ZIARUL BURSA

30 martie
Ediţia din 08.06.2023
Portretul autorului articolului, Dan Nicolaie, în chip de cyborg / Ilustraţie de MAKE

Robotul care îmi fură locul de muncă

Dan NicolaieMacroeconomie / 30 martie

Începutul de an a stat sub semnul inteligenţei artificiale, care face, drege, alege şi la final culege. Tot mai multă lume vorbeşte acum despre faptul că multe meserii nu vor mai fi accesibile oamenilor din cauza roboţilor.

Curtea de Conturi: O parte din aparatura medicală necesară în pandemie nu a mai ajuns în spitale

Curtea de Conturi: O parte din aparatura medicală necesară în pandemie nu a mai ajuns în spitale

George MarinescuPolitică / 30 martie

Echipamenele au rămas depozitate doi ani în spaţiile IGSU, perioadă în care le-a expirat garanţia  

O parte din aparatura medicală necesară în pandemia Covid 19 pacienţilor din ţara noastră nu a mai ajuns în spitale, ci a rămas depozitată timp de doi ani în spaţiile ce aparţin Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, subordonat secretarului de stat Raed Arafat, perioadă în care a expirat şi garanţia acordată de compania de la care au fost achiziţionate echipamentele respective, arată raportul Curţii de Conturi pentru anul 2021, în urma verificărilor efectuate de angajaţii acestei instituţii în anul 2022.

OTP Bank: "PIB-ului României va ajunge la 2,8%, la finalul anului"

OTP Bank: "PIB-ului României va ajunge la 2,8%, la finalul anului"

ANDREI IACOMIMacroeconomie / 30 martie

"Inflaţia intră pe o pantă de declin, în urma relaxării efectelor de bază şi a slăbirii presiunilor preţurilor, pentru a atinge pragul de 6,5% la final de an" 

Creşterea economiei ţării noastre va încetini în primul semestru al anului, în urma reducerii cheltuielilor gospodăriilor, a reducerii investiţiilor estimate şi a comprimării ratei de creştere a exporturilor

Vaccinurile Covid-19, între asigurările oferite de EMA şi lipsa informaţiilor privind efectele pe termen mediu şi lung

Vaccinurile Covid-19, între asigurările oferite de EMA şi lipsa informaţiilor privind efectele pe termen mediu şi lung

GEORGE MARINESCUPolitică / 30 martie

Emer Cooke, directorul executiv al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), a afirmat, cu prilejul audierii în cadrul comisiei de anchetă privind Covid 19 (COVI) a Parlamentului European, că vaccinurile achiziţionate în pandemie sunt sigure şi că efectele secundare sunt încă monitorizate, ca răspuns la criticile deputaţilor europeni sceptici cu privire la aceste vaccinuri, se arată într-un articol publicat de Euractiv.com.

Parlamentul a modificat legea astfel încât şi OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate

Parlamentul a modificat legea astfel încât şi OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate

E.O.Politică / 30 martie

OMV Petrom: "Noile prevederi sunt îngrijorătoare şi retroactive, încălcând principiile Constituţiei"  

ANAF impune companiei austriece plata unei sume suplimentare de aproape 120 milioane euro

Parlamentarii au modificat Ordonanţa care a introdus taxa de solidaritate, textul de lege amendat şi adoptat ieri în Camera Deputaţilor incluzând noi activităţi ce vor fi luate în considerare la calcularea cifrei de afaceri a companiei care provine din sectoarele vizate de acest impozit.

TradeVille: Turbomecanica, în revenire?

TradeVille: Turbomecanica, în revenire?

F.A.Companii / 30 martie

Profitul net al Turbomecanica s-a majorat, în anul 2022 faţă de anul anterior, inversând un trend început după anul 2018. Deşi profitabilitatea se situează sub nivelul record din 2018, sectorul de apărare a revenit printre sectoarele de prim plan, în actualul context geopolitic. Pentru al doilea an la rând, Turbomecanica propune dividende, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Teodor Georgescu, ANAF: "Toate firmele de curierat vor fi obligate să depună declaraţia privind trimiterile contra ramburs"

Teodor Georgescu, ANAF: "Toate firmele de curierat vor fi obligate să depună declaraţia privind trimiterile contra ramburs"

A.V.Companii / 30 martie

Georgescu: "Rambursuri de peste 5 miliarde de lei, declarate de firmele de curierat în primul trimestru din 2023" Vlad Stoica, ANCOM: "Ne propunem să începem consultările pe noile reglementări de pe piaţa serviciilor de curierat, astfel încât până la sfârşitul anului să avem reglementări care să încurajeze investiţiile" 

Valoarea trimiterilor contra ramburs înregistrată de la firmele de curierat în primele trei luni ale anului curent, prin Declaraţia 395, depăşeşte 5 miliarde de lei, la un număr de 17 milioane de transporturi, spune Teodor Alexandru Georgescu, directorul general al Direcţiei Antifraudă din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Sursa foto: Facebook / Madrigal

Madrigal, turneu naţional de Paşte

O.D.Cultură / 30 martie

Marea sărbătoare a Paştelui poate fi întâmpinată şi cultural. Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" susţine Turneul naţional de Paşte "Săptămâna Patimilor" începând de ieri până pe 13 aprilie, în opt oraşe din întreaga ţară.

CIO se îndreaptă spre un scandal de amploare

CIO se îndreaptă spre un scandal de amploare

O.D.Sport / 30 martie

Bunăvoinţa nu este întâmpinată cu aplauze de fiecare dată. Poate fi asimilată cu slăbiciunea sau corupţia, depinde de caz sau cauză. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) insistă să fie binevoitor cu sportivii din Rusia şi Belarus, fapt ce va duce la un scandal de amploare.

Scăderi pentru indici

BVBScăderi pentru indici

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 30 martie

SIF Oltenia a vândut participaţia la Turism Felix  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în contrast cu aprecierile pieţelor europene. Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri ale bursei noastre, a avut un declin de 0,7%, la 12.053 de puncte, în timp indicele compozit BETPlus s-a depreciat cu 0,67%, până la 1.801 puncte.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
MACRO NEWSLETTER 30 Martie 2023

MACRO NEWSLETTER 30 Martie 2023

Macroeconomie / 30 martie

Preţul mediu al locuinţelor din primele 20 de zone metropolitane din SUA şi-a temperat creşterea anuală şi în ianuarie 2023, până la 2,5%, de la 4,6% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,6%, după un declin de 0,9% în luna...

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

08 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9543
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6181
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0759
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7545
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.0518

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo