CONFERINŢA "FONDURILE EUROPENE" - EDIŢIA A VI-A / RAMONA IVAN, CEC BANK:"Combinarea subvenţiilor cu creditele, una din soluţiile pentru îmbunătăţirea absorbţiei"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Fonduri Europene /

"Combinarea subvenţiilor cu creditele, una din soluţiile pentru îmbunătăţirea absorbţiei"

Băncile fac eforturi pentru identificarea soluţiilor care să conducă la o mai bună absorbţie a fondurilor europene, a declarat Ramona Ivan, director al Direcţiei Relaţii Externe şi Finanţări Structurale din CEC Bank.

Domnia sa a precizat: "CEC Bank are mai multe propuneri pentru perioada de programare 2014-2020. O mai bună absorbţie putem avea prin dezvoltarea de parteneriate public - private (PPP) în vederea susţinerii dezvoltării durabile, prin combinarea subvenţiilor cu creditele, introducerea de scheme de grant de tip «revolving», cu componentă rambursabilă, pentru anumite programe de finanţare, dar şi prin externalizarea gestionării şi implementării acestor programe prin licitaţii către bănci comerciale.

Astfel, am putea avea efect de multiplicare a fondurilor europene alocate iniţial pentru o anumită măsură, oferind posibilitatea unui număr mai mare de companii private de a beneficia de finanţare, precum şi o selecţie mai rapidă şi mai riguroasă a aplicanţilor, dar şi asigurarea, încă din momentul selectării proiectului, a structurii complete de finanţare bancară necesară implementării proiectului cu finanţare europeană pentru a evita întârzieri sau blocaje din cauza lipsei sau imposibilităţii obţinerii unei finanţări bancare".

Oficialul CEC Bank a mai prezentat ca variante de reformare a sistemului de absorbţie şi menţinerea obligativităţii prezentării de Scrisori de Confort angajante la depunerea proiectelor şi adoptarea unor măsuri mai stricte de monitorizare a contractelor de finaţare nerambursabilă.

Obiective prioritare ale CEC Bank privind finanţarea în domeniu sunt, potrivit doamnei Ivan, creditarea cu precădere a IMM-urilor, agriculturii, administraţiilor publice locale, sprijinirea în continuare a clienţilor care realizează proiecte de accesare a fondurilor europene, colaborarea cu forurile competente din ţara noastră pentru îmbunătăţirea procesului de absorbţie în actuala perioadă de programare şi participarea la grupurile de lucru constituite pentru crearea cadrului necesar implementării perioadei de programare 2014-2020.

Ramona Ivan a apreciat că decizia de concentrare a funcţiei de Autoritate de Management la nivelul a doar trei ministere (MFE, MDRAP şi MADR) răspunde multiplelor probleme ridicate în perioada de programare anterioară, legate de asigurarea unui mod de lucru unitar, pe multe paliere, începând cu faza de depunere a proiectelor şi continuând cu evaluarea, selecţia sau onorarea în termenele stabilite a cererilor de rambursare.

Doamna Ivan, care este şi preşedinte al Comisiei pentru Fonduri Europene din Asociaţia Română a Băncilor (ARB), a mai declarat că multe proiecte europene sunt nebancabile şi la fel de multe proiecte contractate cu finanţare europeană în perioada 2007-2013 nu au fost implementate.

Oficialul susţine că ar fi bine ca băncile să fie implicate în analiza bancabilităţii proiectelor cu fonduri europene încă de la bun început şi, pentru simplificare, autorităţile să nu mai repete această analiză.

Printre problemele identificate de CEC Bank în mecanismul de implementare a fondurilor europene în perioada 2007-2013 se numără lansarea cu întârziere a apelurilor de proiecte, întârzieri la plata cererilor, proceduri greoaie de evaluare, rezilierea cu întârziere a contractelor neimplementate, întârzieri în analiza şi selectarea proiectelor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
daccaworking.ro
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS