CONFERINŢA: VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR ŞI FP / PENTRU IMPULSIONAREA LISTĂRILOR PRIVATE,Bogdan Drăgoi propune lansarea "Programului Prima Listare"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 martie 2017

Bogdan Drăgoi propune lansarea "Programului Prima Listare"

Viitorul SIF-urilor merge mână în mână cu dezvoltarea pieţei de capital, consideră Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF1 Banat Crişana, care a propus conducerii Bursei de Valori Bucureşti lansarea unui program similar cu "Prima Casă", ca soluţie pentru impulsionarea listării companiilor private.

Domnia sa a precizat că societăţile private invocă două motive pentru care nu vor să se listeze - financiare şi psihologice.

Bogdan Drăgoi a explicat: "Costurile de brokeraj şi consultanţă juridică, pentru companiile mici şi mijlocii, societăţi care ne dorim să reprezinte grosul bursei, sunt undeva între 1,2% - 1,5% din valorea IPO-ului. Astfel, doar costurile de brokeraj sunt undeva între 15.000 şi 20.000 de euro. La acestea, se adaugă şi alte costuri, precum cele cu auditul, de promovare sau cu resurse umane suplimentare".

Din perspectiva impedimentului psihologic, preşedintele SIF Banat Crişana a subliniat că societăţile trebuie să se obişnuiască cu transparentizarea managementului şi cu faptul că, probabil, vor avea acţionari "activişti".

Propunerea lui Bogdan Drăgoi vizează lansarea programului "Prima Listare", prin care BVB să ofere subvenţionarea costurilor de intermediere a listărilor, costuri ce pot fi recuperate, ulterior, din alte taxe, de exemplu pe tranzacţionare.

În opinia preşedintelui SIF1, sunt de lăudat progresele recente ale BVB şi faptul că agenţia FTSE a pus piaţa noastră de capital în monitorizare în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă. Totuşi, domnia sa atrage atenţia că obiectivul real este de a crea o piaţă lichidă şi nu acela de a bifa nişte criterii: "Mi-e teamă că vom avea o piaţă emergentă, în care am bifat criteriile, fără a avea o gândire pe termen mediu şi lung. Scopul nostru era dezvoltarea Bursei".

Potrivit domniei sale, fondurile de investiţii şi SIF-urile au o problemă, atunci când vor să plaseze fonduri în piaţa noastră: "Fondurile de pensii primesc sume noi în fiecare an - aproximativ 3 miliarde de lei anual. 70% se duc în titlurile de stat, iar 30% - aproximativ un miliard de lei -trebuie investiţi în ceva. Sunt discuţii foarte multe în zona fondurilor de pensii, care spun că nu au în ce să investească. Managerii de fond spun că dacă nu au în ce să îi investească, îi vor plasa afară".

Potrivit domniei sale, cei mai mulţi investitori de la noi sunt de tipul "buy&hold": "Pun următoarea întrebare: Ce facem când ajungem la statutul de piaţă emergentă? Riscul este următorul: dacă nu avem către ce să direcţionăm banii, atunci supraevaluăm activele şi intrăm într-o altă problemă".

Domnul Drăgoi este de părere că discountul dintre preţ şi activul net este un reper greşit de evaluare a SIF-urilor, atât timp cât piaţa pe care funcţioneză nu se dezvoltă.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Si eu propun programul PRIMA COADA, ca la COMVEX :)

  Scump, domn scump, da Comvexu era mai ieftin.

  Hua la tarla ! 

  SIF-urile au (sau artrebui sa aiba) banii si "infrastructura" necesara pentru a sustine noi listari dar nu fac nimic. Deasemenea au in portofoliu suficiente societati pe care pot sa le sustina si sa le dezvolte, dar de vreo 20 de ani nu fac decat sa vanda actice.

  Domnule Dragoi, BVB nu are nevoie de listari noi si in nici nu are nevoie de programul « prima listare ».

  Voi cei de la SIF1 aveti un emitent inregistrat in Cipru, listat pe ATS, care are nevoie de milioane si alte milioane de lei pentru fabuloasele investitii in agricultura pe care le tot invocati, dar la care ati restrictionat accesul micilior si marilor investitori. Uite, activati SIFI, sau va este teama de prea multa transparenta ? 

  Va mai dau o sugestie de ce nu listati MINERVA sau AZUGA TURISM…a da nu va convine, ca rade lumea de dv.

  1. Bravo. Astia nu vor transparenta decat in declaratii la Tv si presa.

   Au stat de 4 ani in CA si nu au listat o companie pe BVB.

   Sifoneaza prin SIFI,CAOR,VNC,banii actionarilor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro