CNN: Cel puţin zece persoane, ucise într-un atac cu drone la o şcoală din Gaza folosită ca adăpost

A.F.
Internaţional / 26 mai

CNN: Cel puţin zece persoane, ucise într-un atac cu drone la o şcoală din Gaza folosită ca adăpost

Cel puţin zece persoane, între care şi copii, au murit în Gaza după un atac cu drone la o şcoală în care se adăposteau, potrivit angajaţilor din sănătate locali, relatează CNN.

Şcoala Al-Nazla din Saftawy, la periferia Jabaliya, era folosită ca adăpost temporar de oamenii care fug de violenţe, atunci când a avut loc atacul.

Un martor, Saleh Al-Aswad din Jabaliya, a declarat pentru CNN că ginerele său era tratat în urma rănilor suferite în timpul atacului.

El a adăugat că "un bărbat care făcea pâine pentru copiii săi, gândindu-se că acesta este un loc sigur", a fost ucis alături de fiica sa, Afnan, şi fiul său, Mohamed.

Filmările CNN arată cum angajaţi din sănătate de la clinica Sheikh Radwan se ocupă de trupuri învelite în cearşafuri albe.

Un angajat a arătat trupul unui copil mic care a murit, Mohamed, cu răni pe faţă.

CNN a solicitat o reacţie de la Armata israeliană, dar nu a primit-o, deocamdată.

Sistemul de sănătate, "în genunchi"

Vestea atacului vine în contestul în care situaţia umanitară din Gaza continuă să se deterioreze.

Sâmbătă, într-o declaraţie pe reţeaua X, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA) a avertizat că sistemul de sănătate din Gaza "este în genunchi", accesul la spitale şi alte facilităţi diminuându-se în continuare, în contextul lipsei de provizii şi al atacurilor israeliene.

Vineri, 15 dintre cele 36 de spitale din Gaza erau doar parţial funcţionale, 21 de spitale erau închise şi funcţionau şase spitale de campanie, arată un raport al OCHA, care citează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Spitalele existente operează depăşind de peste patru ori capacitatea paturilor, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, a afirmat agenţia.

"Penuria de combustibil, echipamente şi provizii medicale ameninţă abilitatea de a opera a facilităţilor de sănătate rămase", a adăugat aceasta.

Situaţia a devenit atât de disperată încât directorul spitalului Kuwait din Rafah a postat un videoclip pe WhatsApp în care face apel "la alarmarea OMS pentru a menţine acest spital operaţional şi a garanta că nu se va închide, asigurând combustibilul necesar".

În apelul său video, dr. Suhaib al-Homs afirmă că Spitalul Kuwait este acum singurul fucnţional din centrul Rafah la care persoanele rănite pot să ajungă "la orice oră", în timp ce spitalele de campanie din jur sunt greu accesibile fără o ambulanţă.

"Avertizăm cu privire la criza sanitară în creştere, în timp ce spitalele ies din funcţiune, şi la colapsul sistemului de sănătate", afirmă el.

"Vom continua să lucrăm şi echipele medicale vor continua să îşi facă treaba. Ce se întâmplă acum ne face mai fermi şi categorici în a ne îndeplini datoria de a ne servi poporul", a spus el.

Agenţia ONU a avertizat că unii dintre oamenii strămutaţi din centrul Gaza supravieţuiesc acum cu 3% din standardul minim privind nevoia zilnică de apă şi că bolile transmisibile, precum diareea şi presupusa hepatită A, continuă să se răspândească, fiind afectaţi în special copiii sub cinci ani.

Anterior, în cursul acestei săptămâni, şeful OMS a cerut Israelului să relaxeze restricţiile privind ajutoarele umanitare care intră în Fâşia Gaza, afirmând că ruta principală pentru ajutoare medicale vitale din Egipt a fost blocată în timpul unei operaţiuni militare a Israelului în oraşul Rafah, din sudul Gaza.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. la o scoala folosita si ca obiectiv militar/terorist?

    am mai vazut tacctici de ocupare scoli si spitale de soltadi/teroristi... in speranta ca nu vor fii bombardate.... dar daca exista dovezi cu grone sau satelit ori informatii certe... ele vor fii mereu bombardate... proces desfasurat si de Rusia si de Ucraina si de USA si de UK in w2..si altele.... 

    s c c r e t 

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6356
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2368
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9010
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.0661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb