Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / SILVIA VLĂSCEANU, DIRECTOR GENERAL ACUE:"Riscăm să ne confruntăm cu o cădere a sistemului energetic"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Riscăm să ne confruntăm cu o cădere a sistemului energetic"

Situaţia cu care se confruntă companiile de utilităţi din energie este una dramatică, în ciuda asigurărilor şi statisticilor pe care le oferă autorităţile statului, fie prin Ministerul Energiei, fie prin intermediul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, potrivit directorului general al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Silvia Vlăscea­nu.

Reprezentanta ACUE a susţinut că, din cauza factorilor politici, guvernamentali, companiile din domeniul energetic nu au reuşit să se ridice la aşteptările consumatorilor, care erau deestul de mari după iniţierea procesului de privatizare şi de deschidere a pieţei energiei demarat în perioada anilor 2004-2005.

Silvia Vlăsceanu a spus: "Ce s-a făcut cu banii din privatizări? Banii s-au dus în alte direcţii, decât cele în care era nevoie de ele. Suntem într-o situaţie destul de delicată, deoarece este vorba despre suportabilitatea facturii de energie, în care tariful de transport şi cel de distribuţie reprezintă o treime din valoarea totală. Această valoare a cunoscut o componentă încasată de stat, prin dări şi alte taxe, care au crescut şi care sunt plătite de consumatorul casnic".

Companiile de utilităţi din energie sunt nemulţumite că în acest moment nu există o strategie economică şi energetică din partea ministerului de profil. Conform lor, strategia energetică viitoare trebuie să aibă la bază o strategie de dezvoltare economică şi de dezvoltare a unor sectoare industriale şi să prevadă reducerea pierderilor din reţele.

Referitor la această strategie, Silvia Vlăsceanu a menţionat: "Sistemul energetic merge în aceeaşi direcţie. Deja se fac pariuri cât va dura până la un black-out, până la căderea lui, iar unii dintre operatori susţin că maximum 3 sau 4 luni. Lucrurile merg din inerţie în sistemul energetic".

Directorul general al ACUE a atins şi subiectul consumatorilor vulnerabili susţinând că o treime din populaţie se află în stadiu avansat de sărăcie energetică. Acest lucru a fost cauzat de amânarea aplicării legii 196/2016 în care se stipula venitul minim de incluziune şi consumatorul vulnerabil, precum şi de amânarea generalizării contorizării individuale a consumatorilor vulnerabili şi a tuturor consumatorilor casnici, activitate care nu a fost finalizată nici până acum.

Silvia Vlăsceanu a mai spus: "Tariful social nu poate fi o soluţie, pentru că se referă la un maxim de consum şi îl obligă pe client să consume cât mai puţină energie electrică. Dacă nu există voinţă politică privind soluţionarea statului consumatorului vulnerabil, măcar să definim zonele de sărăcie energetică. Din păcate, autorităţile şi politicienii nu ţin seama de părerea specialiştilor din domeniu, iar deciziile lor nu ţin cont de realitatea economică".

Directorul general al ACUE şi-a exprimat speranţa că toţi decidenţii vor înţelege ce se poate face şi ce este realizabil, cu condiţia ca în centrul politicii energetice să fie pus consumatorul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca ati lua la rasfoit presa de acu 20 de ani ati observa cu stupoare ca tot asa se vorbea "ca nu exista o strategie"... La noi lucrurile se repeta ciclic ca o gluma proasta, se schimba doar actorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

26 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1224
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5473
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3888
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.3262

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie