Contrabanda cu ţigarete, în creştere cu 1,3% faţă de luna ianuarie 2021

S.B.
Miscellanea / 18 aprilie 2021

Contrabanda cu ţigarete, în creştere cu 1,3% faţă de luna ianuarie 2021

Piaţa neagră a ţigaretelor se situează în martie 2021 la 9,9% din totalul consumului, în creştere cu 1,3% faţă de luna ianuarie, conform companiei Novel Research.

Potrivit acestora, este prima creştere semnificativă după mai mult de un an.

"În martie 2021, cele mai mari creşteri ale pieţei negre s-au înregistrat în regiunea sud (plus 5,2 p.p. până la 8,2%), nord-est, care continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal comparativ cu restul zonelor ţării (plus 4,6 p.p. până la 26,9%) şi regiunea vest (plus 3,8 p.p. până la 13,1%). Scăderi semnificative sunt notate în partea de nord-vest (minus 6,3 p.p. până la 9,9%) şi sud-est (minus 3,2 p.p. până la 5,6%). Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea "cheap whites" se majorează cu 5 p.p. până la aproape 60%, Moldova creşte abrupt cu 12,5 p.p. până la 21,9%, iar Ucraina şi Serbia rămân relativ constante faţă de ianuarie 2021", a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

"În primele trei luni ale lui 2021, autorităţile române au capturat peste 14 milioane de ţigarete de contrabandă. Este un prim semnal că, odată cu relaxarea condiţiilor de circulaţie şi a măsurilor de control impuse de situaţia pandemică, contrabanda poate reveni la nivelul anterior anului 2020. Într-un context economic deosebit de dificil suprapus peste contextul pandemic, este nevoie ca eforturile autorităţilor pentru combaterea contrabandei să fie susţinute şi eficientizate, pentru asigurarea veniturilor atât de necesare la bugetul de stat, din surse legitime şi sustenabile. BAT va continua să susţină eforturile de luptă împotriva contrabandei şi să-şi plătească corect şi la timp taxele, care ajung lunar, în medie, la circa 800 de milioane de lei", a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco.

"Traversăm o perioadă de mari schimbări în economie, dar industria tutunului se dovedeşte a fi rezilientă, continuând să producă, să vândă, să plătească taxe şi să investească, JTI anunţând o investiţie de 60 milioane de euro în fabrica din Pipera. Creşterea pieţei legale şi scăderea contrabandei datorită restricţiilor de călătorie în perioada pandemiei s-au reflectat în încasările din accizele pentru ţigarete, încasări care, anul trecut, au fost cu aproape 11% mai mari, iar în primul trimestru din 2021 cu peste 20%. Potrivit unui studiu recent al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES), în condiţii de creştere economică, cu un nivel al comerţului ilicit de circa 10% şi fără a fi adoptate noi restricţii, sectorul tutunului ar putea contribui la buget cu peste 5,7 miliarde de euro anual. Este un potenţial care poate fi atins dacă există predictibilitate fiscală, eficienţă în combaterea contrabandei, obiectivitate şi echilibru în reglementare", a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

"Este îmbucurător că piaţa neagră continuă să se menţină la un nivel de sub 10%, dar este îngrijorătoare creşterea de peste 1 p.p. în martie faţă de ianuarie, precum şi majorarea ponderii produselor de contrabandă provenite din Moldova. Acestea arată incertitudinea de care este posibil să fie marcat anul 2021, mai ales în contextul ultimelor evoluţii din regiune. Credem că autorităţile de aplicare a legii trebuie să fie pregătite pentru situaţia redeschiderii circulaţiei transfrontaliere şi a creşterii criminalităţii. De asemenea, date fiind importanţa industriei tutunului în economia românească şi rezilienţa demonstrate în perioade de criză, sunt cu atât mai necesare stabilitatea legislativă şi predictibilitatea fiscală", a declarat Dragoş Bucurenci, Director Comunicare, Philip Morris România.

"Doar în două luni, într-un context marcat în continuare de restricţii de circulaţie, contrabanda a crescut cu peste 1 p.p.. Deşi studiul Novel a notat o creştere a comerţului ilegal, autorităţile de aplicare a legii au efectuat zeci de percheziţii, au anunţat capturi importante de ţigarete ilegale şi destructurarea de grupări de crimă organizată. Sperăm ca această majorare a pieţei negre să nu devină o tendinţă prin care să se revină la nivelul mediu multi-anual de circa 16%, de dinainte de a fi declarată pandemia. Aceasta ar însemna scăderea pieţei legale şi pierderi anualizate la buget de peste 500 de milioane de euro. De aceea, este nevoie, mai ales în acest an, când economia are nevoie de o bază consistentă pentru a-şi reveni, de adoptarea unei Strategii Naţionale de Combatere a Comerţului ilegal cu ţigarete, care să implice toţi factorii cu putere de decizie", a declarat Adrian Pirau, Head of Sales & Operations, Imperial Tobacco Distribution Romania.

"Vama română continuă să deruleze acţiuni de amploare, în parteneriat cu instituţiile naţionale abilitate, cu mediul de afaceri, precum şi cu partenerii din ţările vecine, care să aibă ca rezultat inclusiv menţinerea contrabandei la nivelul mediu înregistrat în UE, de circa 10%. Avem în derulare, în cooperare cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, un proiect de modernizare a şase birouri vamale situate pe graniţa comună (3 din România şi cele 3 corespondente din Republica Moldova), care reprezintă puncte strategice de trecere a frontierei, îndeplinind un rol important în politica de securitate a UE. Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană, îşi propune creşterea eficienţei structurilor de control, a structurilor vamale, poliţiei, poliţiei de frontieră şi serviciilor cu atribuţii de combatere a criminalităţii organizate transfrontaliere. În prezent, sunt în fază de execuţie lucrările de infrastructură la 3 din cele 6 birouri, urmând ca până în iunie 2021 să înceapă lucrările şi la celelalte birouri vamale. În cadrul proiectului sunt prevăzute şi achiziţii de echipament de control nedistructiv şi instruirea lucrătorilor vamali pentru utilizarea acestuia", a declarat directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu.

"Ţigaretele sunt cele mai traficate produse la graniţele României, iar Poliţia de Frontieră se află în prima linie de combatere a contrabandei. Acţiunile din 2020 s-au reflectat în cel mai mic nivel mediu al contrabandei din ultimii 15 ani. În primele luni din 2021, am continuat să depunem eforturi la fel de susţinute, concretizate în capturi aproape zilnice la punctele de frontieră. Astfel, în primele trei luni din 2021, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării aproximativ 350.000 de pachete de ţigări cu o valoare de peste 350.000 lei", a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.

"Ţinând cont de impactul negativ ridicat al traficului ilicit cu produse din tutun asupra bugetului consolidat al statului, legalităţii mediului de afaceri, precum şi de riscurile de a afecta sănătatea consumatorilor, Poliţia Română abordează şi în anul 2021, ca prioritate, prevenirea şi combaterea acestui gen de criminalitate. Chiar dacă nivelul pieţei negre a ţigaretelor a înregistrat o scădere semnificativă comparativ cu anii precedenţi, pentru a fi eficienţi în contracararea acestui fenomen infracţional se impune implementarea în continuare a măsurilor specifice, conform atribuţiilor structurilor de poliţie competente în domeniu." a declarat directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - comisar-şef de poliţie Aurel Dobre.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru menţinerea unui nivel de sub 10% al traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Includerea contrabandei în categoria ameninţărilor identificate în Strategia de apărare a ţării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Proporțional cu cancerul din Poliție + Justițieție ...

    Uita citule ceva ce e cu plus in guvernarea voastra "da dreapta"...contrabanda:-)...ca la restul sunteti cu toate pe minus

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro