Cote alarmante pentru criza de lichiditate de pe piaţa interbancară din SUA

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 septembrie 2019

Cote alarmante pentru criza de lichiditate de pe piaţa interbancară din SUA
Călin Rechea

Nimeni nu pare să ştie ce se întâmplă pe piaţa interbancară din SUA, care este afectată de o gravă criză de lichiditate.

Aceasta a apărut de nicăieri, iar explicaţiile privind retragerile de fonduri pentru plata impozitelor către guvernul federal nu sunt plauzibile.

Dincolo de explozia ratei repo overnight până la un nivel intraday record de 10%, care a fost atenuată doar parţial de cea mai mare operaţiune repo a Federal Reserve din 2008, deosebit de îngrijorătoare este explozia unei alte dobânzi importante, SOFR (Secured Overnight Financing Rate), care a fost introdusă în aprilie 2018 de către Federal Reserve Bank of New York pentru a înlocui dobânda LIBOR.

De atunci, valoarea SOFR a fost apropiată de valoarea dobânzii de politică monetară. În prima zi a săptă­mânii s-a înregistrat un salt important peste valoarea de 2,25%, limita superioară a intervalului ţintă, până la 2,43%, iar în ziua următoare saltul a fost până la 5,25% (vezi graficul).

Această evoluţie pune sub un mare semn de întrebare stabilitatea ratei ca­re ar trebui să înlocuiască LIBOR-ul, mai ales că intervenţia masivă a Federal Reserve pe piaţă nu pare să aibă rezultatele dorite.

În cadrul primei operaţiuni repo a Fed-ului din această săptămână, banca centrală americană a oferit finanţări cumulate de 53,15 miliarde de dolari contra unor garanţii reprezentate de obligaţiuni guvernamentale (40,85 miliarde) şi obligaţiuni ipotecare (11,7 miliarde).

În ciuda acestei intervenţii masive, şi dobânda efectivă de politică monetară a depăşit limita superioară a intervalului ţintă anunţat de banca centrală, ajungând la 2,3%.

Pentru a calma piaţa, Federal Reserve a anunţat, după operaţiunea de 53,15 miliarde, că va efectua o nouă operaţiune repo, de 75 de miliarde, în 18 sep­tembrie 2019.

Şi acest "efort" a fost în zadar. Cererea pentru lichiditate a crescut cu peste 50% faţă de ziua precedentă, până la 80,05 miliarde de dolari.

Fed-ul a oferit doar 75 de miliarde, din care 51,55 miliarde contra unor garanţii reprezentate de obligaţiuni guvernamentale.

În ciuda noii intervenţii, rata repo overnight s-a menţinut la un nivel ridicat, de până la 2,6%, conform unei ştiri Reuters, ceea ce arată continuarea crizei de lichiditate.

Acesta este contextul în care a avut loc şedinţa de politică monetară a băncii centrale americane, iar aşteptările de pe pieţe indicau nu doar o reducere a dobânzii de politică monetară, ci şi relansarea programului de relaxare cantitativă.

Dar, va fi de ajuns?

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cu siguranță unii stiu ce se întâmplă. Aceștia sunt manipulatorii financiari care au inventat banii fiat.

    Pentru cei care nu stiu sunt banii noi ,adoptati la nivel planetar acum de catre toate guvernele dar care nu au acoperire. Acesti bani fantomă eliberati in sistem fara limită si cu costuri minime din partea creatorilor au distorsionat grav regulile economice. Poate faceți un articol pe această temă d-le Rechea,pentru a înțelege cititorii dv. mai bine ce inseamna sa emiti monedă la nesfârșit fără acoperire.

    Toate articolele dv.din ultima perioadă arată că sunteți focusat să avertizați asupra consecințelor nefaste care cu siguranță vor veni in urma experimentelor monetare noi ale băncilor centrale mână in mână cu sistemul bancar privat. 

    1. Intr-o masura, nu doar teoria depinde de realitate, ci si realitatea depinde de teoria care ii este aplicata, mai ales in stiintele sociale si economice, unde distinctia depinde adesea doar de capacitatea de elaborare intelectuala.

      De exemplu, in marxism, capitalul (caruia ii putem spune si cantitate de moneda investita) este componenta a fortelor de productie. 

      Modelul marxist explica revolutiile (noutatea, schimbarea orinduirii) drept restructurari ale relatiilor de productie in acord cu nevoile de dezvoltare ale fortelor de productie, care preseaza la aceasta innoire prin acumulari cantitative. 

      Judecata prin acest model, relaxarea cantitativa alimenteaza capitalul investit (este adevarat ca artificial, dar alimenteaza), dilatind fortele de productie, care, la rindul lor, preseaza la destramarea relatiilor actuale de productie. 

      Intr-un cuvint, revolutie. 

      Pe de alta parte, sub acoperirea unor teorii opuse, relaxarea cantitativa a fost adoptata tocmai ca actualele "relatii de productie" (citeste, "sistem") sa fie conservate, ceea ce a condus la o redefinire a unor notiuni importante care le caracterizeaza, cum sint notiunile de "banca", "dobinda", "investitie", "furt/legalitate", ba chiar si notiunea centrala de "proprietate", ceea ce a ruinat scopul, transformindu-l in contrariul sau. 

      Intr-un cuvint, tot revolutie. 

      Cred ca nu are nici o importanta daca revolutia este prezisa de pe pozitii marxiste, sau de pe pozitii teoretice opuse, cit timp, ea este prezisa de pe ambele pozitii.

      Important este sa evitam razboiul. 

      Ca ultim mod al acestor inconstienti de a baga gunoiul sub pres, pana nu explodeaza bula asta fara precedent creata de QE..

      Totul e sa spere ei ca supravietuiesc.. 

    Ceea ce stiu cei care manipulează banii,au știut si inițiatorii schemelor Ponzi (vezi Madoff).Totul merge strună cat fraierii intra in schemă si încrederea se păstrează.

    Pe scurt acum unii emit monedă si fac profit mare,iar unii muncesc creează si se zbat,primind in schimb acești bani fiat.Preturile cresc peste tot fără să aduca inflatie (paradox),dobanzile la economii(bani reali facuti din muncă si inovatie)sunt negative, toti investesc in imobiliare si piete financiare, pentru ca rentabilitatea e mai mare decat in sistemul de producție.Acum nimeni nu mai stie valoarea reală la nimic.Toate prețurile sunt stabilite aleator, alimentate de un izvor continuu de monedă. Prin măsurile recente luate de BCE si se pare iminent si deFED se pregătește o nouă rezerva de bani fără acoperire pentru a genera incredere participanților la schemă până ce inițiatorii se vor pregati pentru ce va urma, deoarece nici ei nu au idee pentru ca a devenit cu adevarat ceea mai mare fraudă din istoria umanității.  

    1. Ha, ha!

      Frumoasa descriere a Maelstrom-ului! 

      Războiul întotdeauna in istorie a fost o modalitate de a sterge dtoriile.Acum datorită posibilităților de distrugere nu mai este o opțiune. Planeta nu ar mai avea resurse ptr.reconstructie. Până vor gasi o modalitate de exterminare sel ectivă (doar oamenii nu si alte specii)cu pastrarea infrastructurii actuale nu va porni.Dar odată cu rezolvarea ecuației, ferească.......

      Mi se pare ce bomba cu neutroni face asta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb