Creştere de 5,6% a economiei în trimestrul al treilea

CĂLIN RECHEA
Macroeconomie /

Creştere de 5,6% a economiei în trimestrul al treilea
CĂLIN RECHEA

Estimările "semnal" de la INS arată o creştere trimestrială de 5,6%, în termeni reali, a Produsului Intern Brut în T3 2020, după o scădere de 12,2% în trimestrul precedent.

Seria ajustată pentru sezonalitate a fost recalculată şi pe baza datelor din T3 2020, iar scăderea trimestrială din T2 a fost revizuită la -12,2%, de la -11,9% anterior.

În aceste condiţii, declinul anual, estimat pe baza datelor ajustate pentru sezonalitate, s-a temperat până la 6%, de la 10,3% în trimestrul anterior (vezi graficul).

Creştere de 5,6% a economiei în trimestrul al treilea

Date neajustate arată o temperare a scăderi anuale a PIB-ului real până la 6%, de la 10,3%.

În primele 9 luni ale anului 2020, Produsul Intern Brut a scăzut cu 5,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform seriei brute, şi cu 4,6% conform seriei ajustate pentru sezonalitate.

Comunicatul de presă de la INS arată că atât estimările "semnal" cât şi cele provizorii sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă.

Dificultăţile se referă la colectarea datelor de bază, iar una dintre principalele probleme o reprezintă lipsa răspunsurilor de la agenţii economici.

Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative, conform comunicatului de presă de la INS, iar "datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri", care "ar putea fi mai mari decât de obicei în condiţiile actuale".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. minciuni pt prosti, de fapt distrug toata economia privata medie si mica, trebuie trait si consumat numai pe internet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro