Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / LAURENŢIU URLUESCU, MEMBRU ÎN CONSILIUL DIRECTOR AL AFEER:"Consumatorii acceptă cu greu creşterea preţului la energie"

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Consumatorii acceptă cu greu creşterea preţului la energie"

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) este nemulţumită de creşterea galopantă a preţului la energie electrică, mărire ce are impact şi asupra preţului certificatelor CO< sub >2< /sub >. Conform intervenţiei lui Laurenţiu Urluescu, membru în Consiliul Director al AFEER, preţul energiei în România, la nivel en gros, a crescut foarte mult. Dacă anul trecut se vorbea despre preţuri cuprinse între 160 şi 170 de lei pe MWh şi toţi furnizorii se aşteptau ca preţul să ajungă la 200 lei, pentru anul 2019 tranzacţiile au ajuns la un preţ de 250 lei pe MWh.

Dacă facem comparaţie cu anul trecut, când s-a tranzacţionat livrarea în 2018, faţă de cât se tranzacţionează acum livrarea pentru anul 2019, de la 200 la 250 de lei, înseamnă o creştere de 25%.

Laurenţiu Urluescu a spus: "25% este groaznic pentru consumatori. Noi avem mari greutăţi în a avea un feed-back util de la consumatori şi în acceptarea acestui preţ de către dânşii".

Conform AFEER, acest fenomen de creştere a preţului nu este naţional. Şi la nivel european au fost creşteri de preţuri: de exemplu, în Germania preţul a crescut cu 17 euro, iar în Ungaria cu 14 euro.

AFEE a identificat şi unul dintre motivele pentru care preţul energiei a explodat. Laurenţiu Urluescu a spus: "Primul motiv al creşterii preţului la energie a fost creşterea preţului certificatului emiterii de CO< sub >2< /sub >, care, de la 6 euro cât se tranzacţiona anul trecut, astăzi se tranzacţionează la 20,5 euro. Acest lucru afectează foarte mult producătorii de energie bazată pe combustibilii fosili". Din punct de vedere al pieţei de energie, AFEER consideră că piaţa din România este o piaţă semi-lichidă, iar în ultimul timp s-a înregistrat o scădere a cotei pieţei de echilibrare, ceea ce arată că participanţii la piaţă sunt mult mai corecţi şi încearcă să evite cât mai mult dezechilibrele.

Referitor la consumatorii vulnerabili, AFEER consideră că, în acest moment, nu se poate vorbi de un impact al acestora pe piaţa energiei. Laurenţiu Urluescu a conchis: "S-a tot vorbit despre consumatorul vulnerabil. Momentan, ponderea consumatorilor vulnerabili, din punct de vedere al venitului pe membru de familie, este sub 0,1% din numărul total al consumatorilor de energie. Acest lucru ne duce la concluzia că mecanismul prin care aceşti consumatori sunt calificaţi este greoi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

26 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1224
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5473
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3888
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.3262

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie