CIO se îndreaptă spre un scandal de amploare

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 30 martie

CIO se îndreaptă spre un scandal de amploare

Bunăvoinţa nu este întâmpinată cu aplauze de fiecare dată. Poate fi asimilată cu slăbiciunea sau corupţia, depinde de caz sau cauză. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) insistă să fie binevoitor cu sportivii din Rusia şi Belarus, fapt ce va duce la un scandal de amploare.

CIO a recomandat reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, sub drapel neutru şi "cu titlu individual", cu condiţia ca aceştia să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina. Însă Consiliul executiv al CIO va decide, "la momentul oportun", cu privire la posibila lor participare la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris (Olimpiadă pe care Ucraina, Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia ameninţă să o boicoteze în cazul prezenţei Rusiei), a spus preşedintele CIO, Thomas Bach, în timpul unei conferinţe de presă. Calificările pentru JO 2024 au început deja la anumite discipline. Organizaţia olimpică va lua o decizie "la momentul oportun, la discreţia sa şi fără a fi legată de rezultatele competiţiilor de calificare la JO", a anunţat Thomas Bach. CIO a recomandat excluderea sportivilor din Rusia şi Belarus în martie 2022, după invazia din Ucraina, dar la începutul anului a dezvăluit un plan de reintegrare a sportivilor din aceste ţări în competiţiile internaţionale pentru a putea obţine calificarea la JO 2024 de la Paris. Sportivii ruşi şi belaruşi pot participa la competiţiile de calificare din Asia, iar federaţiile internaţionale sportive pot decide revenirea lor în competiţiile proprii, aşa cum s-a întâmplat deja în cazul boxului şi al scrimei.

"'Participarea sportivilor cu paşapoarte ruse şi belaruse în competiţiile internaţionale funcţionează'', a spus Bach în cuvântul său la deschiderea şedinţei Comitetului Executiv al CIO de la Lausanne. "'Vedem asta aproape în fiecare zi într-o serie de sporturi, cel mai mult în tenis, dar şi în ciclism, în unele competiţii de tenis de masă. Vedem asta la hochei, la handbal, o vedem la fotbal şi în alte ligi din SUA, dar şi în Europa şi în alte continente. În niciuna din aceste competiţii nu au avut loc incidente legate de securitate'', a transmis Bach. Prezenţa delegaţiilor din Rusia şi Belarus la Mondialele de box feminin de la New Delhi, sub steag şi imn propriu, a atras însă boicotul unor ţări în frunte cu SUA şi Marea Britanie în semn de protest. Aşa cum am relatat, peste 300 de scrimeri i-au transmis o scrisoare lui Bach în care cer menţinerea interdicţiilor pentru sportivii din cele două ţări, descriind ca o "'eroare catastrofală'' revenirea lor. "'Guvernele în ale căror teritorii au loc competiţiile au eliberat vize pentru sportivii ruşi şi belaruşi cu foarte puţine excepţii şi în alte ţări se eliberează permise de muncă pentru aceşti sportivi'', a adăugat Bach. Preşedintele CIO a reiterat faptul că politica nu poate face parte din competiţiile sportive şi sportivii nu trebuie pedepsiţi pentru paşaportul lor: "'Nu vom putea veni cu o soluţie care mulţumeşte pe toată lumea. Va trebui să trăim cu asta''.

Este "o zi ruşinoasă" pentru Comitetul Internaţional Olimpic, a declarat un viceministru polonez al Afacerilor Externe, după recomandarea CIO. "Ce lucru bun s-a întâmplat cu Rusia pentru ca sportivii săi să participe la competiţii!! După Bucea, Irpin, Gostomel!! După bombardarea zilnică a unor obiective civile!! Este o zi ruşinoasă pentru CIO!!", a scris Piotr Wawrzyk pe Twitter. Ucraina, Polonia şi cele trei ţări baltice au subliniat într-o declaraţie comună că "nu există niciun motiv pentru a ne îndepărta de la regimul de excludere a sportivilor ruşi şi belaruşi instituit de CIO cu mai bine de un an în urmă". Polonia, Ucraina, Lituania, Estonia şi Letonia consideră că nu naţionalitatea sportivilor le determină rolul, ci faptul că aceştia sunt sponsorizaţi/sprijiniţi de guvernele lor sau de companiile care susţin regimul rus, care îşi continuă războiul de agresiune sau chiar că sunt afiliaţi direct cu armata rusă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Fără Rusia și Belarus la toate competițiile, cu atât mai mult la olimpiada, care este cel mai important eveniment sportiv… Doar așa opinia publica din aceste state poate face contactul cu realiatatea …

    Ar trebui accepatai sa participe dar calificarile pentru olimpiada sa se desfasoare la Bahmut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9575
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7071
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.0889

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro