CONFERINŢA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / GEORGE ROTARIU, BITCOIN ROMÂNIA:"Bitcoin nu vine să înlocuiască sistemele bancare, ci să le completeze"

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 26 septembrie 2018

"Bitcoin nu vine să înlocuiască sistemele bancare, ci să le completeze"

Bitcoinul şi monedele fiduciare sunt complementare, iar tehnologia blockchain, din spatele bitcoin, poate aduce îmbunătăţiri sistemelor financiare actuale, a declarat George Rotariu, CEO-ul Bitcoin România.

Domnia sa a precizat: "Din punctul meu de vedere, bitcoinul şi monedele fiduciare nu sunt rivale, nu concurează. Din contră, părerea mea este că se complementează. Eu nu cred că bitcoin­ul sau blockchain, tehnologia din spatele bitcoinului, vin să înlocuiască sistemele bancare. Dimpotrivă, părerea mea este că această tehnologie poate aduce foarte multe îmbunătăţiri sistemelor financiare actuale".

George Rotariu a precizat că una dintre diferenţele dintre bitcoin şi cash este rapiditatea tranzacţiilor. În plus, CEO-ul Bitcoin România consideră că tehnologia blockchain ar putea fi integrată de bănci şi poate face ca tranzacţiile să fie mai sigure, mai rapide şi nu necesită prezenţa unei a treia entităţi.

CEO-ul companiei a făcut o trecere în revistă a evoluţiei criptomonedei bitcoin: "Prima tranzacţie oficială în bitcoin a avut loc în luna mai 2010 când s-au cumpărat două pizza în valoare de 25 de dolari, plătindu-se pe ele 10.000 de bitcoin, la momentul res­pectiv însemna 0,0025 cenţi/unitate bitcoin. Trei luni mai târziu, când bitcoin a fost pentru prima oară listat pe o platformă de tranzacţionare, valoarea aces­tuia ajunsese la 0,07 cenţi/unitate, asta însemna deja o creştere de 28 de ori. Ulterior, un an mai târziu, bitcoin valora 17 dolari, creştere de 244 de ori. În 2012 avea să fie şi prima scădere - de la 17 la 11 dolari.

În 2013, era din nou în creştere, iar în 2014 a spart bariera de 1000 de dolari ajungând la valoarea de 1200 de dolari.

În 2015, a urmat o dramă având în vedere nişte condiţii de piaţă dificile, ajungând de la 1200 la 200 de dolari.

În 2017, în ianuarie, bitcoin a revenit la 1000 de dolari, iar în decembrie a atins maximul istoric de 19.000 de dolari.

La momentul acesta valoarea unui bitcoin este undeva la 6500 de dolari".

Compania Bitcoin România, sută la sută românească, a fost fondată în 2014 şi a pornit, ca şi bitcoinul, de la o idee bună, a mai adăugat George Rotariu.

Domnia sa a mai precizat că societatea a amplasat primul ATM de bitcoin din Europa Centrală, în Bucureşti.

În prezent, Bitcoin România are 40 de angajaţi, cu birouri în România şi Canada, cu clienţi din peste 50 de ţări şi o strategie de dezvoltare globală, potrivit datelor prezentate de reprezentantul companiei.

Produsele companiei includ două platforme de tranzacţionare, una naţională şi una internaţională, parteneriate cu instituţii financiare şi o reţea proprie de ATM-uri. Clienţii Bitcoin România pot tranzacţiona până la 100 de criptomonede prin intermediul serviciilor oferite.

"Tehnologia, economia şi comunitatea se întâlnesc şi crează acest ecosis­tem numit bitcoin. În opinia mea, internetul a făcut pentru comunicare ceea ce bitcoin poate face pentru sistemele financiare", a mai adăugat CEO-ul Bitcoin România.

Potrivit domniei sale, bitcoinul este primul şi cel mai mare sistem blockchain, cu deschidere globală, sistem de plăţi ce permite inovaţia. În plus, bitcoin a fost cel mai căutat cuvânt în 2017 la nivel global, potrivit Google Trends.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro