Cupru Min "X Files"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 11 aprilie 2012

Cupru Min "X Files"

UPDATE: Roman Copper face alţi paşi pentru consolidarea câştigării licitaţiei de preluare a Cupru Min

Începând de ieri, executivii Roman Copper au cerut să se întâlnească cu oficialii de top ai Guvernului României, inclusiv primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Economiei, Lucian Bode, să clarifice circumstanţele şi aparentele neînţelegeri ce ar fi putut reieşi din negocierile privind acordul de preluare a Cupru Min pe 6 aprilie, arată un comunicat remis redacţiei.

Roman Copper ataşează o mare importanţă oportunităţii de a-i explica lui Bode şi lui Ungureanu circumstanţele ultimelor negocieri, cu atât mai mult cu cât ministrul Economiei nu a luat parte la ele direct. Roman Copper, de asemenea, simte că această oportunitate este critică succesului uneia dintre cele mai importante privatizări ale ţării noastre din acest an.

Totodată, mai precizează comunicatul, Roman Copper l-a numit pe Joel Hayes ca preşedintele reprezentanţei sale în ţara noastră, având scopul de a completa achiziţia Cupru Min.

------------------

Povestea eşuatei privatizări a companiei Cupru Min este departe de a se fi încheiat. Ba chiar începe să semene din ce în ce mai mult cu celebrul serial "X Files".

Autorităţile noastre şi canadienii de la Roman Copper, câştigătorii licitaţiei, par că trăiesc în lumi paralele. În timp ce Ministerul Economiei se pregăteşte de reluarea licitaţiei pe motiv că investitorul nu a fost de acord cu condiţiile contractuale, Roman Copper a anunţat, din nou, că a acceptat obligaţiile impuse de partea română.

Canadienii au anunţat, vineri, că au ajuns la un acord verbal definitiv privind termenii contractului final de privatizare, dar în cursul nopţii minis-trul Economiei a declarat că reprezentanţii companiei Roman Copper nu au aderat la condiţiile solicitate, ce au vizat plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la trans-parenţa acestui contract.

Ieri dimineaţă, Roman Copper a transmis un nou comunicat în care a arătat că este gata să aplice toate condiţiile impuse de Guvern pentru preluarea Cupru Min, inclusiv obligaţiile financiare care nu au fost incluse în documentaţia iniţială de licitaţie. Reprezentanţii Roman Copper insis-tă că au agreat încă de vineri condiţiile de achiziţie a companiei miniere şi au încredere că privatizarea va fi încheiată, deşi declaraţia ministrului Bode contrazice acest lucru.

Invocând confuzii create în presă în urma declaraţiei ministrului Bode (n.r. ce poate fi confuz la un refuz?), canadienii mai notează că licitaţia pentru vânzarea Cupru Min este "larg recunoscută drept cea mai trans-parentă din istoria programului de privatizări" al României şi că este gata să implementeze toate măsurile şi investiţiile cerute de Guvern de la licitaţia din 26 martie până în prezent.

Roman Copper susţine că s-a asigurat că modul în care va administra Cupru Min şi "mina de talie mondială" de la Roşia Poieni va oferi toa-te beneficiile posibile indus-triei miniere de cupru din România, comunităţilor locale şi economiei naţionale. "Suntem pe deplin conştienţi de importanţa acestei tranzacţii pentru toate părţile implicate, inclusiv pentru bunăstarea viitoare a sectorului minier românesc şi pentru credibilitatea procesului de privatizare al Guvernului român", mai arată sursa citată.

Compania Roman Copper a anunţat că va prezenta, în următoarele zile, alte detalii ale planurilor sale faţă de Cupru Min şi se aşteaptă la continuarea cooperării cu autorităţile române pentru ca tranzacţia să fie finalizată.

În spiritul "X Files", misterul privatizării Cupru Min s-a adâncit la prânz, când agenţia Mediafax a relatat că ministrul Economiei, Lucian Bode, şi ambasadorul Canadei la Bucureşti au venit la Guvern, după ce autorităţile române nu au ajuns la un acord cu firma canadiană Roman Copper pentru privatizarea Cupru Min.

Într-o declaraţie susţinută la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a afirmat că ambasadorul Canadei a venit la sediul Guvernului pentru o întâlnire programată cu Andreea Paul Vass, consilierul economic al premierului, pe tema mai multor investiţii canadiene în România.

Suciu a mai arătat că ministrul Economiei s-a întâlnit cu premierul Ungureanu pentru a clarifica mai multe poziţii înainte de întâlnirea cu sindicatele, de ieri după-amiază. "Orice legătură între prezenţa ambasadorului Canadei în sediul Guvernului şi premierul Mihai Răzvan Ungureanu este neîntemeiată", a spus Suciu. La scurt timp după prezentarea informaţiei privind sosirea ambasadorului Canadei la sediul Guvernului, steagul montat pe maşina acestuia a fost scos, mai arată Mediafax.

Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro. Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiană a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maxim o lună preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare. Astfel că acordul nu a fost semnat.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anunţat vineri seara, la finalul negocierilor, că partea română a cerut firmei canadiene să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii suspensive în contract. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contactului de privatizare.

Roman Copper este o firmă care a fost înfiinţată special pentru preluarea Cupru Min de către Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se va vinde!Este numai un joc al guvernului.Noi nu avem un guvern care sa-i apere pe romani.Au dovedit-o si cu facultatea de medicina de la Tg.Mures etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro