Criză financiară în cultură

Ziarul BURSA #Cultură /

Cultura nu reprezintă o prioritate pentru guvernanţi. Instituţiile de cultură din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) au primit în această săptămână fişa de buget cu doar 22% din necesar, afirmă deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Potrivit managerilor instituţiilor de cultură, "bugetele pentru bunuri şi servicii au fost reduse cu 50% faţă de anul trecut, iar la capitolul investiţii banii nu există", afirmă Gigel Ştirbu, care mai adaugă: "Acţiunile de conştientizare a Guvernului actual că domeniul cultural se află în cea mai profundă criză, de după Revoluţia din 1989 (...). Deşi în programul de guvernare al PSD, este scris negru pe alb că «banii investiţi în cultură sunt bani investiţi în viitorul societăţii româneşti. Cultura are nevoie de investiţii urgente. Guvernul îşi asumă majorarea an de an a bugetului pentru investiţii în domeniul cultural, cu peste 50%, astfel încât acesta să ajungă în anul 2020 la o valoa-re care să satisfacă de o manieră rezonabilă necesităţile domeniului», în realitate, cultura a ajuns un ghemotoc de aruncat la coş de actualii guvernanţi". Deputatul avertizează: "România se îndreaptă spre dezastru cu această filozofie bugetară şi guvernare lăutăreas-că. Guvernul ne demonstrează zilnic uriaşa incapacitate managerială şi din cauza aceasta, România se confruntă cu dezastrul bugetar pe toate planurile. Iată că situaţia este generală si nu se regăseşte numai la nivelul primăriilor. Există risc de calamitate în adminis-traţia locală în care foarte multe localităţi or să rămână fără resursele necesare pentru a putea furniza importante servicii publice către cetăţenii ro-mâni".

În urma discuţiilor pe care le-a avut cu mai mulţi manageri de instituţii de cultură din subordinea MCIN, preşedintele Comisiei de Cultură afirmă că a stabilit că trebuie identificate soluţii de rezolvare a acestei crize culturale nemaiîntâlnite.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConferinţa PPTT 'Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei'
Cabinet de avocatTMPS