Comisia Europeană lansează o nouă categorie de produse pentru pensii

Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iunie 2017

Europenii vor beneficia în curând de mai multe opţiuni în ceea ce priveşte economiile pentru pensie, ca urmare a planurilor Comisiei Europene de a crea o nouă categorie de produse de pensii, conform News.ro.

Comisia a publicat, ieri, o propunere care va oferi furnizorilor de pensii posibilitatea de a pune la dispoziţia clienţilor un produs paneuropean de pensii personale (PEPP) simplu şi inovator. Acest nou tip de produs de pensii personale pe bază voluntară este menit să ofere titularilor de conturi de economii, pe de o parte, mai multe opţiuni atunci când pun bani deoparte pentru bătrâneţe şi, pe de altă parte, o gamă de produse mai competitive.

PEPP va avea aceleaşi caracteristici standard indiferent unde este vândut în UE şi va putea fi procurat de la o multitudine de furnizori, de exemplu, societăţi de asigurări, bănci, fonduri de pensii ocupaţionale, firme de investiţii şi societăţi de administrare a activelor.

Produsul va veni în completarea pensiilor personale de stat, ocupaţionale şi naţionale existente, dar nu va înlocui sau armoniza regimurile naţionale de pensii personale.

Comisia recomandă totodată statelor membre să acorde PEPP acelaşi tratament fiscal ca cel acordat produselor naţionale similare existente, astfel încât să asigure acestui nou produs o intrare în forţă pe piaţă.

Noile produse vor susţine, de asemenea, în ultimă instanţă, Planul de acţiune al Comisiei privind edificarea unei uniuni a pieţelor de capital, permiţând canalizarea unui număr mai mare de economii către investiţii pe termen lung în UE.

"Produsul paneuropean de pensii personale reprezintă un pas important înainte în direcţia finalizării uniunii pieţelor de capital. Potenţialul acestuia este enorm, dat fiind că va oferi titularilor de conturi de economii din întreaga UE o gamă mai largă de opţiuni atunci când vor pune bani deoparte pentru pensie. PEPP va stimula concurenţa, permiţând unui număr mai mare de furnizori să ofere acest produs în afara pieţelor naţionale. PEPP va fi şi o etichetă de garanţie a calităţii şi va stimula, totodată, sunt convins de acest lucru, investiţiile pe termen lung în pieţele de capital", afirmă în comunicat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei responsabil pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital:

Jyrki Katainen, vicepreşedintele Comisiei responsabil pentru locuri de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate, a spus că propunerea ilustrează încă o dată beneficiile care se pot obţine punând în aplicare Planul de acţiune al Comisiei privind uniunea pieţelor de capital şi finalizând piaţa unică de capital în UE.

Produsele paneuropene de pensii personale vor contribui la stimularea concurenţei între furnizorii de pensii, oferind consumatorilor mai multe opţiuni în ceea ce priveşte produsele în care îşi pot plasa economiile. Finalizarea uniunii pieţelor de capital este, de asemenea, un element important al Planului de investiţii pentru Europa, a arătat el.

PEPP va permite consumatorilor să îşi completeze în mod voluntar economiile pentru pensie, beneficiind în acelaşi timp de o protecţie solidă. Astfel, titularii de PEPP vor avea la dispoziţie mai multe opţiuni, de la o gamă largă de furnizori de PEPP, şi vor avea de câştigat de pe urma unui nivel sporit de concurenţă pe piaţa acestor produse.

Consumatorii vor beneficia de existenţa unor cerinţe stricte în materie de furnizare de informaţii şi a unor norme de distribuţie solide, inclusiv în mediul online. Furnizorii vor trebui să fie autorizaţi de Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) pentru a putea deveni furnizori de PEPP.

PEPP le va oferi titularilor un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor printr-o simplă opţiune de investiţii implicită.

Titularii de PEPP vor avea dreptul de a schimba furnizorii, atât pe piaţa internă, cât şi la nivel transfrontalier , la un cost forfetar, la fiecare cinci ani.

PEPP va fi un instrument portabil între statele membre, în sensul că titularii de PEPP vor putea să contribuie în continuare la PEPP şi în cazul în care se mută într-un alt stat membru.

Cadrul de reglementare propus joi de Comisie va oferi unei game largi de furnizori oportunitatea de a fi activi pe piaţa pensiilor personale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro