CONFERINŢA "AGRI-BUSINESS PE PROFIT" - EDIŢIA A III-A / CĂLIN POP, AZOMUREŞ:"Valorificăm pe piaţa internă 70% din producţia noastră de îngrăşăminte"

D.N.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură /

"Valorificăm pe piaţa internă 70% din producţia noastră de îngrăşăminte"


Circa 70% din producţia de îngrăşăminte a Azomureş va fi valorificată, în acest an, pe piaţa internă, ne-a declarat Călin Pop, director naţional de vânzări în cadrul companiei. "Acesta este un lucru foarte bun având în vedere că acum trei ani valorificam doar 30% din producţia noastră pe piaţa internă", ne-a precizat domnia sa, care a subliniat că Azomureş produce acum îngrăşăminte la întreaga capacitate.

Reprezentantul companiei susţine că cererea pentru produsele Azomureş venită de pe piaţa locală a crescut în ultima perioadă: "Nu este din cauza faptului că au fost închise, în ultima perioadă, combinatele InterAgro. Şi când funcţiona InterAgro înregistram acest trend. Noi avem produse, precum îngrăşăminte complexe, pe care ei nu le fac. Cererea pentru îngrăşăminte complexe a crescut în acest an şi estimez că vom avea o majorare cu 30% a vânzărilor pe acest segment în 2015".

Potrivit domnului Pop, Azomureş va opri producţia în această toamnă pentru scurt timp întrucât implementează un plan ambiţios de investiţii. Compania a pornit în 2013 un plan de investiţii de 240 milioane de euro. "Sunt lucrări de mediu pe care le facem şi schimbăm cu totul facilitatea de uree", a completat sursa citată.

Călin Pop ne-a mai declarat că noua investiţie în uree granulată este mai eficientă energetic, ceea ce permite Azomureş să ofere produsele premium la preţul vechi: "Avem un preţ constant pentru gaze pe care le luăm din producţia internă. Astfel, de trei ani avem preţuri relativ constante pentru produsele noastre".

Moda produselor Eco a fost un subiect de dezbatere în conferinţa BURSA "Agri-Business pe profit" de ieri. Călin Pop consideră că pe acest subiect se vorbeşte mult mai mult decât se produce: "Impactul la nivelul agriculturii este până în 1% în ceea ce priveşte produsele Eco. Agricultura modernă presupune utilizarea fertilizantului. Dacă vrem să evităm degradarea totală a solului trebuie să utilizăm fertilizant. Agricultura noastră creşte în competitivitate. Fertilizarea este un factor important în creşterea productivităţii agricole. Constatăm o creştere importantă a produselor cu elemente complexe, pentru că seceta implică folosirea elementelor complexe. Potasiul este un element foarte important pentru plante".

Domnia sa a afirmat că piaţa locală este prioritară pentru Azomureş, subliniind că, de altfel, cota de piaţă a companiei creşte constant, la fel ca şi vânzările: "Din fericire, fermierii români devin din ce în ce mai profesionişti, colaborează cu fermieri din ţări mult mai dezvoltate şi vin de acolo cu idei noi. Am văzut că zeci de fermieri au mers în Franţa, unde au colaborat foarte bine cu omologii lor. Agricultura este un domeniu prioritar în România. Trebuie luate mai multe măsuri. Preţul de producţie, care la noi este mai mare, este generat de infrastructura dezastruoasă. Avem cea mai proastă infrastructură de transport din Europa".

Călin Pop susţine că solul autohton nu este atât de bogat pe cât îşi închipuie mulţi dintre oameni, iar micii agricultori ar trebui să fie protejaţi de către stat. Domnia sa a explicat că exploatarea intensivă de dinainte de 1989 a distrus solul: "Vizitaţi cel mai frumos sat din România şi cel mai urât sat din Ungaria şi faceţi o comparaţie. O să aveţi o surpriză, chiar dacă Ungaria trece de vreo cinci ani prin criză! De aceea le spun celor care ne conduc, nu mai insistaţi să-i fiscalizam pe cei care au un hectar de pământ şi din el trăiesc. Alte state nu umblă după micii producători cu bonul fiscal şi amenda, ci îi lasă să-şi vândă producţia în târguri specializate".

Călin Pop consideră că oamenii din domeniul pe care îl reprezintă trebuie să colaboreze cât mai intens cu agricultorii, să-i informeze constant, pentru că producţiile mai mari ale fermierilor înseamnă vânzări sporite ale producătorilor de fertilizanţi, dar şi invers.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConferinţa PPTT 'Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei'
Cabinet de avocatTMPS