CRIZA CORONAVIRUSG20 se angajează să injecteze cinci trilioane de dolari în economia gobală

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Liderii ţărilor G20 (cele mai dezvoltate din lume) au declarat ieri, după o videoconferinţă, că injectează peste cinci trilioane de dolari în economia mondială, în contextul pandemiei de coronavirus, subliniind: "Acţiunea colectivă G20 îşi va amplifica impactul, va asigura coerenţa şi va valorifica sinergiile. Amploarea şi domeniul de aplicare a acestui răspuns va pune din nou pe picioare economia globală şi va stabili o bază puternică pentru protecţia locurilor de muncă şi reluarea creşterii economice. Rugăm miniştrii noştri de finanţe şi guvernantorii băncilor centrale să se coordoneze în mod regulat pentru dezvoltarea unui plan de acţiune G20, ca răspuns la COVID-19 şi să lucreze strâns cu organizaţiile internaţionale ca să ofere rapid asistenţa financiară internaţională adecvată".

Declaraţia comună a G20 susţine, totodată, măsurile extraordinare luate de băncile centrale şi măsurile de reglementare şi supraveghere stabilite pentru ca sistemul financiar să poată sprijini economia.

Solicitări record de ajutor de şomaj în SUA

Numărul solicitărilor de ajutor de şomaj au ajuns, săptămâna trecută, la un nivel record în SUA, de peste trei milioane, în condiţiile în care măsurile de combatere a răspândirii pandemiei de coronavirus au oprit brusc activitatea economică, generând un val de concedieri.

Departamentul Muncii din Statele Unite a anunţat, ieri, că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a urcat la 3,28 milioane săptămâna trecută, în SUA, de la 282.000 în săptămâna precedentă. Nivelul record anterior a fost de 695.000 - în octombrie 1982. Creşterea depăşeşte cu mult estimările analiştilor, care aşteptau un milion de cereri noi.

Pe fondul acestei evoluţii, analiştii avertizează că rata şomajului în SUA ar putea atinge 13% până în mai, faţă de 10% în timpul crizei financiare din 2008-2009.

Conform Departamentului Muncii, rata şomajului în SUA a scăzut de la 3,6% în ianuarie, la 3,5% în februarie, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii 50 de ani.

De menţionat că preşedintele Federal Reserve (Fed - banca centrală a SUA), Jerome Powell, a declarant ieri, într-un interviu acordat postului de televiziune NBC, că

SUA "ar putea fi adâncite în recesiune", dar progresele în acţiunea de ţinere sub control a răspândirii pandemiei de coronavirus vor dicta momentul la care activitatea economică se va putea relua complet.

Jerome Powell a dat asigurări că Fed va face în continuare eforturi pentru susţinerea fluxului de creditare în economia americană: "Când vine vorba de creditare, nu vom rămâne fără muniţie. Acest lucru nu se va întâmpla".

S&P Global: "Declin economic de 2% în zona euro, anul acesta"

Criza coronavirusului va provoca în acest an o recesiune de 2% în zona euro şi Marea Britanie, conform estimărilor agenţiei de evaluare financiară S&P Global, care a avertizat că decinul ar putea ajunge chiar la 10% dacă actualele măsuri de izolare introduse în zona euro vor dura patru luni, conform Reuters.

S&P Global scrie într-un raport publicat ieri: "În condiţiile în care costurile economice cresc rapid, pe măsura extinderii măsurilor menite să ţină sub control virusul, economiile din Marea Britanie şi zona euro se vor confrunta cu o scădere de 2% în 2020".

S&P Global preconizează o scădere economică de 2,6% în Italia, ţara cea mai afectată de pandemia de coronavirus, şi de 2,1% în Spania.

OMC: "Impactul economic al pandemiei - mai mare decât al crizei financiare"

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) estimează că scăderea economică şi pierderile de locuri de muncă provocate de pandemia de coronavirus vor fi mai grave decât recesiunea din 2008, potrivit Reuters.

Roberto Azevedo, şeful OMC, spune: "Această pandemie va avea în mod inevitabil un impact enorm asupra economiei. Estimările recente prevăd o încetinire economică şi pierderi de locuri de muncă care sunt mai grave decât criza financiară globală de acum 12 ani".

Conform domniei sale, prognoze concrete nu sunt încă disponibile, însă economiştii OMC anticipează o scădere foarte accentuată a comerţului global.

Liderul OMC atrage atenţia că eforturile de coordonare vor creşte puterea colectivă de luptă cu recesiunea generată de pandemie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

18 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0405
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5329
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2202

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro