CNBC: Lingourile de aur se vând ca pâinea caldă în magazinele şi automatele din Coreea de Sud

T.B.
Internaţional / 9 mai

CNBC: Lingourile de aur se vând ca pâinea caldă în magazinele şi automatele din Coreea de Sud

Pe lângă ramen şi cârnaţi, magazinele din Coreea de Sud au un nou articol popular în stoc - lingourile de aur, relatează CNBC.

Cel mai mare lanţ de magazine de proximitate din ţară, CU, a colaborat cu Korea Minting and Security Printing Corporation (KOMSCO) pentru a oferi clienţilor mini lingouri de aur - iar aceştea se vând ca pâinea caldă, conform sursei.

O varietate de lingouri de aur de dimensiunea unghiilor, cu o greutate cuprinsă între 0,1 grame şi 1,87 grame, au fost scoase la vânzare la punctele de vânzare CU din aprilie, adaugă sursa.

Un lingou de 1,87 grame se vinde cu 225.000 de woni (165,76 USD), iar unul de 0,5 grame se vinde cu 77.000 de woni, potrivit CNBC.

Cu un preţ de 113.000 de woni fiecare, lingourile de 1 gram s-au epuizat în două zile, potrivit ştirilor locale, precizează sursa.

Lingourile vin cu mesaje de felicitare, urări de ziua de naştere şi chiar modele pentru tipurile de personalitate, transmite agenţia de presă menţionată.

Oamenii în vârstă de 30 de ani au fost cei mai activi în achiziţionarea acestor lingouri de aur, reprezentând peste 41% din vânzările totale de la lansarea lor, potrivit aplicaţiei de telefon Pocket CU, relatează sursa.

Cei în vârstă de 40 de ani reprezintă 35,2% din vânzări, urmaţi de cei de 50 de ani cu 15,6%. Persoanele cu vârstă de 20 de ani au reprezentat 6,8% din totalul vânzărilor.

Cererea de lingouri şi monede din Coreea de Sud a crescut cu 27% de la an la an, la 5 tone, în primul trimestru al acestui an, pe fondul creşterii preţurilor metalului galben, a declarat Consiliul Mondial al Aurului într-un raport recent. Aceasta a fost cea mai puternică creştere trimestrială a achiziţiilor de aur din Coreea de Sud din ultimii doi ani, a menţionat WGC, potrivit CNBC.

Alte magazine de proximitate merg, de asemenea, pe valul cererii de lingouri.

În lanţul de magazine de proximitate GS25 din Coreea de Sud, clienţii pot cumpăra mici lingouri de aur de la automate, informează sursa.

"De obicei, în vremuri de incertitudine economică, când moneda locală se depreciază, cererea de bijuterii fizice din aur creşte pe măsură ce investitorii autohtoni caută investiţii pentru active de refugiu sigure", a declarat Heng Koon How, şeful strategiei pe pieţe, economie globală şi cercetare a pieţei la UOB, potrivit sursei indicate.

Potrivit Bursei de Aur din Coreea, preţurile aurului au crescut la un record de 456.000 de woni (335,3 USD) per 3,75 grame sau 0,13 uncii. În schimb, wonul coreean s-a depreciat cu peste 5% faţă de dolarul american în acest an, tranzacţionându-se în prezent la 1.358,7 unităţi faţă de 1 dolar, conform CNBC.

WGC a remarcat o tendinţă recentă de creştere a interesului investiţional în rândul unei cohorte mai tinere din Asia, chiar dacă preţurile aurului depăşesc niveluri record.

Consumatorii din cea mai mare economie a Asiei, China, au cumpărat, de asemenea, aur, colectarea de lingouri mici, de 1 gram, în borcane de sticlă devenind o tendinţă în rândul tinerilor ţării, potrivit sursei.

China conduce, de asemenea, în privinţa cererii de lingouri din partea consumatorilor, ţara depăşind India în 2023 pentru a deveni cel mai mare cumpărător de bijuterii din aur din lume.

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. Ca painea calda auzi. Pt ca lumea nu are incredere in monedad locala. Sau in alte monezi.

  1. vanzatorul le vinde pe bani. deci are incredere in bani

   Nu!!

   Vanzatorul vede ca alte active sunt ieftine in piata si vinde aur! 

   Exemplu: 

   Se ia in nominal local / intern pret gram /kg aur in nominal intern; pret bursa index nominal unde se afla; pret venit nominal sau venit real nominal (deflat pe cpi); pret nominal active imo sau alte active… 

   si facem: 

   KOSPI Index impartit la nominal gram/aur intern = scump sau iefrin ce si cum; momentan rezulta bursa lor ieftina aur scump… deci vinzi aur si bagi nominal in bursa…  

   Imo index local impartit la pret nominal aur grame sau kg…= vezi ce e scump sau ieftin in pret bani reali (cantitate aur) 

   Index venit nominal net impartit la aur… vezi daca venitul s-a intarit in pret aur… si cat s-a intarit… 

   KOSPI Index impartit la venit net… vezi ce e ieftin ce e scump cat si corelatie cu dobanzile ipotecare sus sau jos….. 

   in raportul de mai sus poti include periodic si marfuri: paine (necesara pt trai arata preturile de criza in cantitate paine… daca indexul e mic impartit la pret paine atunci e criza / depresie in piata… trai greu)…. chirii … gaze … curent … petrol… taxe (saltate procentua)…  

   s c c r e t 

   poti inversa indexurile de sus intre ele…

   s c c r e t 

   pentru ca “lumea” e turma… nu am vazut oite educate… ceva pastori si booeri da… putin mai educati in domeniul manuirii turmei de oi si a valorificarii ei… chiar daca si pastorul mai da cv rateu cu oite pierdute… sau boierul cu vanzari de oite sub pretul pietei… nu am vazut oita sa dirijeze si sa valorificie alte oite… de fel la panica prima oita “curajoasa” o ia la fuga direct in prapastie si trage cu ea alte oite…

   s c c r e t 

  stiti ce s-a intamplat cu majoritatea oamenilor care au comparat aur in “panici/panica”…?!

  Au fost fortat in ciclu de porniri depresii ori scumpiri comoditati in pret aur sa vanda aurul agonisit! 

  Iar cand depresia finala isi facea aparitia omul sa nu mai aibe aur sa vand si sa cumpere alte active cazute zdravan in pret aur! 

  Nu fa ce face turma!!! 

  Intotdeauna sa iti caculezi averea in rapoarte de schimb cu alte marfuri sau valori in piata … si niciodata sa nu o caculezi in NOMINAL!!! 

  Sunt momente cand “valuarea/averea/activele” stau ascunse in preturi nominale Sus sau jos si asimetric sa fie real scumpe sau ieftine ca “valuare”… 

  Exemplul interesant in Japonia… nominal in luna imo si real in pamant… alt exemplu a fost in Italia nominal in pamant si real in pamant… dupa nominal in urcare si real tot in pamant… 

  s c c r e t 

  1. Ce e nominal? Sa înțeleagă și un profan

   in cifre, unitati de masura numerice.... in contextul de mai sus...

   Ce este valoarea nominală? Valoarea nominală indică o valoare teoretică a unui activ, de exemplu al unei acțiuni sau al unei obligațiuni. Spre deosebire de valoarea reală, cea nominală, nu ține cont de influența cererii, ofertei sau alte aspecte monetare precum inflația, cursul de schimb sau alte aspecte monetare. 

   Un activ pentru un stat este si nominalul populatiei nascute sau decedata; cat si categoria de varste; cat si veniturile nominale sau reale (venit nominal minus raportul CPI = venit real; sau venit nominal minus Rents inflation = venit real nedeclarat; sau venit nominal minus intrest rate inflation = real income dupa credit cost)... etc... 

   1 bancnota are o "valoare" nominala la emitere si circulatie...doar ca bancnotele astea pot sa aibe periodic o valuare nominala de 1 la emitere dar o valuare mai mare in parte din gram aur; sau sa aibe o valuare mai mare in raport de putere marfuri; si etc... nominal valuare vs real valuare...real valuare este valuarea la care impart doua "valori" fie ele nominale fie ele reale unde poti avea real valuare la doua impartiri saus caderi intre nominale sau impartiri sau scaderi intre alte doua rapoarte de pret real. 

   Exepmpu de vizualizare: 

   1 kg cartofi in 2020 0,8 lei (1 leu) si cotatie aur 1 gram in 200 (plus minus) 220 lei.... 

   2024 1 kg cartof 3-4-5 lei cotatie aur 1 gram 345 lei (plus minus) ... 

   1: ce a crescut mai mult in nominal?  

   2. cat au crescut procentual in nominal? 

   3. Ce a crescut mai mult in pret aur si ce a crescut mai putin in pret nominal minus CPIul declarat? 

   Raspunsurile pe repede inainte, ochiometrice sunt: cartoful sa scumpit in aur; cartoful a sarit procentual in nominal de cel putin x3-4-5 fata de asaltul aurului in nominal... cartoful s-a scumpit real si dupa minus CPI cu mult mai mult decat aurul minus CPI.... si deci aurul a crescut mai putin in pret nomina. 

   Sa includem si veniturile nominale declarate de INS pe RO: salariu mediu 2020 net plus minus 3200 Lei : 220 gram aur = 14,54 grame aur/ 3200 : 200 gram aur = 16 grame aur...plus minus..ochiometric de vizualizare... 

   3200 : 0,8 lei kg cartofi = 4000 de kg cartofi putere venit net 2020 

   Salariu mediu net 2024 4850 lei (plus minus) : 345 lei 1 gram aur = 14,05 grame dupa caz o pierdere de cv grame au dar... cine de fura de putere in costuri marfuri scumpite in aur?! 

   4850 lei : 3 lei 1 kg cartofi = 1616 kg de cartofi putere de cumparare venit mediu net... deci o prabusire a puterii de cumparare in raport cu cartofii... (daca fac si impartit la 4 si 5 lei kg cartofi cade mai grav) 

   sa nu fiu carcotas... venitul net a castigat in schimb chiar si asa prabusit cv putere in alte cadrane economice... 

   s c c r e t 

   Super explicat..merci!

   Din ce constat...mai degrabă ții 100.000 euro în aur fizic, decât 100.000 euro cash în banca (depozit mic, titluri de stat la fel)

   Doar pe bursa sau etf uri pe la bănci (OTP)..sa obrii mai mult 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb