CONFERINŢA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / DAN PAUL, ASOCIAŢIA BROKERILOR:"Nu cred că avem o strategie de dezvoltare a ţării"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii / 26 septembrie 2018

"Nu cred că avem o strategie de dezvoltare a ţării"

În momentul de faţă, nu cred că avem o strategie de dezvoltare a ţării, a afirmat, ieri, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor. Domnia sa a declarat: "Am citit diverse cărţi, materiale făcute de Guvernul României în diverse etape. Există o carte care se publică mereu ­- «Strategia de dezvoltare a României» - scoasă de Academia Română şi, cu tot respectul, este o carte interesantă, dar, cum se spune pe româneşte, des­picăm firul în patru. Analizăm studii, cifre, ne spunem păreri, dar nu cred că vorbim despre o stratregie de dezvoltare a unei ţări".

Potrivit domnului Paul, Japonia, după ce a pierdut Cel de-al Doilea Război Mondial, a înfiinţat o asociaţie din care făceau parte companii importante precum Honda sau Toyota, entitate care a conceput o strategie de dezvoltare a ţării.

"În primul rând s-au gândit la indus­triile sau domeniile pe care statul ar trebui să le promoveze - electronică, optică, industria auto etc.. Au fixat câteva industrii şi apoi toate motoarele ţării, toată energia, a fost apoi canalizată pentru dezvoltarea acestora", a precizat Dan Paul.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a adăugat: "Acum fac o comparaţie poate nefericită cu România, care a ieşit în 1989 din regimul comunist. A început o libertate şi o democraţie prost înţelese. Ţara avea rezerve valutare în jur de două miliarde de dolari, bani care nu ştim unde s-au evaporat, iar tot ce era în România aparţinea poporului - aşa ne-a învăţat Partidul Comunist Român. Adică telefoanele, canalul, gazele, petrolul, erau ale acestei ţări. Acum nu mai sunt toate ale Româ­niei decât parţial. Plătim facturile de electricitate, gaze, apă, unor companii cu capital predominant străin".

Dan Paul susţine că alte ţări vecine sau din apropierea noastră, cum ar fi Ungaria sau Polonia, îşi răscumpără companiile vândute, ce activează în sectoarele importante.

"Ungaria şi-a cumpărat compania MOL, Polonia a declarat, recent, că face parte din strategia ţării să îşi răs­cumpere multe din companiile vândute, iar capitalul polonez are astăzi o deţinere de peste 50% din totalul activelor bancare", a spus preşedintele Asociaţiei Brokerilor, adăugând: "Cred că România a pornit cu o strategie greşită, dacă a avut una. Aceea de a vinde totul oricum, ocolind bursa, care era o metodă transparentă de privatizare. Am avut un prim-ministru (n.r. Petre Roman) care a spus că industria românească este un morman de fiare vechi, iar acum aud voci în România care vorbesc despre reindustrializarea ţării. (...) Ce vrem să dezvoltăm în România? Agricultura, pentru că avem un potenţial agricol deosebit, infrastructura, a cărei dezvoltare cred că este obligatorie pentru că România nu are o reţea de autostrăzi, iar marfa, cetăţenii nu pot circula repede şi eficient, dar parcă toate guvernele s-au luptat să nu facă acest lucru".

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a subliniat că, în ţara noastră, ponderea turismului în PIB este între 1,7% şi 3%: "Discutăm despre un turism care nu există. Sunt ţări, cum ar fi Spania sau Egiptul pe vremuri, care aveau 40-60% pondere în PIB din turism. În România, turismul are o participare de cel mult 3% în PIB, iar tot cu 3% contribuim la bugetul NATO, adică îi cheltuim pe armament. Deci nu avem un sector dezvoltat".

Potrivit lui Dan Paul, trebuie să ne gândim la câteva domenii, nu foarte multe, prioritare, care trebuie dezvoltate în ţara noastră.

"Eu aş pune bursa pe primul loc, pentru că este locul unde se întâlnesc două lumi - o lume care are banii şi care vrea să-i plaseze pentru a obţine profit şi o lume care are nevoie de finanţare, de aceşti bani (...). Şi cred că o dezvoltare sănătoasă şi rapidă a bursei ar ajuta companiile şi, astfel, ţara să se dezvolte", spune Dan Paul.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Brokerilor, în primul rând trebuie să ne punem întrebarea ce vrem să se dezvolte în ţara noastră şi apoi să facem studii despre cum să realizăm acest lucru.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Povesti multe, multe, stilu romanesc, esti la asociatie dinaintea erei noastre, care e stadiul pietei de capital?sa nu mai pomenim si de consiliu bursei...

  Povestitor probabil afiliat politic, conduc povestitori si nu mai sint palmasi care sa lucreze, au plecat...nu poate fi la nesfarsit conducatoru, pardon povestitoru, cu avantajele politice, financiare iar palmasii cu firimituri...asta e problema in general.piata de capital si bursa numita bvb nu au nici o sansa cu oamenii care conduc,cu sistemu romanesc de mincarime si lupta pt oasele ce au mai ramas,e asa de mica bvb incat in curand oraru ar trebui facut de 4 ore ca sa poata palmasii sa aiba al 2 lea job,brontozaurii is prea bine ...

  1. Am avea de invatat si de la bulgari, se pare ca ei au o strategie, macar in ceea ce priveste infrastructura, constructiile si turismul...

   Liderul Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Manfred Weber, s-a declarat marţi “extrem de îngrijorat de situaţia din România”, după o întrevedere avută la Bruxelles cu premierul Viorica Dăncilă.

   “Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România”, a scris, pe contul său de Twitter, Manfred Weber, care şi-a anunţat recent candidatura pentru a fi desemnat de PPE la şefia Comisiei Europene după alegerile europene de anul viitor. 

   “L-am întrebat pe premierul Viorica Dăncilă astăzi (marţi - n.r.) despre corupţie şi independenţa sistemului judiciar. Nu vom negocia în privinţa statului de drept”, a subliniat liderul PPE. 

   El şi-a însoţit postarea cu o scurtă înregistrare video în care afirmă că România “face paşi înapoi în lupta împotriva corupţiei, iar independenţa sistemului judiciar este sub presiune” 

  .....Corecta remarca lui Dan Paul.....Hai sa vedem ce vrem sa dezvoltam ....doua..trei domenii si apoi sa facem o strategie si care sa ramana valabila pentru toate Guvernele..indiferent de partidele politice {introducem in Constitutie)...numai ca din nefericire si aici in CCR predomina tot comunisti ( al de Dordeanu si & )

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro