Dansatorii şi soliştii de balet pot ieşi mai devreme la pensie

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 24 noiembrie

Dansatorii şi soliştii de balet pot ieşi mai devreme la pensie

Arta trebuie înţeleasă, inclusiv în ceea ce priveşte codul muncii. Există meserii în domeniul artistic, care nu se pot face decent până la 60 sau 65 de ani. Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare şi a dansatorilor şi soliştilor de balet, alături de balerini şi acrobaţi. S-au înregistrat 227 voturi "pentru", 20 "contra" şi o abţinere.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr.263/2010, în sensul includerii dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi, respectiv includerea soliştilor de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr.4 la Legea nr.263/2022. Potrivit celor adoptate, persoanele care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii, cât şi în sisteme neintegrate acestuia beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare la 40 ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi în cazul balerinilor/soliştilor de balet, dansatorilor şi acrobaţilor. De asemenea, balerinii şi soliştii de balet sunt cuprinşi în Lista cuprinzând profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale. Camera Deputaţilor este for decizional.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nici pe soldati nu prea ii vad iesiti la pensie la 65 de ani. Oare un aviator militar se mai poate catapulta si la 65 de ani???

    Si minerii, sondorii, otelarii...toti sa iese la 45.

    Sa ramana doar doctorii si profesorii pana la 80 de ani. Daca un soldat supraponderal nu poate trage de o maneta la 65 de ani, un doctor la care ii tremura mana cum poate opera la 65, sau un profesor care e cu nervii vraiste dupa atatia ani de predat?

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro