Codul Silvic, promulgat de preşedintele Klaus Iohannis

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică /

Codul Silvic, promulgat de preşedintele Klaus Iohannis

Autovehiculele care transportă masă lemnoasă tăiată ilegal vor fi confiscate conform noului act normativ promulgat, ieri, de preşedintele Klaus Iohannis, şi care modifică dispoziţiile Codului Silvic prin încadrarea penală a furtului de arbori indiferent de prejudiciu.

Legea a fost adoptată, în 19 august, de Camera Deputaţilor, în calizate de for decizional, iar conform dispoziţiilor actului normativ tăierea fără drept, de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte după cum urmează:

a) cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de până la 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;

b) cu închisoare de la un an la 3 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este cuprins între limita prevăzută la lit. a) şi de cel mult 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;

c) cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei.

De asemenea, cu aceleaşi cuantumuri de mai sus ale pedepselor este sancţionat şi furtul de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional, precum şi al oricăror altor produse specifice ale fondului forestier naţional.

Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoţite de documentele specifice de transport constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an şi cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului. Sunt supuse confiscării mijloacele de transport materiale lemnoase şi orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârşirea infracţiunii.

Preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă este aprobat prin lege, pentru o perioadă de 5 ani, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Pentru fondul forestier proprietate publică nu se plătesc taxe şi impozite. Accesul cetăţenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.

Amintim că organizaţia neguvernamentală WWF i-a solicitat lui Klaus Iohannis să nu promulge modificările Codului Silvic şi să retrimită actul normati Parlamentului, deoarece noua lege "nu rezolvă problema combaterii tăierilor ilegale", ci este "o simplă cosmetizare, nu o reformă reală a politicilor forestiere naţionale".

Reprezentanţii WWF consideră drept aberant pragul de 10 metri cubi pentru a sancţiona ca infracţiune silvică transporturile materialelor lemnoase care nu sunt însoţite de documente specifice de transport din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora. Ei susţin că prin norma respectivă este anulată eficientizarea sistemului de combatere a tăierilor ilegale şi este vulnerabilizată securitatea personalului silvic care are atribuţii de pază a pădurilor. Astfel, pentru a stabili infracţiunea, personalul de pe teren este din nou obligat să-i surprindă pe hoţii de lemne în flagrant.

De asemenea, WWF consideră că "supraîncărcarea" autovehiculelor, ca mod de operare, nu este sancţionată ca infracţiune silvică. Activiştii de mediu arată că în documentele de transport cantităţile declarate nu sunt conforme cu realitatea şi, totuşi, ele nu sunt definite ca "recoltare ilegală" a lemnului. Astfel, este în continuare încurajată "dispariţia" lemnului din pădure, neplătit şi nefiscalizat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. CINE APLICĂ LEGEA??? CINE CONTROLEAZĂ CONTROLORUL și tot așa până la LICURICI....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie