Revista BURSA Construcţiilor

DANIEL DĂIANU, CONSILIUL FISCAL:"Corecţia macro-economică în România începe în 2021"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 februarie

Corecţia macro-economică în ţara noastră începe în acest an, dar trebuie corelată cu transformarea economiei, a spus ieri Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, într-o conferinţă de presă.

Daniel Dăianu a declarat: "Corecţia macro-economică în România începe în 2021, dar trebuie corelată cu transformarea economiei, apropos de Green Deal, de surmontarea unor decalaje de dezvoltare plus pregătirea intrării în Mecanismul Cursurilor de Schimb 2 şi în zona euro (...). Corecţia macro-economică trebuia să înceapă în 2020, dar a fost stopată de pandemie. Aş spune că bugetul pentru 2021, în pofida a ceea ce se afirmă, că este de austeritate, este unul al raţiunii. A-l compara cu bugetele din 2010-2011 când au fost tăiate drastic venituri personale, salarii, este în opinia mea un non-sens. Este bine să înţelegem că nu puteam întârzia debutul unei corecţii. Deşi pe deficit cash corecţia pare considerabilă, pe metodologia europeană este moderată, şi este firesc, având în vedere că economia este într-o perioadă de convalescenţă, chiar dacă vorbim de redresare".

Preşedintele Consiliului Fiscal a amintit că, în 2019, ţara noastră avea un deficit structural de peste 5% din PIB, cel mai mare deficit primar - care exclude serviciul datoriei publice - din Uniunea Europeană.

"Deficitul structural a crescut copios anul trecut, la peste 7% din PIB. Deficitul de cont curent a fost de 4,7% din PIB, în 2019, de circa 5% în 2020 - printre cele mai înalte din regiune. Şi eram singurul stat din Uniune care intrase sub incidenţa procedurii de deficit excesiv înainte de pandemie", a spus Daniel Dăianu.

În acest context, preşedintele Consiliului Fiscal a punctat că avem nevoie de creşteri ale veniturilor bugetare.

"Bugetul pentru 2021 înseamnă o schimbare de conduită. Am avut această pro-ciclicitate, care a fost o trăsătură fundamentală a construcţiilor bugetare. În 2021, de fapt prin începerea corecţiei, semnalăm o schimbare de conduită majoră. Important este să continuăm, iar eu cred că vom continua. Întrebarea este cum vom face corecţia în cei patru ani, şi de aceea noi subliniem şi nevoia de creşteri de venituri bugetare", a spus Daniel Dăianu.

Conform celor declarate de preşedintele Consiliului Fiscal, ar trebui ca veniturile fiscale plus contribuţiile la asigurări să ajungă la 28-29% din PIB în câţiva ani, pentru a uşura corecţia macro-economică.

"Trebuie să căutăm să ajungem la venituri rezonabile ale bugetului public, astfel încât să vedem care sunt nevoile de bază pe care să le finanţăm în anii ce vin. Acest lucru se poate face (...) nu automat prin creşteri de taxe şi impozite, dar prin lărgirea bazei de impozitare şi colectare mai bună", a spus Daniel Dăianu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sunt doar doua moduri de corectie sanatoasa: 1. Fara exceptii fiscale 2. Fara risipa bugetara si fara tolerarea evaziunii pe tva

    corect ce zice d-nul Daianu.

    confirm.

    va fi o corectie echilibrata executata atat pe canalul politicii monetare cat si pe canal fiscal  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Codul Insolvenţei”
Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9212
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1382
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4671
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6712
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.3306

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro