CONFERINŢA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / CIPRIAN ALEXANDRU CARAGEA, ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU SMART CITY ŞI MOBILITATE:"Oportunităţile privind satele inteligente sunt extraordinare pentru viitor"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 26 septembrie 2018

"Oportunităţile privind satele inteligente sunt extraordinare pentru viitor"

Structura populaţiei rezidente din România arată o pondere destul de ridicată în zona rurală, de 46% din totalul de 19,5 milioane de locuitori, conform domnului Ciprian Alexandru Caragea, Expert Open Data la Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate, care susţine că, în situaţia dată, "avem foarte mult de lucru, iar oportunităţile sunt extraordinare pentru viitor" în ceea ce priveşte implementarea de proiecte smart villages (sate inteligente).

Domnia sa arată că, potrivit definiţiei pe care a încercat să o dea Uniunea Europeană acestor concepte, trebuie identificate mai întâi aspecte foarte simple, precum modul de aplicare a principiilor "smart city" la nivelul comunităţilor locale.

Ciprian Alexandru Caragea declară: "Mai întâi trebuie să identificăm punctele forte şi activele sau chiar averea ori tradiţiile acestor comunităţi locale din mediul rural. De aici, după identificare, putem potrivi tehnologiile digitale pentru ca aceste lucruri pe care le au comunităţile locale să fie îmbunătăţite, să fie vizibile şi aducă plus valoare şi dezvoltare mediului rural atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung".

Domnul Caragea mai spune că, în ce priveşte structura pe categorii de unităţi administrative, proporţia de 46% din populaţie care locuieşte în mediul rural se regăseşte în 2.861 de comune. "Oraşele şi municipiile reprezintă, împreună, numai 10% ca unităţi administrative în România", adaugă Ciprian Alexandru Caragea, susţinând că cele 2.861 de comune au în componenţă peste 12.000 de sate, unde sunt foarte multe lucruri de făcut, dar "trebuie să ţinem cont că aceste comunităţi din mediul rural diferă foarte mult faţă de oraşe şi municipii prin faptul că densitatea populaţiei este foarte mică".

Un alt aspect de luat în seamă este, conform domniei sale, cel legat de resursele financiare, care sunt aproape inexistente în mediul rural. "Anumite proiecte de smart city care se pot aplica acestor comunităţi locale din mediul rural trebuie adaptate astfel încât să poate fi implementate chiar dacă sunt bani puţini", spune domnul Caragea.

Potrivit domniei sale, un proiect pilot propus de Comisia Europeană şi Parlamentul European, lansat la sfârşitul lui 2017 şi derulat până în vara lui 2019, identifică oportunităţile şi provocările din comunităţile din mediul rural, dă o definiţie îmbunătăţită a conceptului de smart villages şi, cel mai important, aduce în atenţie lecţiile învăţate, bunele practici şi studii de caz concrete.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro