merkel, ce ti-e La Gard. 

    Minte! Se urmărește sărăcirea populației și trecerea la socialism. Statul va prelua controlul tuturor. Acesta este adevăratul motiv pentru care se tipăresc bani și se umfla preturile.

    1. Asta e scopul final, aducerea populației la disperare ca să poată veni comuniștii la putere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9467
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8655
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.9416

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro