CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / CIPRIAN COPARIU, ASF:"Companiile energetice «ţin lumina aprinsă» la BVB"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Companiile energetice «ţin lumina aprinsă» la BVB"

Emitenţii din sectorul energetic contribuie în mod esenţial la dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a subliniat Ciprian Copariu, director al direcţiei Emitenţi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Domnia sa a spus: "Dacă avem în vedere trei indicatori fundamentali: capitalizarea pieţei, lichiditatea şi valoarea dividendelor distribuite, putem afirma că aceşti emitenţi «ţin lumina aprinsă la BVB», atât în mod figurat, cât şi propriu".

Ciprian Copariu a continuat: "Listarea pe piaţa de capital este soluţia unui emitent pentru a atrage în strucutura acţionariatului noi investitori care au atât expertiza, cât şi resursele necesare pentru a contribui la dezvoltarea sa".

Potrivit oficialului ASF, există resurse financiare suficiente care pot fi utilizate pentru finanţarea companiilor.

Domnul Copariu a spus: "Dacă ne raportăm la două categorii de investitori, cei mai importanţi din piaţă, Organismele de Plasament Colectiv şi Fondurile de Pensii, cumulat, aceste entităţi deţin în depozite bancare peste două miliarde de euro. În realitate, sumele disponibile cresc exponenţial dacă luăm în considerare alţi trei factori:

Unu, depozitele populaţiei se ridică la valoarea de 41 de miliarde de euro. Experienţa ofertelor publice de vânzare a relevat faptul că pentru tranşa alocată micilor investitori a existat un puternic grad de suprasubscriere, ceea ce arată că şi investitorii de retail sunt dis-puşi să plaseze sume importante în emitenţii pe care-i consideră atractivi.

În al doilea rând, trebuie să avem în vedere şi forţa fianciară a altor actori importanţi din economia naţională. De pildă, societatea Dedeman a raportat, în mod public, că deţine peste 5% din capitalul unor societăţi din domeniul energetic.

În al treilea rând, un emitent român poate să atragă resurse financiare de pe tot teritoriul Uniunii Europene prin mecanismul paşaportului unic în domeniul ofertelor publice de vânzare".

Finaţarea companiilor prin intermediul pieţei de capital trebuie să fie o practică atât pentru societăţile listate, cât şi pentru marile societăţi nelistate, a continuat oficialul ASF, adăugând: "Pentru a afla valoarea unei companii, aceasta trebuie să fie listată la cota BVB. Oare crede cineva că Banca Transilvania ar fi devenit cea mai importantă societate bancară din România dacă nu ar fi fost listată pe piaţa de capital?".

Totodată, domnul Copariu şi-a exprimat speranţa ca una dintre următoarele listări la BVB să fie Hidroelectrica. Totodată, oficialul ASF a punctat că, prin acest demers, se va obţine un preţ mai mare pe acţiune, pentru că astfel este înglobată şi o primă de lichiditate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria Bank
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS