Dan Voiculescu - "reloaded" la Oltchim

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 24 octombrie 2013

Dan Voiculescu - "reloaded" la Oltchim

Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator (PC), este un nume vehiculat din nou în legătură cu Oltchim, într-un moment în care autorităţile se pregătesc de o nouă privatizare, de data aceasta prin procesul de insolvenţă.

Liderii de sindicat de la Oltchim au declarat, ieri, după o întâlnire cu noul ministru al Economiei - Andrei Gerea, că Marius Pârvu îi va lua locul lui Mihail Tălpăşanu la conducerea Oltchim. Marius Pârvu a ocupat, până ieri, funcţia de director al diviziei petrochimice Bradu din cadrul Oltchim.

Prin combinat circulă zvonul că domnul Pârvu este puternic susţinut de PC, al cărui fondator are interese mai vechi la Oltchim.

În 2012, ziarul BURSA a publicat informaţia că Roibu îşi făcuse planul să privatizeze Oltchim, prin câteva firme şi persoane pe care le agrea, printre care Dan Voiculescu, un grup de oameni de afaceri israelieni reprezentaţi de Gheorghe Alexandru Hetel şi Socar. Între timp, aceste planuri ale lui Roibu au fost date peste cap, iar Oltchim tot nu s-a privatizat.

Unul din scenariile care circulă prin Vâlcea este că PC prinde iar teren în Oltchim şi, pe această cale, şi ruşii de la Oil Gas Trade, despre care se spune că prospectează preluarea combinatului pentru Gazprom. Oficial, Oil Gas Trade a anunţat că intenţionează să investească circa 300 milioane de euro în Oltchim şi că este interesat să preia şi petrochimia. Acest scenariu nu exclude posibilitatea ca Roibu să-şi fi dat iar mâna cu Voiculescu ca să preia Oltchim, pe bani puţini, că tot e în insolvenţă şi se chinuie să facă rost de finanţare.

Un alt scenariu care circulă prin Vâlcea este că Marius Pârvu a fost ales în funcţia de director general al combinatului tocmai pentru că este adversar al lui Constantin Roibu, remarcându-se ca un contestatar al acestuia încă din urmă cu câţiva ani. În acest scenariu, Marius Pârvu este promovat la conducerea combinatului tocmai ca să contracareze acţiunile lui Roibu, care, deşi a fost concediat de administratorii judiciari, tot de Oltchim se ocupă şi pune piedici reorganizării.

Piperea: "Vânzarea Ramplast a eşuat"

"Vânzarea Ramplast, producătorul de profile PVC deţinut de Oltchim, a eşuat pentru că a fost torpilată şi sabotată", a declarat, ieri, Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului vâlcean. Domnia sa nu a intrat în detalii, deşi a făcut aluzie la sindicaliştii despre care se spune că ar fi "oamenii lui Constantin Roibu" şi care au atacat constant acţiunea de vânzare a Ramplast.

Administratorul judiciar susţine că "Dynamic Selling Grup", unicul participant şi câştigător al licitaţiei pentru vânzarea Ramplast, a refuzat să încheie tranzacţia. "S-au pus piedici tuturor încercărilor noastre de a aduce finanţarea necesară Oltchim", a conchis avocatul Piperea.

Corneliu Cernev, unul din liderii de sindicat de la Oltchim, a declarat, ieri, că tranzacţia cu Ramplast nu s-a încheiat pentru că firma gălăţeană a avut probleme în asigurarea finanţării. Domnia sa a mai spus: "Cel mai probabil, licitaţia pentru vânzarea Ramplast va fi reluată. Sunt semnale că cei de la Dynamic îşi vor rezolva problemele de finanţare. Ei au o datorie către Oltchim care trebuie plătită".

Ramplast a fost vândut către firma gălăţeană Dynamic Selling Group pentru suma de 3,75 milioane de euro, la care se adaugă TVA. În total, în conturile Oltchim, ar fi trebuit să intre 7,75 milioane de euro. Dynamic Selling Group trebuia să plătească, în 30 de zile bancare, suma de 3,75 milioane de euro plus TVA, care reprezintă valoarea activelor Ramplast, la care se adaugă încă 4 milioane de euro - contravaloarea stocurilor Ramplast şi a datoriilor pe care firma gălăţeană le are către Oltchim.

Producătorul de profile PVC a fost gajat de fosta conducere a Oltchim în favoarea firmei cipriote Calvi Trade (creditor garantat al combinatului, despre care se spune că ar fi controlat de Constantin Roibu). Judecătorul sindic a aprobat, săptămâna trecută, ca firma din Cipru să primească, în locul Ramplast, o altă garanţie corespunzătoare, din activele libere de sarcini ale Oltchim. Ziarul BURSA a publicat recent informaţia că Ramplast este "captiv" companiei Dynamic Selling Group, pentru care producătorul de profile PVC deţinut de Oltchim lucrează din 2008, în sistem lohn (prelucrează materia primă), potrivit unor surse din combinat.

Vânzarea Ramplast a fost prezentată de administratorii judiciari ca un pas extrem de important pentru viitorul Oltchim. Piraeus Bank şi Banca Transilvania vor să finanţeze Oltchim cu până la 10 milioane de euro, iar condiţia celor două bănci ar fi fost obţinerea acceptului comitetului creditorilor pentru vânzarea Ramplast, mai susţin surse din combinat.

Multe voci susţin că Dynamic Selling Group SRL ar fi controlată din umbră de Constantin Roibu, care şomer fiind, s-ar juca acum după bunul plac cu nervii administratorilor judiciari, prin diverse companii pe care le controlează indirect. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarii Dynamic Selling Group sunt Gabriel Stoian (75%) şi Cristian Stoleru (25%). Cei doi oameni de afaceri ar fi apropiaţi de Constantin Roibu, având vechi relaţii de afaceri cu Oltchim.

Domnul Roibu ne-a declarat, recent, că nu are nicio legătură cu firma Dynamic Selling Group şi cu vânzarea Ramplast. "Orice se întâmplă la Oltchim, se spune că eu sunt în spate sau eu sunt de vină", a spus domnia sa.

Administratorii judiciari susţin că Oltchim are nevoie de 15 milioane de euro pentru a majora producţia. 13 milioane de euro sunt pentru aprovizionarea cu materii prime, utilităţi, plată salarii şi servicii aferente producţiei integrate cu linia de fabricaţie oxo - anhidridă ftalică - dioctilftalat, iar 2 milioane de euro sunt pentru cheltuieli necesare în vederea repornirii liniei de fabricaţie oxo-anhidridă ftalică-dioctilftalat şi reparaţii stringente la instalaţiile de producţie care funcţionează în prezent (în principal la Instalaţia de Electroliză cu membrană).

Ieri, sindicalistul Mihai Diculoiu, despre care se spune că este unul din oamenii lui Roibu din combinat, a declarat că vânzarea Ramplast nu este o acţiune benefică pentru combinat pentru că nu se întreprind astfel de operaţiuni fără un plan de reorganizare aprobat. În plus, domnia sa susţine că Ramplast este gajat şi nu are cum să fie vândut prin licitaţie, mai ales unei companii de la care Oltchim are de recuprat bani.

Ori la bal, ori la spital

Fără finanţare, după zece luni de insolvenţă, combinatul vâlcean a ajuns într-un punct critic, în care autorităţile trebuie să decidă dacă îl închid sau îl privatizează. Administratorii judiciari (Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan) şi Ministerul Economiei exclud falimentul Oltchim. Niculae Bălan apreciază că "bani sunt, dar trebuie reconstruită credibilitatea Oltchim".

Autorităţile şi administratorii judiciari merg acum pe varianta privatizării prin planul de reorganizare, respectiv, aprobarea raportului de evaluare a activelor combinatului de către creditori, aprobarea constituirii Oltchim 2 (un SPV curăţat de datorii), aprobarea preţului de vânzare al acestui Oltchim 2.

Administratorii judiciari şi sindicaliştii apreciază că privatizarea este singura soluţie pentru ca Oltchim să aibă şanse de redresare.

Ieri, Gheorghe Piperea a declarat: "Există voci care cred că trebuie să mai căutăm investitori pentru Oltchim, respectiv companii mari, care să preia combinatul la pachet cu rafinăria Arpechim. Nu ştiu dacă Oltchim mai are aşa mult timp la dispoziţie. Înţeleg continuarea căutării investitorilor prin prisma dorinţei autorităţilor de a dezvolta un Oltchim integrat, cu cifră de afaceri de un miliard de euro. Cei trei investitori înscrişi acum în cursa privatizării nu sunt atât de mari şi nu arată atât de bine. Dar Oltchim poate supravieţui într-o formulă restrânsă şi poate să facă o cifră de afaceri de 100-200 de milioane de euro pe an".

Potrivit Ministerul Economiei, în cursa privatizării Oltchim au rămas ruşii de la Oil Gas Trade (OGT) LLC, consorţiul PCC-Fortissimo Capital, dar şi SIF-urile, care vor să formeze un consorţiu pentru investiţii la Oltchim, împreună cu Chimcomplex Borzeşti, Salrom şi Tricon Energy.

Administratorii judiciari au anunţat, ieri, că evaluarea activelor Oltchim este gata şi urmează să fie aprobată de creditori.

Potrivit unor surse din combinat, această evaluare ar indica 170 de milioane de euro valoarea de lichidare a combinatului şi 290 milioane de euro valoarea de vânzare în cadrul privatizării.

SOCAR, interesat de Oltchim

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, s-a întâlnit, ieri, cu E.S Farid Abdinbayov, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Azerbaidjan în România. În acest context, diplomatul azer a informat că o delegaţie condusă de ministrul azer al industriei şi energiei, Natiq Alyev, însoţit de preşedintele SOCAR urmează să viziteze România în această toamnă pentru convorbiri pe tema privatizarii combinatului Oltchim, precum şi pentru analizarea altor oportunităţi de investiţii în ţara noastră, arată un comunicat remis redacţiei. Demnitarul român a dat asigurări că partenerii azeri vor primi informaţiile actualizate cu privire la procesul de privatizare a combinatului şi a solicitat ca, în măsura posibilităţilor, să fie devansată sosirea delegaţiei.

Opinia Cititorului ( 16 )

 1. conform IMF- country report 13/204 iulie 2013 se spune "Neither Oltchim nor the government will

  acquire the refinery in Arpechim. " Tinand cont de faptul ca doamna Gheorghe considera rafinaria mica si fara iesire la mare apare hilara cerinta de mai sus . Faptul ca acum se doreste functionare integrata nu este nimic altceva decat confirmarea parerii domnului Roibu si infirmarea celei a domnului Preussner. Coroborat cu faptul ca UE nu a tinut cont de faptul ca Romania nu este in masura sa i se aplice articolele 107,108 ale Tratatului de functionare ale UE , intrat in practica la 01 decembrie 2009 si pe care insasi UE le-a ignorat asa cum reiese din scrisoarea din 07 martie 2012 ("De la 1 decembrie 2009, articolele 87 

  și 88 din Tratatul CE au devenit articolele 107 

  și, respectiv, 108 din TFUE. Cele două 

  seturi de dispoziții sunt identice, în esență. În sensul prezentei decizii, trimiterilela articolele 107și 108 din TFUE trebuie înțelese ca trimiteri la articolele 87, respectiv 88 dinTratatul CE, după 

  caz. Prin TFUE au fost introduse de asemenea anumite modifică

  ri în terminologie,cum ar fi înlocuirea termenilor "Comunitate" cu "Uniune" si "piaţa comună" cu "piaţa internă". În prezenta decizie se va utiliza terminologia din TFUE") Pentru ce tot deranjul?Doar ca sa aflam ca exista forma comerciala numita SPV? De ce sa nu facem un PCC (Protected Cell Company). Si ii punem numele "Oltchim PCC IMF EU " in asa fel incat sa nu uitam de unde am plecat si unde am ajuns :-)  

  1. Este pretentios a folosi un termen precum confirmarea. Timpul va valida ce s-a confirmat sau s-a infirmat iar noi ne vom intreba ce ar fi fost daca ar fi fost aleasa cealalta solutie?. Pana una alta mortul se intreaba daca ar fi fos mai bine la bridge sau la teatru :)

   ar fi logica daca ascultam la Roadshowul din Turcia atunci cand despre petrochimie a spus :"There we make some money". De ce au fost construite tzevaraile care leaga Pitesti de Valcea. Petro Chimie ar insemna ca are nevoie de hidrocarburi, sau de binecuvantarea Sfantului Petru ca sa produca ceva. Spune-mi ce bagi in ecuatie ca sa obtii polimeri ?O alta publicatie industriemagazin spunea despre Oltchim si OMV Petrom ca ar fi concurenti. Cand spui povesti despre ponturi argesene in loc de euxine insotindu-le de regrete amarnice , iar pe cealalta parte acest activ care nu ti l-ar lua nimeni din mana il treci in catistiful IMF pentru a nu fi instrainat, ca si cum nu ai vrea sa-ti pacalesti cumparatorul cu o marfa naschpa nu nafta :-) , poate fi tradus si ca probitate morala, se poate si asa spune nu-i asa :-)

  fara a functiona integrat oltchim miniaturizat de acesti avocati nu are nici o sansa,nu se intelege potentialul oltchim-arpechim refinery,avocati nu au pregatirea necesara,cei de la pcc au tot interesul de a dezintegra acest combinat,ce ce nu fac in polonia acest lucru.domnul piperea nu mai poate astepta,dintr-o data este grabit,haideti sa facem un lucru ca lumea si noi odata

  1. si acest lucru il cunosc tot de la prietenul Gerhard care spunea despre gazele de sist ca ar completa lantul de productie "Shale-Gas könne auch Grundlage für die petrochemische Industrie sein, "das ist eine interessante Wertschöpfungskette", adica ca sa inteleaga si prietenii de la OMV Petrom: "Gazul de sist ar putea fi o baza pentru industria petrochimica, aceasta este o interesanta legatura pentru plus-valoare". Dar daca noi nu mai avem industrie petrochimica ce sa facem cu gazul care l-am obtine la Pungesti? Aici ne ajuta tot amicul Gerhard care ni-l cumpara la pret bun. Sa nu mai punem la socoteala ca domnul prim a spus ca din redevente va manca si localul nu numai centralul. Si ar fi cel mai bine asa, nici amicul meu nu ar avea vrajba cu IPIC-ul ca nu-i creaza piata de desfacere si noi am putea sa ne facem piscina de 50 de metri, mall cu cinema in 3D langa primarie :-)

   cei care au avut pregatirea necesara l-au adus aici!!l-au furat si nenorocit in anii boc pana nu au mai stiut de ei. interesant sa vad ce vor face bancile creditoare.de obicei creditele politice nu prea se recupereaza.

   Frati romani

   haideti sa asteptam inca vreo doi - zece - 'enspe ani ca sigur vine BAS, EXXOn, Glencore, Chevron , etc si se vor bate care sa-l ia si vom lua 'enspe miliarde pe el si totul va fi bine 

   Muncitorii vor gasi ei ei ceva deale gurii intre timp ca doar o sa-si scoat parleala dupa aia iar statul va amana plata serv sociale pana atunci ca doar duopa aia o sa fie ca in Elvetia cel putin!! 

   Hai noroc ca am gasit Solutia si la asata

   Traioasca Romanii inteligenti si cu metabolism ca al crocodilului 

   la Oltchim sunt 20 de ani de furaciuni. e transpartinic!

   in tarile care nu sunt asa brutale exista preturi de transfer, pensii de intreprindere si bineinteles un asa numit testat care iti spune daca firma a fost sau nu dpdv contabil in ordine. La ultima "testare" dinainte de AGEA din primavara concluzia a fost ca nu pot lua nicio concluzie :-)

   nu anii boc , anii Nastase !!

  Eu nu cred ca Voiculescu are legatura cu Oltchim. AStea cred ca sunt doar speculatii si atat.

  Ma indoiesc ca se va intampla asta. Voiculescu nu a aratat nici un interes in privatizarea Olchim. Speculatii doar.

  nu prea cred in ce se scrie si pana nu aud un punct de vedere din partea mogului, nu ma pronunt. Oricum Voiculescu ar pune pe picioare Oltchimul daca l-ar lua, ramane de vazut...

  Hai ma sa fin serioși acestea sunt niște zvonuri aruncate la întâmplare, Voiculescu nu are nici o legătura cu Oltchim

  Chestia asta cu Voiculescu si Oltchimul circula pe bursa zvonurilor fabricate in laboratoarele infractorului turnator Basescu.

  1. Lui Voiculescu nu i-au iesit pasentele cu Oltchimul pentru ca nu s-a mai inteles cu Roibu. Cautati stirile locale si centrale de prin 2010-2011:))))Doar nu va asteptati sa vina Grivco oficial la licitatia de preluare...

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro