Crypto

COFACE:Deşi performanţele Chinei şi a altor economii asiatice stimulează creşterea globală, principalele economii mature nu vor reveni în acest an la nivelul PIB-ului dinaintea crizei

Comunicate de presă / 18 februarie

Deşi performanţele Chinei şi a altor economii asiatice stimulează creşterea globală, principalele economii mature nu vor reveni în acest an la nivelul PIB-ului dinaintea crizei

Odată cu lansarea cel mai recent Barometru trimestrial privind riscurile sectoriale şi de ţară, Coface evidenţiază o revenire inegală între ţări, sectoare de activitate şi la nivel de venituri. Deşi performanţele Chinei şi a altor economii asiatice stimulează creşterea globală, principalele economii mature nu vor reveni în acest an la nivelul PIB-ului dinaintea crizei. Această creştere a inegalităţilor, alături de nemulţumirea publicului faţă de gestionarea guvernamentală a pandemiei în multe ţări, va conduce la apariţia tot mai frecventă a unor protestelor şi a violenţelor, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

La un an de la apariţia pandemiei Covid-19 şi de la debutul celei mai mari recesiuni globale de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, Coface estimează o creştere economică mondială de +4,3% în medie, în 2021, în timp ce comerţul mondial ar creşte cu +6,7% în volum (după -5,2% în 2020). Aceste proiecţii presupun că marile economii vor vaccina cel puţin 60% din populaţia lor până în vară. Într-adevăr, imunitatea rezultată ar putea marca sfârşitul ciclurilor stop-go, adică a acelor episoade succesive de izolare/carantină care afectează activitatea economică. Scăderea numărului de afaceri închise în 2020 în toate regiunile lumii (- 12% la nivel mondial, -22% în zona euro, -19% în Asia-Pacific şi-3% în America de Nord), poate fi atribuită planurilor de sprijin guvernamental, a căror continuare va permite multor companii să supravieţuiască în acest an. Cu toate acestea, în ciuda impactului măsurilor, Coface anticipează că şocul din 2020 va duce la o creştere a insolvenţelor în 2022, în special în Spania (16%, comparativ cu 2019), Franţa (13%), Italia (9%) şi Germania (6%).

În ultimul său barometru trimestrial, Coface anticipează o redresare economică inegală

- Inegalităţi puternice între ţări. În timp ce performanţa Chinei şi a altor economii asiatice (de exemplu, Taiwan, a cărei evaluare a ţării este îmbunătăţită) stimulează creşterea mondială, marile economii nu vor reveni la nivelul PIB-ului dinaintea crizei anul acesta. Şi printre acestea, ţările dependente de activităţile de servicii (cum ar fi Spania sau Regatul Unit) sau care rămân în urmă în procesul de vaccinare vor înregistra o revenire economică mai lentă.

- Inegalităţi sectoriale. Printre cele 23 de îmbunătăţiri ale evaluărilor sectoriale din acest trimestru, aproape jumătate sunt atribuite sectorului auto, a cărui creştere a surprins favorabil în a doua jumătate a anului 2020, urmat de construcţii şi produse chimice. În mod surprinzător, multe activităţi de servicii vor rămâne slăbite pe termen lung de către pandemie: sectorul transporturilor este cel mai afectat, cu 9 retrogradări în evaluările riscului sectorial.

- Creşterea inegalităţilor de venit în ţări. Lucrătorii cel mai puţin calificaţi, tinerii şi femeile au suferit mai multe pierderi de locuri de muncă decât restul populaţiei, aceasta din urmă fiind supra-reprezentată în cele mai afectate activităţi de servicii. Mai mult, epidemiile anterioare din secolul XXI indică faptul că această creştere a inegalităţii veniturilor va fi de lungă durată şi va stimula numeroase tensiuni sociale care apar, de obicei, după episoadele de pandemie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

02 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4161
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6329
Gram de aur (XAU)Gram de aur225.4539

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro