DE LA UN PROFIT NET DE 235,33 MILIOANE LEI ÎN 2018Grupul ALRO - pierdere de peste 68 milioane lei, anul trecut

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Grupul ALRO - pierdere de peste 68 milioane lei, anul trecut

Pierderea Grupului ALRO a venit pe fondul preţului mai scăzut al aluminiului pe pieţele internaţionale combinat cu preţurile mai ridicate ale energiei pe piaţă locală 

Grupul ALRO a înregistrat, anul trecut, o pierdere netă de circa 68,34 milioa­ne lei, de la un profit net de aproape 235,33 milioane lei în 2018, arată raportul publicat de corporaţie pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Rezultatul negativ al Grupului din 2019 a venit în principal pe fondul preţului mai scăzut al aluminiului pe pieţele internaţionale combinat cu preţurile mai ridicate ale energiei pe piaţa locală, subliniază sursa citată.

Acesta subliniază că o evoluţie similară a fost observată şi la nivelul ultimului trimestru din 2019, când Grupul a raportat o pierdere netă de 45,63 milioane lei, de la un profit net de 11,79 milioane lei în perioada similară din 2018.

Grupul Alro a încheiat, anul trecut, cu o cifră de afaceri de 2,8 miliarde lei, în scădere cu 7% faţă de cea din 2018, înregistrând o pierdere netă de 68 de milioane de lei, ca urmare a unor factori adverşi, locali şi internaţionali, a anunţat, ieri, compania.

Marian Nastase, preşedintele Consiliului de Administraţie al ALRO, a declarat: "Deşi am continuat, pe tot parcursul anului 2019, să dezvoltăm, să producem şi să vindem produse cu valoare adaugată mare şi foarte mare ("PVAM" şi "PVAFM"), rezultatele noastre financiare au fost afectate negativ de diverşi factori externi, cum ar fi piaţa internaţională caracterizată printr-o cerere şi preţuri încetinite sau costul energiei care a continuat să fie volatil şi în creştere. La scară globală, piaţa aluminiului a fost afectată, în 2019, de o scădere cu 15% a cotaţiei LME, faţă de 2018, de politica internaţională, cum ar fi tarifele americane la import, constrângerile din China, negocierile Brexit, toate acestea determinând clienţii din piaţa de aluminiu să aibă un comportament prudent, care a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor noastre în 2019. Pe piaţa locală din România, ne-am confruntat în plus şi cu alte condiţii adverse derivate, în principal, din preţurile prohibitive ale energiei".

Conform anunţului companiei, o evoluţie similară a existat şi în ultimul trimestru al anului 2019, când Grupul ALRO a raportat o pierdere netă de 45,6 milioane de lei, comparativ cu un profit net de 11,8 milioane de lei, înregistrat în trimestrul al patrulea din 2018.

Reprezentanţii ALRO subliniază că, în ceea ce priveşte factorii care afectează piaţa locală din ţara noastră, în special preţurile energiei, la sfârşitul lunii decembrie 2019, Guvernul nostru a emis o Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG nr. 115/2011, prin care se angajează să implementeze o schemă de ajutor de stat pentru compensarea marilor consumatori de energie cu privire la o parte din costurile lor cu emisii indirecte.

Acest sistem oferă subvenţii directe pentru compensarea costurilor aferente emisiilor de gaze cu efect de seră, trecute în preţul electricităţii, pentru agenţii economici din diverse domenii de activitate, cu scopul de a le păstra competitivitatea.

Pentru corporaţie, aceste compensaţii au rolul să contracareze preţul foarte mare al energiei în costurile totale. Mai mult, fondurile pentru compensarea efectivă provin din veniturile obţinute în urma licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, atribuite în mod gratuit de UE ţării noastre. Schema este susţinută direct prin acest mecanism implementat în Uniunea Europeană şi nu afecteză restul consumatorilor români, subliniază sursele citate.

ALRO şi grupul din care face parte au continuat şi anul trecut să investească în eficienţa energetică, în protecţia mediului şi în dezvoltarea şi fabricarea de produse cu valoare adaugată mare şi foarte mare.

Raportul ALRO subliniază: "La scară globală, piaţa aluminiului a fost afectată, în 2019, de scăderea LME cu 15% faţă de anul anterior, de politica internaţională influenţată de tarifele SUA pentru importuri, de măsurile de răspuns ale Chinei, de negocierile Brexit, toate acestea determinând clienţii din piaţa aluminiului să adopte un comportament prudent, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor noastre în 2019. Tarifele impuse de SUA au făcut ca importante cantităţi de aluminiu să fie redirecţionate între pieţe cheie. În acelaşi timp, ridicarea sancţiunilor SUA împotriva Rusal la începutul anului 2019 au readus mai mult metal în piaţă. Toate acestea au contribuit la fluctuaţii în pieţele de aluminiu din lumea întreagă şi au determinat clienţii să aştepte mai degrabă oportunităţi mai bune, fapt care a determinat scăderea preţurilor. (...)

Grupul Alro, fiind un producător integrat de aluminiu ce controlează întregul sau lanţ de aprovizionare, în aceste condiţii a decis să vândă mai puţină alumină în afara grupului şi să utilizeze cea mai mare parte din ea intern, deoarece nu a mai fost în situaţia de a beneficia de preţurile de piaţă mari înregistrate în 2018, când media acestora a fost de 475 USD/t. Pe piaţa locală din Româ­nia, am întâmpinat şi alte condiţii adverse, rezultând din preţurile energiei prohibitive, care sunt peste preţurile din alte ţări europene, cum ar fi Germania, Austria, Polonia, Franţa, Olanda şi peste media Uniunii Europene, şi care au determinat scăderea marjei brute a ALRO la 8% de la marja brută de 22% din anul precedent. (...)

În ceea ce priveşte factorii care influenţează piaţa locală din România, în particular preţurile energiei, la finalul lunii decembrie 2019, guvernul României a emis o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG nr. 115/2011 prin care guvernul României şi-a luat angajamentul să implementeze o schemă de ajutor de stat în compensarea întreprinderilor mari electro-intensive pentru o parte din costurile de emisii indirecte".

Unul dintre principalele obiective pe termen lung ale Grupului este reducerea consumului de materii prime şi utilităţi, în special a celui de energie, conform raportului citat.

Acesta arată, printre altele, că, în 2019, Grupul a identificat oportunitatea să vândă din surplusul de certificate de emisii gaze cu efect de seră atunci când preţul lor de piaţă a fost suficient de ridicat: "Pentru a-şi susţine strategiile de dezvoltare, Grupul a efectuat cheltuieli de capital de 134,3 milioane lei pentru câteva proiecte precum cele destinate reducerii consumului de energie în electroliză, prin implementarea unei tehnologii noi şi avansate de recondiţionare a cuvelor. În acelaşi timp, Grupul a continuat modernizarea unuia din laminoarele sale, un proces început în 2018 care se estimează că va creşte capacitatea şi calitatea produselor procesate. De asemenea, Grupul a achiziţionat echipament pentru creşterea capacităţii de minerit şi a calităţii bauxitei livrate din Sierra Leone".

La 31 decembrie 2019, Grupul a clasificat suma de 694,56 milioane lei reprezentând împrumuturi cu maturitatea în noiembrie 2020, din categoria "Împrumuturi pe termen lung" în categoria "Împrumuturi pe termen scurt", împreună cu depozitele colaterale plasate la bănci pe durata împrumuturilor (45,2 milioane lei), care sunt reflectate la poziţia "Numerar restricţionat la 31 decembrie 2019" şi erau incluse la poziţia "Alte active pe termen lung la 31 decembrie 2018". În 2018, Grupul a distribuit dividende în sumă de aproape 367,64 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. DOAMNA EMILIA , MULTA SANATATE SA AVETI !!! DUMNEZEUL LA CARE VA INCHINATI , S-AU VA RUGATI , SA VA DEA NUMAI BINE !!! DACA SANTETI ATEE , LA FEL DE BINE !!! INSA : NU VA MAI LUATI VA ROG , DUPA CE COMUNICA ADMINISTRATORII ASTIA , VECHIO-COMUNISTI , DE LA ALRO !!! DACA PUTETI , VERIFICATII , CACI AU FRUMOSUL OBICEI , SA ASCUNDA CIFRELE REALE , SI SA PUBLICE , CE LE CONVINE LOR !!! LA FEL AU FACUT SI LA BILANTUL DIN ANUL 2018 ; GRUPUL ALRO , E GRUPUL ALRO !!! SOCIETATEA ALRO , E SOCIETATEA ALRO !!! ESTE O DIFERENTA !!! INVESTITORII IN ACTIUNI ALRO , AU CUMPARAT SIMBOLUL ''''''' ALR ''''' DE PE PIATA , SI NU ''''''' GRUPUL ''''''ALRO !!! VEDETI CE USOR , SE POATE MANIPULA O ACTIUNE , PE PIATA ROMANEASCA ??? CU INFLORIRI , SI CU SMECHERII !!! SANT RAFINATI SI VICLENI , A-SI CUNOSC BINE MESERIA !!! DV, A-TI PUBLICAT DIN CE AU SPUS EI , DOAR PIERDERILE '''''' DE GRUP '''''' !!! DE 68 340 000 DE LEI !!! PIERDEREA , ESTE DE FAPT , DE 155 493 000 DE LEI !!! SI ANUME , PIERDEREA DE PE SIMBOLUL '''''' ALR '''''!!! PE EA AU CUMPARAT-O ACTIONARII , SI NU GRUPUL !!! EA ESTE COTATA LA BURSA , SI NU GRUPUL !!! VEDETI STIMATA DOAMNA , CE USOR POT FI PACALITI ACTIONARII ??? ASTA SE NUMESTE , MANIPULARE DE PIATA !!! DACA NU MA CREDETI , VERIFICATI CELE 12 PAGINI ALE LOR , CU BILANTUL PE 2019 !!! PUTETI VEDEA FOARTE USOR ADEVARUL , ESTE LA PAGINA CU NUMARUL 3 !!! TOT RESTUL , DUPA CUM I-AM SPUS , SI COLEGEI DV , D-NA MELANIA , ESTE GALGARA DE TIP COMUNIST !!!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
ApanovaAdvertisement
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS