Comalex, o societate devalizată de PSD

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iunie 2022

Comalex, o societate devalizată de PSD

Istoria Comalex SA Alexandria se împleteşte strâns cu aceea a PSD Teleorman, mai precis cu a liderilor acestei organizaţii judeţene. Dacă la începutul anului 1990, Comalex deţinea toate magazinele alimentare, cofetăriile, patiseriile, carmangeriile, restaurantele, berăriile, cafenelele şi chioşcurile din Alexandria, astăzi, conform raportului Consiliului de Administraţie întocmit pentru anul 2020, societatea din capitala judeţului Teleorman mai are opt imobile, dintre care doar două sau trei mai sunt spaţii comerciale.

Cum s-a ajuns la această situaţie? Conform unui rechizitoriu întocmit în 5 iunie 2005 de procurorii Serviciului Teritorial Slobozia al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada martie 2002- aprilie 2005, 34 de spaţii comerciale aparţinând Comalex SA au fost vândute la preţuri sub valoarea pieţei.

"Faptele s-au petrecut în scopul favorizării unui «grup ţintă» de operatori având în vedere că spaţiile comerciale se aflau în zone de interes de pe raza municipiului Alexandria. (...) Fără excepţie, beneficiarii spaţiilor comerciale au fost/sunt persoane care au calităţi şi aceeaşi apartenenţă politică cu cea a învinuiţilor - consilieri locali şi judeţeni PSD, membri PSD, preşedinţi şi vicepreşedinţi de organizaţie PSD, deputaţi PSD", arătau procurorii DNA în rechizitoriul citat, care estimau la peste un milion euro prejudiciul cauzat societăţii Comalex SA.

Dosarul respectiv a fost soluţionat definitiv şi irevocabil de Curtea de Apel Craiova care, prin decizia penală nr. 644 din 19 martie 2012, îi condamna pe Victor Chişeamera - director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Comalex SA - la 6 ani de închisoare pentru subevaluarea intenţionată a spaţiilor comerciale şi pentru abuz în serviciu, pe Adriana Florea, membru în Consiliul de Administraţie, la 5 ani închisoare pentru aceleaşi fapte, şi pe Daniela Rusu, evaluator autorizat ANEVAR, la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru complicitate la subevaluarea intenţionată a spaţiilor comerciale înstrăinate de conducerea societăţii.

Un document publicat de RISE Project arată care au fost companiile şi politicienii care au beneficiat de vânzarea celor 34 de spaţii subevaluate de la Comalex SA. Printre firmele respective se numără SC Proinvest SRL - unde acţionari ar fi fost social-democraţii Liviu Dragnea şi Marian Fişcuci, SC Teldrum SA, SC Polar 2000 SA Alexandria, SC MAT Construct SRL - firmă deţinută de Dinu Emilian, un apropiat al lui Liviu Dragnea, SC Com Tessis SRL, SC Nic Vic SRL - firmă care ar fi fost deţinută de viceprimarul municipiului Alexandria din acea perioadă, Victor Drăguşin, etc..

Conform unui document citat de ziarul Liber în Teleorman, şeful de listă al cumpărătorilor spaţiilor comerciale subevaluate de fosta conducere a Comalex SA este Marian Fişcuci, care era la vremea respectivă membru în delegaţia permanentă a PSD. El a achiziţionat Restaurantul Nord, Autoservirea Peco, Autoservirea Dunărea, local pizza Nord, Bloc 1615, depozit de alimentaţie publică.

"Printre cei care au încheiat tranzacţii imobiliare la preţuri fictive, prin contract sau proces verbal de adjudecare, se numără şi Nicolae Tatu, vicepreşedinte al PSD Alexandria şi consilier local pe atunci. Micul său tun a constat în Autoservirea Burnas, Localul Pati Bar, magazinul de mezeluri Burnas. Un alt membru PSD, mai ascuns decât ceilalţi, Dănel Dinu, s-a ales cu laboratorul şi cofetăria Bulevard, dar şi cu Restaurantul Rapid. Fostul senator social-democrat Timotei Stuparu, care, la vremea achiziţionării spaţiilor respective era deputat, a luat de la Comalex SA, la preţ subevaluat, bufetul din piaţa centrală din Alexandria şi un centru de sifoane. Un alt social-democrat, Mircea Dumitrescu, a obţinut o cafenea, pe calea Bucureşti, iar Teodor Niţulescu ar fi rămas cu Cofetăria Burnas", conform celor de la Liber în Teleorman.

Mai mult, de-a lungul timpului, beneficiind de protecţia lui Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi apoi de preşedinte al PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, social-democraţii au condus ani buni societatea Comalex SA, ţinând cont de faptul că majoritatea capitalului social aparţinea statului. Chiar şi în acest moment, aşa cum apare pe site-ul societăţii teleormănene, statul deţine 53,67% din acţiuni, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), chiar dacă societatea este listată la BVB. Asta demonstrează că în continuare Consiliul de Administraţie este în majoritate numit politic şi la discreţia social-democraţilor teleormăneni.

Astfel, printre foştii membri sau chiar preşedinţi ai acestui consiliu îi regăsim pe următorii: social-democratul Petre Cioabă - cel despre care se spunea că ar fi fost în cărţi să devină preşedinte al Camerei Deputaţilor după condamnarea lui Liviu Dragnea, Cosmin-Liviu Nicola (actual membru al CA, fost preşedinte al CA) care este angajat în prezent al Companiei Naţionale de Investiţii şi care a fost membru în Consiliul de Administraţie al Companiei de Parcuri şi Spaţii verzi a Capitalei pe vremea mandatului de primar general al social-democratei Gabriela Firea; Lenuţa Popescu care în timp ce era membru în CA Comalex era şi consilier local la Sectorul 2 al Capitalei din partea PSD; Mihai Banu, un alt fost membru în CA Comalex, a fost consilier local în Capitală din partea UNPR - partidul înfiinţat de Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu.

Din cele de mai sus se poate trage o singură concluzie: de-a lungul ultimilor 32 de ani, societatea Comalex SA a alimentat sau mai bine spus a hrănit interesele PSD Teleorman. Cu toate acestea, ea a ajuns să fie listată la BVB, ca o societate onorabilă, fără ca nimeni, nici din cadrul Bursei şi nici din cadrul ASF să aibă ceva de spus cu privire la respectiva listare.

Listarea la BVB ar trebui să asigure o transparenţă totală, chiar şi în privinţa managementului şi a numirilor în Consiliul de Administraţie. Ţinând cont însă de faptul că din peste 50 de spaţii comerciale, Comalex SA mai are practic doar două sau trei, restul imobilelor, până la opt, fiind trecute drept sediu administrativ, garaj, anexă garaje, depozit, este improbabil ca transparenţa dată de listarea la bursă să îi mai încurce pe social-democraţii teleormăneni. Ei şi-au făcut treaba, adică şi-au umplut sacii, în ultimii 30 de ani, devalizând practic societatea, iar pentru acest fapt nu au răspuns penal decât trei persoane - Victor Chişeamera, Adriana Florea şi Daniela Rusu - care au jucat rolul acarilor Păun în toată această poveste.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu mă miră deloc, PSDistii cu asta s.au ocupat tot timpul, au jefuit tara!

    1. Iar pnl si usr au adus bani de acasa si au construit ceia ce se vede .

    Romania a fost devalizata de psd nu comalex , bineinteles ca a pus umarul si pnl si mai recent usr . reteta este simpla : pentru lucruri murdare si pentru a face toate hachitele capitalului strain si marilor puteri , securitatea adduce la putere prin frauda si altele , partide de ticalosi , gen pnl sau usr . dupa ce termin de distrus , apare psd pe un cal alb si ne spune : am venit sa va salvam ! ( adica , o suta de lei si alte fleacuri ) in realitate , continua distrugerea tarii cu legi facute special pentru asta de ex..psd nu-si permite (inca ) sa vinda portul Constanta , dar pentru pnl si usr nu-I nici o problema . si ciclul se reia dupa 4 ani .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb