CONFERINŢA AGRI-BUSINESS PE PROFIT EDIŢIA A IV-A / ELENA TATOMIR, MADR:"Programul Naţional de Irigaţii a fost aprobat de Guvern"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 21 octombrie 2016

"Programul Naţional de Irigaţii a fost aprobat de Guvern"

Programul Naţional pentru Îmbunătăţiri Funciare a fost aprobat, miercuri, în şedinţa de Guvern, a anunţat Elena Tatomir, Director General al Direcţiei Generale Politici Agricole şi Industrie Alimentară din cadrul MADR.

Domnia sa a precizat că, odată aprobat Programul de Irigaţii, ministerul va putea răspunde atât necesităţilor pe care le au fermierii, cât şi nevoilor naţionale.

Doamna Tatomir a explicat că acest program presupune mai multe etape. Prima dintre ele vizează refacerea infrastructurii principale şi are în vedere reabilitarea a 40 de amenajări de irigaţii.

A doua fază prevede reabilitarea a 37 de amenajări, adică mai mult de 400 de hectare de teren, iar cea de-a treia etapă vizează refacerea a nouă amenajări viabile de irigaţii. Programul este prevăzut să fie realizat până în anul 2020, dar sunt multe etape procedurale de depăşit, începând de la întocmirea studiilor de fezabilitate şi contractarea de lucrări, a mai precizat reprezentantul ministerului de resort.

Programul Naţional de Îmbunătăţiri Funciare preuspune alocarea de la buget a unei sume de 1 miliard de euro pentru infrastructura principală, care deserveşte infrastructura secundară.

Reabilitarea acesteia din urmă este realizată de către udători.

Elena Tatomir a mai spus că speră ca, până la finalul acestui an, în jur de 3,5 miliarde euro să intre în conturile fermierilor.

Până acum, APIA a făcut plăţi către fermieri în valoare de 2,5 miliarde euro, urmând să fie plătite alte 800 de milioane de euro.

Doamna Tatomir a mai spus: "Ieri (n.r. miercuri) a fost aprobat actul normativ care prevede că (...) vor începe avansurile către fermieri. Ne dorim ca de la 1 decembrie să începem şi plăţile regulare pe suprafaţă. De asemenea, sunt în curs de aprobare actele normative privind susţinerea crescătorilor de porci, prin ajutoare de minimis".

Producătorii autohtoni de pâine trebuie să vină pe piaţă cu sortimente deosebite, pentru ca oamenii să nu mai cumpere produse de panificaţie congelate, aduse din import, a spus Elena Tatomir, răspunzând unei întrebări. Doamna Tatomir a menţionat că autorităţile nu pot interveni în stabilirea regulilor pieţei şi nici în doleanţele cumpărătorilor, precizând: "Avem foarte multe supermarketuri şi probabil piaţa doreşte să consume astfel de produse. Cei care lucrează în acest sector ar trebui să se concentreze ca aceste produse să fie oferite de producţia internă şi să nu mai vină din import. Mai ales că avem producţii foarte bune în domeniul cerealelor şi industria de morărit şi panificaţie ar trebui să se concentreze şi să-şi pună întrebări legate de acest segment. (...) Vorbim de cerere şi ofertă. Cred că cei din sectorul de morărit şi panificaţie trebuie să îşi reconsidere abordarea faţă de piaţă şi gama sortimentară, pentru a oferi cumpărătorilor produse deosebite şi să satisfacă cerinţele acestora".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doamnaaa! Sa stiti ca a fost aprobata in sedinta din septembrie, da' au pus sinteza sedintei din septembrie la sedinta din octombrie si v-au pacalit!

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro