Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

CICĂ ASF SE FRĂMÂNTĂAre oare Bogdan Drăgoi doi iepuraşi?

MAKE
Piaţa de Capital /

MAKE

În jurul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) circulă zvonuri că este mistuită în interior de frământări, generate de ivirea unor complicităţi ale funcţionarilor, care s-ar fi acoperit reciproc în cursul investigaţiilor asupra persoanelor care au tranzacţionat acţiunile SIF Imobiliare, cele care au prilejuit mecanismul rudimentar de manipulare a Valorii Activului Net al SIF Banat Crişana.

Ca un scamator care scoate iepuraşi din joben, preşedintele SIF Banat Crişana Bogdan Drăgoi s-a străduit mult să îndrepte atenţia către persoanele care tranzacţionează acţiuni SIFI, spunând că le suspectează de manipularea preţului, pentru inducerea în eroare a celorlalţi investitori.

Ziarul BURSA a arătat că suspiciunea lui Drăgoi este caraghioasă, deoarece (dacă este adevărat ceea ce el susţine, cum că SIF Banat Crişana nu este implicată în tranzacţiile cu SIFI) numărul de investitori care deţin cele 13 acţiuni SIFI (cele care nu se află în posesia SIF Banat Crişana) se ridică la un total de maximum cinci persoane.

Este ridicol să afirmi că una dintre aceste cinci persoane manipulează preţul acţiunilor SIFI, ca să le păcălească pe celelalte patru, ca să le vândă 8-9 acţiuni, (cel mult!).

În realitate, Drăgoi îndrepta atenţia către mâna dreaptă, iar iepuraşul era în mâna stângă!...Căci manipularea nu ar fi avut nici o importanţă la SIFI, dacă ea nu ar fi condus la umflarea Valorii Activului Net al SIF Banat Crişana, cu 1,7 miliarde de lei (valoarea celor 4,9 milioane de acţiuni SIFI, socotite la preţul de 400 de lei, al tranzacţiei cu ....o acţiune, o dată!).

Hocus-pocus SIF Banat Crişana!

În Raportul din 31 august, comunicat la BVB, administratorul SIF Banat Crişana menţionează:

"Prin adresa din data de 19 august 2020, ASF a comunicat că analiza derulată la nivelul direcţiei de specialitate din cadrul Autorităţii nu a relevat suspiciuni privind existenţa unor fapte de abuz de piaţă în cazul tranzacţiilor [n.n. - cu acţiuni SIFI] reclamate de Societate".

Extraordinar!

De parcă există vreo piaţă pentru cele 13 acţiuni, ca să poată face cineva "abuz de piaţă"!

Totuşi, ca să intrăm în jocul scamatorului şi să-i piară cheful de astfel de giumbuslucuri, în Scrisoarea deschisă pe care ziarul BURSA a adresat-o, la 2 septembrie, preşedintelui ASF Nicu Marcu, am inclus un număr de întrebări referitoare la investigaţia ASF asupra tranzacţiilor cu SIFI, precizând mai întâi că subiectul nu a intrat până acum în sfera noastră de preocupări, (pentru că nu ne interesează ce face Drăgoi cu mâna în care nu are iepuraşul).

Citez din Scrisoare:

"- Informaţia comunicată de SIF1 este adevarată?;

- Dacă da, atunci, întrucât Ziarului BURSA îi este complet străin subiectul:

♦ solicităm să ne transmiteţi adresa ASF din data de 19 august 2020, la care SIF 1 face referire;

♦ solicităm, totodată, să precizaţi ce elemente aţi analizat:

✓ legături între persoanele care au tranzacţionat acţiunile, sau legături cu SIF1 şi/sau cu societăţi din portofoliul său, cu persoane şi/sau rude ale acestora implicate în conducerea SIF1 şi/sau a societăţilor din portofoliul său;

✓ dacă există cazul când aceeaşi persoană a făcut mai mult de o tranzacţie cu acţiuni SIFI, pozitionându-se drept cumpărător/sau vânzător de mai multe ori sau dacă a vândut şi a cumpărat acţiuni SIFI, când, de câte ori şi la ce volum şi valoare;

✓ dacă tranzacţiile au fost cross-uri; dacă tranzacţiile s-au derulat prin aceeaşi casă de brokeraj sau prin case de brokeraj diferite; dacă există legături între aceste case de brokeraj/personalul lor şi SIF1/ scocietăţi din portofoliul SIF1/personalul lor şi/sau rude;

✓ în ce măsură au fost analizate părţile tranzacţiei cu 200 de acţiuni SIFI din 07.01.2014?; dacă acestea au legătură cu părţile tranzacţiei de 200 acţiuni SIFI din 16.07.2015?; ce legături există între aceste părţi şi SIF 1, SIF 4, SIFI sau societăţile din portofoliul celor două SIF-uri şi/sau SIFI sau conducerile/persoane iniţiate ale acestor societăţi?"

Se pare că una dintre întrebările din Scrisoare s-a suprapus pe realitate:

"Dacă există cazul când aceeaşi persoană a făcut mai mult de o tranzacţie cu acţiuni SIFI, pozitionându-se drept cumpărător/sau vânzător de mai multe ori sau dacă a vândut şi a cumpărat acţiuni SIFI, când, de câte ori şi la ce volum şi valoare?"

În cursul investigaţiilor necesare ca să poată formula răspunsuri la Scrisoarea deschisă, umblă zvonul că s-ar fi ivit într-adevar cazul în care aceeaşi persoană s-a poziţionat şi în calitate de vânzător şi în calitate de cumpărător al unei acţiuni SIFI (probabil, la momente şi preţuri diferite), ceea ce ar infirma concluzia analizei comunicate de ASF administratorului SIF Banat Crişana.

Adică, o analiză ghidată după întrebările din Scrisoartea deschisă ar releva

"suspiciuni privind existenţa unor fapte de abuz de piaţă în cazul tranzacţiilor cu actiuni SIFI".

Cum?!

Adică Bogdan Drăgoi ar avea un iepuraş şi în mâna dreaptă?

Adică are doi iepuraşi?

În acest moment, zvonul că noua conducere ar fi descoperit o seamă de informaţii care în mod normal ar trebui să ducă la nişte demisii în ASF, nu este confirmat.

Ceea ce am aflat este că investigaţiile din ASF se fac de ochii lumii şi că nimic nu este serios. Că cercetările se fac prin reciprocitate, între cei care ar trebui să fie suspectaţi. Sincer, aş prefera ca asta să nu fie adevărat.

Opinia Cititorului ( 20 )

 1. Iepurasi sau iepuroi,

  Le vine rindul,

  L-amindoi !!! 

  Afirmatiile si observatiile lui Make sunt pertinente.Am urmarit si eu tot'jocul' acesta facut de Dragoi.

  Felicitari, Make pentru articolele scrise.

  1. Chapeau !

   (cum ar zice francezii) 

  Stimate autor al articolului sau alti cititori care se pricep mai bine decat mine.

  Va asigur ca nu sunt deloc ironic si nici nu fac pe prostul, dar chiar nu stiu. In calitate de actionar SIF1, doar vreau sa inteleg si eu ce interes ar avea si mai ales cine, sa majoreze pretul SIFI, in conditiile in care: 

  *SIF1 - explica in toate rapoartele curente ca VAN-ul a fost influentat de aceste tranzactii si ca nu are ce face, pentru ca modalitatea de evaluare conform reglementarilor este asta (pana la modificarea care a intervenita apoi) 

  *SIF1 tipa catre ASF ca s-au facut respectivele tranzactii. 

  Va apreciez pentru demersul jurnalistic, care e si in sluja noastra, a actionarilor, dar in toate articolele pe aceasta tema, de pana acum, nu am reusit sa inteleg cine a avut si ce a avut de castigat sau ce spera sa castige? Sunt probabil niste implicatii mult mai ascunse, dar va spun sincer ca nu le inteleg. Ajutati-ma.

  Multumesc. 

  1. 1. pentru a masca incopetenta conducerii de la Sif 1.

   2. membri CA si Directorii isi primesc bonusurile in functie de valoare total active sif. 

   3. comisionul catre ASF este platit in functie de valoare total active sif. 

   4. conducerea sif 1 a primit actiuni gratuite dar programele de rascumparare aprobate de AGA pentru reducere capital social nu au fost duse la indeplinire de catre directorat. 

   5. de 10 ani actionarii sif 1 nu au primit dividende.

   Va multumesc pentru indicii. Cel de la 2 si partiel 4 sunt plauzibile. In schimb, ce legatura au cele de la 1, 3, 4 - partea a doua si 5 cu majorarea pretului SIFI si, implicit, a activului?

   1. cum sa mascheze incompetent, cand ei spun in rapoarte ca nu e succesul lor, ci o crestere artificiala? 

   3. comisionul ASF - pai ce, Dragoi voia sa dea mai multi bani la ASF, asa de amorul artei? 

   4. ce legatura au programele de rascumparare neimplementate cu majorarea pretului SIFI si a activului? 

   5. ce legatura are nealocarea de dividende cu majorarea pretului si activului? Ar fi o presiune in plus pe SIF 1 sa dea dividende daca are un asa activ. 

   Nu?

   1. Conducerea "incompetenta" gestionează SIF-ul cu cel mai mare activ net din piata, chiar si dupa rectificarea aferenta valorii SIFI. Deci SIF1 este cel mai valoros SIF, capitalizat inclusiv in mandatul actualului management (am citit inclusiv aberatii legate de IMGB, cea mai mare si importanta tranzactie imobiliara din Bucuresti: cica e proasta:)))

   2. Crezi ca s-a făcut manipulare de piata ca membrii CA sau directorii sa incaseze bonusuri mai mari? Dragoi fiul are nevoie sa comita infractiuni pentru zece mii de euro in plus?? Esti sanatos la cap??? 

   3. Adica au manarit piata pentru ASF, sa le dea mai multi bani. Ha ha ha ha ha. 

   4. Ce legatura are cu subiectul manipularii? 

   5. Ce legatura are cu subiectul manipularii? 

   Si peste toate astea, au jucat si un joc pervers, anuntand de 3 ori ASF ca este ceva in neregula cu tranzactiile. Unde e logica?

   Hai de la capat. Sa mai incercam o data.  

   Asa cum am zis si eu mai sus, cu exceptia pct 2 si partial 4, daca sunt adevarate, cu celelalte sunt de acord cu tot ce spuneti. Atunci? Care e explicatia? Ca nu mai inteleg nimic?

   Daca sunt asa destepti si performanti cei de la sif1,cum de e atat de prost cotata actiunea sif1 pe bvb????

   Toata lumea e proasta,numai voi sunteti destepti? 

   Da! E bataie pe actiunile sif1 la bvb,in 2 ore sau tranzactionat 800 bucati!

   Sunt cei mai performanti,dar Nu va intelege nimeni...

   Mai tarziu probabil ca iar apare ala cu 50000 de bucati sa le fluture ca sa tina pretu jos ...Ca sunt deal-uri de facut ... 

  E foarte simplă treaba cu manipularea: SIF1 găsește un portofel cu bani.

  SIF1: "Alo, ASF, am găsit un portofel cu bani, nu sunt ai mei, nu mi se cuvin" 

  ASF: "Bine, ok, stai așa că te sunăm noi. Ține-l la tine deocamdată". 

  SIF1: "Alo, ASF, am portofelul ăla cu bani tot la mine. În plus, am mai găsit încă unul. Cum ți le dau, unde le predau??" 

  ASF: "Stai mă așa, mai lasă-ne puțin. Revenim noi" 

  SIF1, în raportări publice: Declarăm că avem în posesia noastră niște bani care nu ni se cuvin. I-am găsit, ASF nu ne zice ce să facem cu ei. Așteptăm.  

  Unii din piață: uite infractorii! Uite cum au furat banii! Au asupra lor niște sume de bani care nu li se cuvin.

  Perfect românesc, logic și firesc.  

  ...

  Cum a aparut acest SIFI ? Ar fi de analizat cum a aparut si s-a evaporat pe o firma din Cipru pe post de portocala o parte din activele SIF 1, cati bani a pompat SIF1 in acest SIFI si ce-o mai fi pe acolo in afara de coaja portocalei pe care o vede si ASF.

  Daca esti prost ,invests si spoiled participial la dezbateri .Daca esti multumit de performantele lui Dragoi,mergi mai departe si ignora articolelr BURSA

  1. 1.Care sunt acele performante?

   2.Cum se reflecta ele in pretul actiunii sif1?

   3.Ca investitor in actiunea sif1,exista vreun motiv de multumire? Verifica graficul cotatiei sif1 .... 

   Tu ești de la Poliția investițiilor sau faci un sondaj de opinie?

  Ce fel de gestiune bună a fondurilor e la SIf5? Ai făcut 2 programe de rascumparare intr-un an la 2.7 RON bucata iar pretul din piata e sub 2 RON. Au mai venit unii cu o propunere in AGA de program de rascumparari la 3 ron deci cu 50% mai mare decât pretul pieței! Care e ideea, e eficient asa?

  1. Ai raspunsul in comunicatul sif5...

   Manipulati pretul... 

  Gresit!

  Nenea n-are 2 iepurasi, are 3: SIF 1,4 si 5. 

  Mai lipsesc 2 si 3, dar se rezolva si alea, un pic de rabdare, va rog. 

  Sa fie fara numar. Pe sistem asa, in mod cocalaresc si tiganesc, ca e la moda la noi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

18 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8582
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0972
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5132
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3220
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.4245

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie