Curtea Constituţională: Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor este constituţională

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 noiembrie 2012

Curtea Constituţională: Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor este constituţională

Curtea Constituţională a res- pins acţiunea în instanţă prin care proprietarul unei locuinţe din Galaţi a solicitat ca Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor să fie declarată neconstituţională, a anunţat Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). "Curtea Constituţională a respins marţi, prin Decizia 932/ 13.11.2012, excepţia de neconstituţionalitate a Legii 260/2008, invocată de Gheorghe Momanu. Conform acestuia, Legea 260/2008 trebuia considerată neconstituţională pe motiv ca ar legifera înşelăciunea. Domnul Momanu susţinea că prima de asigurare aferentă poliţei PAD, emisă de PAID, este o taxă, pe care trebuie să o achite chiar şi cei care nu au nevoie de protecţia acestui produs. De asemenea, el solicita instanţei constatarea faptului că locuinţa sa nu este supusa niciunuia dintre cele trei riscuri prevăzute de Legea 260/2008 (cutremure de pământ, alunecări de teren şi inundaţii)", se arată într-un comunicat al PAID.

Directorul general al PAID, Aurelia Cristea, a declarat că Gheorghe Momanu nu a indicat care articol sau aspect din Legea 260/2008 este neconstituţional şi nici dreptul constituţional încălcat.

"Astfel, invocarea faptului că legea trebuie declarată neconstituţională deoarece ar avea la baza înşelăciunea a fost declarată neîntemeiată. Mai mult decât atât, Gheorghe Momanu nu argumentează sub nicio formă fapta de înşelăciune care ar putea fi imputabilă Legii 260/2008 sau societăţii PAID", a spus Cristea.

Prin intermediul PAID, Legea 260/2008 este o componentă esenţială a programului de asigurare la catastrofe, gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, se spune în comunicat.

PAID este membră a World Forum of Catastrophe Programmes, autoritatea tutelară la nivel mondial privind sistemele naţionale obligatorii de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale.

"În niciuna dintre ţările în care asigurarea locuinţei este obligatorie aceasta nu a fost contestată, cu atât mai mult pentru o presupusă înşelăciune, cum greşit afirmă Gheorghe Momanu, când scopul Legii 260/2008 este tocmai protejarea populaţiei şi degrevarea bugetului statului prin crearea unui sistem care să asigure o sursă financiară pentru refacerea locuinţelor afectate de dezastre naturale", a spus şeful PAID.

Introducerea unui sistem care să ofere acoperire prin asigurare împotriva riscurilor catastrofale este parte dintr-un proiect al Băncii Mondiale în ceea ce priveşte atenuarea riscurilor cauzate de hazarduri naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă.

"Prin transferul riscului către societăţile de asigurare, se creează posibilitatea folosirii de către stat a resurselor de la buget pentru refacerea infrastructurii, sporind totodată încrederea populaţiei în industria de asigurări, precum şi în autorităţi. De asemenea, având în vedere frecvenţa destul de ridicată a catastrofelor produse pe teritoriul României în ultimii ani, precum şi nevoia crescută de protecţie a bunurilor cetăţenilor, asigurarea obligatorie a locuinţelor apare ca o necesitate pentru fiecare, contribuind, în timp, la educarea a populaţiei în sensul utilizării pe scară largă a asigurărilor", a mai spus Cristea, citat de Mediafax.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai PAID sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an.

Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Prin amendarea legii în decembrie 2010, proprietarii pot să îşi asigure locuinţele şi prin intermediul unei poliţe facultative.

Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

Subscrierile PAID au crescut cu 19,5% în 2011, la 35,3 milioane de lei.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro