Despre libertate şi limitele acesteia

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 10 mai 2021

Cristian Pîrvulescu

Refacerea relaţiei dintre naţionalism şi ortodoxism realizată sub oblăduirea Moscovei şi legitimată de coaliţia fundamentaliştilor religioşi din toate cultele (dar mai ales din zona athos-mită a ortodoxiei şi a cultelor neo-protestante din Alianţa evanghelică) trimite la cele mai negre momente ale istorie României dinainte de instaurarea totalitarismului comunist. De altfel, nu trebuie niciodată uitat că totalitarismul comunist a fost pregătit şi facilitat de totalitarismul fascist, care s-a propagat prin intermediul celor trei dictaturi succesive de la sfârşitul anilor '30 şi din prima jumătate a anilor '40 ai secolului trecut - regală, legionară şi antonesciană - atacând rădăcinile democraţiei liberale. Iar mai apoi, într-un sincretism tipic totalitarismului ca religie laică - naţional comunismul ceauşist a preluat toată această moştenire şi a retransmis-o până în zile noastre când este reluată pentru a respinge în egală măsură ştiinţa, democraţia liberală şi occidentul.

În disperare de cauză, în faţa reluării rapide şi cu succes a procesului de occidentalizare început de fanarioţi, accelerat de revoluţia lui Tudor Vladimirescu acum fix două veacuri şi apoi influenţat covârşitor de liberalism, propagatorii naţionalismului ortodoxist promovat de Moscova încercă să-şi adapteze discursul pentru a demonstra că toată "povestea" cu pandemia nu este decât o conspiraţie diabolică menită să impună o aşa zisă dictatură medicală, deci ştiinţifică.

Aşa se face că duşmanii afirmaţi ai libertăţii transformă libertatea - denaturând-o - în propriul lor slogan politic pentru a instaura, în numele Tradiţie, iliberalismul . În acest sens, libertatea este în mod abuziv folosită pentru a explica relaţii în raport cu un domeniu unde nu are nicio relevanţă, în cel al legilor naturii. Evoluţia viruşilor nu are vreo legătură cu libertatea, chiar dacă libertatea de mişcare facilitează răspândirea acestora. Viruşii nu sunt nici liberi, nici neliberi, ei pur şi simpli există şi acţionează conform regularităţilor biologice. Deci, cunoaşterea lor nu are nicio legătură cu religia, care este o interpretare generală a lumii bazată pe credinţă, şi nici cu libertatea, care este o stare de spirit care se manifestă în relaţiile dintre oameni. Nu în relaţiile dintre oameni şi natură. Căci în raport cu natura oamenii sunt obligaţi să ţină cont de legile naturii. Nu poţi să construieşti ceva fără să ţii cont de legile gravitaţiei, deci cum ai putea combate Covid-19 fără a ţine cont de regularităţile biologice a căror cunoaştere, şi nu vreo revelaţie, fac posibile tratamente şi practici medicale adecvate.

Ori, în această operaţiune de pervertire a libertăţii, biserica ortodoxă - care nu este deloc convingătoare acum când susţine vaccinarea - a jucat un rol important. Aşa cum s-a întâmplat şi cu campania Coaliţiei pentru familie, şi în acest caz biserica ortodoxă a fost obligată de context să se asocieze ofensivei anti-ştiinţifice a celor mai reacţionare culte neo-protestante. Dar sursa acestei acţiuni o reprezintă, de fapt, tradiţia ortodoxiei în care teoria conspiraţiei ocupă un rol central.

Deja cum un secol biserica ortodoxă română era pusă în dificultate de evoluţia rapidă a lumii moderne căreia nu putea şi nu voia să-i dea răspunsurile cuvenite. Un exemplu este dificila adaptare a calendarului modern la liturghia ortodoxă. Şi, în acele condiţii, nu era deloc surprinzătoare relaţia sa specială cu legionarismul interbelic. Opoziţia îndârjită a bisericii ortodoxe la orice înnoire a fost linia de apărare în faţa modernităţii şi este probabil cauza cea mai importantă a întârzierii modernizării societăţii romaneşti. În acest direcţie, catolicismul, care trăsese concluziile sale din enormitatea contrareformei şi a încercat să se adapteze, a devenit era inamicul numărul unu, astfel că opoziţia faţă de catolicism era şi este încă şi astăzi, cum o dovedeşte Teodosie al Tomisului, o datorie sacră.

O mostră a acestei conduite care era, în fond, profund anti-românească este ilustrată de Constantin Negruzzi în cartea sa de amintiri. Acum două secole, când se întâmplau evenimentele descrie în Negru pe alb, în chiar prima parte, "Amintiri din juneţe", ba chiar în primul capitol, "Cum am învăţat româneşte" Constantin Negruzzi povesteşte cum a învăţat româneşte după Petru Maior, un greco-catolic, şi împotriva învăţăturilor călugărilor ortodocşi. Cum ştia greacă, care era limba şcolilor publice pe atunci şi franceza, tatăl său, patriot român a dorit ca fiul său să înveţe şi româna şi a tocmit un profesor de la mănăstirea Socola care apărea boierilor luminaţi ai epocii ca ultima redută a românismului. Dar s-a dovedit că acolo nu era decât o şcoală slavofilă care confuza învăţăceii, aşa că Negruzzi va învăţa singur să citească în română (pe atunci încă scrisă în chirilice) cu ajutorul gramaticii franceze, pe care o ştia deja, şi a Istoriei românilor a lui Petru Maior. Iar atunci când adolescentul Constantin Negruzzi îi va demonstra profesorului său ca a învăţat doar într-o zi să citească romană lecturând cu voce tare un capitol din sus-numita carte a lui Maior călugărul va reacţiona într-un mod pe care îl recunoaştem şi astăzi: "Păgân!" îi striga acesta lui Negruzzi. " Iată frumoasele isprăvi ale învăţăturii papistaşilor!". Între timp nu pare să se fi schimbat mare lucru!

Opinia Cititorului ( 30 )

 1. Păcat, chiar trebuie ca acest ziar sa găzduiască (inca) astfel de elucubrații? Nu merita nici măcar sa dezvoltam subiectul. Penibil!

  1. Nu, acest ziar trebuie sa gazduiasca lamentatiile tale tampite. Dupa doua randuri, iti dai sufletul si nu mai stii sa spui nimic. Articol excelent! Multumim Bursa ca iti respecti statura si ii pui la punct pe postacii propagandisti antivaccin. Autorul are o observatie valoroasa: combaterea unei boli nu are legatura cu problema libertatii. Dar cretinii care fac propaganda impotriva unor pericole imaginare - guvernul mondial, fiara si iudeomasoneria - le confunda prosteste si se erijeaza in asazisi "luptatori pentru libertate". Cel mai adesea, acesti "luptatori pentru libertate" sunt persoane cu statut social umil, semidocti, inculti.

   ...

   Se vede ca esti propagandist provaccin adica manelist, sluga celor care fac miliarde cu seruri cica sigure si eficiente. Teatrul Național din București se redeschide cu un spectacol pentru vaccinați: „Dineu cu proști”. Bafta!

   Replica plina de miez, de care sa fii mandru restul vietii. Viata searbada si inutila. Nu te vaccina, scapi mai repede.

   Foarte inteligent. Te inchini la covid, fiind cobai ascultator, fac aia teste pe tine an de an, ei castiga bani iar tu ii vei proteja pe cei dragi ca sa faca o forma mai usoara. Viata ta devine utila, te vei feri toata viata de noile tulpini. Te sfatuiesc sa te vaccinezi cu toate serurile de pe piata pentru ca sunt mai multi smecheri care vor sa castige bani multi.

   Idem 1.4.

  dar cred că se pune în cârca bisericii o chestiune de care habar nu are.

  m-am vaccinat. oare este un vaccin dacă peste un an, şi apoi peste alt an şi aşa mai departe, va trebui să-l refac? în copilărie am făcut vreo 3 adevărate vaccinuri care m-au protejat permanent. această injecţie o să ne-o cumpărăm anual până dăm colţul. ăsta îmi pare a fi aspectul ascuns care dă curaj scepticilor. 

  apropopos, pe furiş a apărut ştirea despre produsul realizat de conaţionalii noştrii din timişoara, cu efect de 17 ani. dar la vedere, media ne informează zilnic despre noi injecţii apărute şi promovate furtunos.

  hai sănătate, hai bursa! 

  ...

  ... ar fi interesant un editorial despre cultul vaccinului si icoana electronica (qr code) ... ferocitatea cu care este eliminata disidenta, chiar cea stiintifica, este demna de o (pseudo)religiozitate de ev intunecat ... asta fara sa mai vorbim despre exploatarea fricii de moarte la extrem, in opinia mea o atitudine total nestiintifica ... vorbim totusi despre un virus cercetat in china cu knowhow frantuzesc si finantare americana pe care il capitalizeaza bigpharma ... in ritm bianual (sau mai des), cu zgarda certificata online si botnita ... am dubii serioase in legatura cu libertatea imbracata in halat de laborator si specializare in marketing ... razboiul brevetelor nu face decat sa le intareasca ...

  Exista multe modalitati de a actiona ca urmare a unor adevaruri (oarecum contestate) stiintifice.

  Bine ca ne lamuriram ca Biserica vine de la Moscova. Acum ce sa facem: ne dezicem de Ortodoxism sa nu fim cu Putin? Grea alegere! 

  Citat din autorul articolului:

  "pentru a demonstra că toată "povestea" cu pandemia nu este decât o conspiraţie diabolică menită să impună o aşa zisă dictatură medicală, deci ştiinţifică"...cu alte cuvinte autorul articolului "va reacţiona într-un mod pe care îl recunoaştem şi astăzi: "Păgân!" impotriva tuturor celor care au alta opinie:-) 

  Apropos de "dictatura medicala, deci stiintifica", din CV-ul lui Gheorghita: 

  Doctor în Științe Medicale (Ordinul Ministrului Educației Naționale Nr. 5581MD din 03.12.2013) 

  Tema: “Dinamica antigenului HBs cantitativ și predicția răspunsului la tratamentul antiviral  

  cu interferon pegylat sau analogi nucleozidici și nucleotidici la pacienții cu hepatită cronică cu  

  VHB”; Conducător științific: Prof Dr Adrian Streinu-Cercel 

  Deci nenea Gheorghita este "specialist" in hepatita si HIV, supervizat de nimeni altul decat Prof Dr Adrian Streinu-Cercel, alt specialist care ne spunea ca virusul COVID "se ascunde perfid in praful de pe drum"...asta este valoarea "dictaturii medicale deci stiintifice" in Romania...purtat de masca la picior de lemn 

  Dar cireasa de pe tort o reprezinta diploma de "Doctor - Medic" in Domeniul Medicina Generala (Militara) :-). Cu ocazia asta am aflat ca Medicina Generala este de doua tipuri, Militara si...probabil civila...Ei dar sa nu uitam de DIGITALIZARE, unde domnul doctor este specialist in Microsoft Office :-). Jesus, numai cititori de teleprompter in Roamania 

  2000-2006 Doctor – Medic (acest titlu nu reprezintă titlu științific) 

  Profilul Medicină 

  Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș 

  Domeniul: Medicină Generală (Militară) 

  Competente informatice: Microsoft Office (Word™, Excel™ and PowerPoint™) 

  1. Bănuiesc că aveți o carieră deosebită în cercetare din moment ce faceți aprecieri cu privire la titlurile și pregătirea unor oameni. Altfel ar însemna, desigur, că nu sunteți decât un dătător cu părerea ce încearcă să pară inteligent pe internet.

   Adica, dupa parerea ta, trebuie sa fii om de stiinta ca sa-ti dai seama ca actuala PLandemie e o tzeapa mondiala, iti trebuie doctorat pentru asta ???

   A nuu. Toți proștii își dau cu părerea. Îi vedem și aici în secțiunea de comentarii, în toată gloria lor. Susțin dreptul la liberă exprimare.

   Aaa, că părerile lor n-au nicio valoare, ei fiind niște nulități din punct de vedere științific (duuh)... asta-i partea a doua. 

  Daca se mentioneaza anti-stiinta, articolul arata catre Biserica pentru anumite atitudini. Si exista un sambure de adevar, Biserica nu a incurajat pastrarea unei distante sociale, nu am auzit deloc mesaje despre spalatul pe maini si pe fata, igiena, nici despre purtarea mastii in aglomeratie.

   

  Dar pentru ca am recunoscut asta, trebuie sa recunoastem ANTI-STIINTA si din partea politicienilor si propagandistilor pro-vaccinare Covid (specific, COVID, nu a pro-vaccinarii in general). Se stie din studii clinice ascunse publicului de catre acesti propagandisti ca vaccinarea este apa de ploaie contra infectarii. Asa cum infectia asimptomatica este considerata a fi foarte raspandita, asa va fi in continuare prin netestarea vaccinatilor. La AstraZeneca, eficienta vaccinului este de vreo 20% (adica nimic), in timp ce la Pfizer nu s-au facut studii (intentionat as zice eu). Faptul ca vaccinatii nu mai sunt testati atunci cand intra in contact cu persoane fragile, bolnavi in saloane, etc, ii transforma efectiv in criminali. 

  Alta anti-stiinta este sa nu mai vorbesti deloc, dar deloc, nici dl Parvulescu nu mai vorbeste despre care este mortalitatea reala la care a ajuns Covid. Anti-stiinta lor ascunde publicului faptul ca pe cifre de seroprevalenta, mortalitatea raportata la numarul total al celor cu anticorpi (nu doar la al celor testati cu RT-PCR) ajunge sa fie direct comparabila cu sezoanele mai dificile de gripa. Propaganda si-a schimbat discursul. Daca la inceputul pandemiei ni se arunca mereu 2%, 2%, 2%, acum acest subiect este total ascuns. Asta este manipulare, este anti-stiinta.

  Si o alta anti-stiinta este sa treci brusc de la "spalati-va pe maini" la "vaccinati-va". Pai cum a ramas cu vechile recomandari medicale? Ajutau sau nu? Erau doar apa de ploaie? Sau vaccinul este de fapt un remediu la lipsa de igiena iar vaccinatii sunt de fapt niste nespalati carora guvernul le recomanda sa se vaccineze daca nu se pot igieniza. 

  1. Propaganda pro-vaccinare este precum propaganda pro-spălat-la-subraț sau propaganda pro-purtării-centurii-de-sigu ranță.

   Adică putem alipi cuvântul propagandă unei acțiuni absolut normale ale cărei beneficii sunt indiscutabile. Dar asta nu înseamnă că acțiunea respectivă este și dăunătoare. Înseamnă doar că suntem proști și vrem să părem deștepți și rebeli (vezi Doamne cu o gândire independentă, nu ca restul oilor) când de fapt noi suntem proști. Foarte proști. Teribil chiar. 

   - propaganda pro-spălat-la-subraț - nemtii nu se prea spalau si din acest motiv au avut probleme si au intrat in lockdown

   - acțiuni absolut normale - nu sunt normale. Par normale pentru cretini dar sunt de fapt actiuni fortate. 

   - beneficii sunt indiscutabile. Sunt discutabile insa indivizii anti-stiinta care se inchina la zeul covid nu accepta discutii cu argumente stiintifice. Cum apare unul care are alte parere si aduce argumente, este etichetat, jignit, FB il cenzureaza, citu vorbeste de eliminare.

   - Înseamnă doar că suntem proști - aici ai nimerit-o. Te-ai caracterizat corect 

   Vrei sa spui ca nemtii nu au si ei nespalatii lor? Ca etnicitate, doar 75% sunt nemti, restul sunt importuri. Iar pana in dec 2020, infectata era doar 2.5% din populatie.

    

   "We found seroprevalence of 2.4 % (95%CI: 1.8-3.1%) for Reutlingen in June 2020 (stage 1) which increased to 2.9% (95%CI: 2.1-3.8%) in October (stage 2), Freiburg stage 1 1.5% (95% CI: 1.1-2.1%) vs. 2.5% (95%CI: 1.8-3.4%), Aachen stage 1 2.3% (95% CI: 1.7-3.1%) vs. 5.4% (95%CI: 4.4-6.6%), Osnabrück 1.3% (95% CI: 1.0-1.9%) and Magdeburg in Nov/Dec 2020. 2.4% (95%CI 1.9-3.1%). Number needed to quarantine to prevent one infection was 8.2. The surveillance detection ratio (SDR) between number of infections based on our results and number reported to health authorities ranged fr om 2.5-4.5." 

    

   Valul doi a mai adaugat 2-5%. 

   Seroprevalence remained low until December 2020 with high underdetection. The second wave fr om November 2020 to February 2021 resulted in additional 2-5% of the population being infected. 

   Sigur ca sunt si exceptii, dar intre o rata de infectare de 8% in Germania (pe baza de anticorpi) si una de peste 50% din Romania (tot estimata pe baza de anticorpi), diferenta o da CURATENIA. Esti curat, nu faci Covid. 

   Esti curat, nu faci Covid - deci nemtii, francezii, englezii si mai ales americanii nu prea sunt curati. Daca iti plac cifrele poti calcula cum este in China, mai ales ca jumate de tara e in evul mediu.

   Tu confunzi știința cu teoriile vehiculate la birtul comunal. Desigur, ipotezele științifice emise de consătenii bine îmbibați în alcool, pot părea valabile (mai ales unui observator la fel de îmbibat). Aproape demne de a fi publicate într-o revistă medicală de mare prestigiu internațional.

   În pofida certitudinii cercetărilor chimiști de mare renume internațional din laboratoarele comunale naționale (birturile anterior menționate), teoriile lor nu prea au succes pe plan internațional. Nici teoriile lor, dar nici cele debitate cu atâta convingere de diverse nulități pe internet, inclusiv aici în secțiunea de comentarii. 

   Oare de ce? O posibilă explicație ar fi că nu vrea Bill Gates și Fiara. O alta ar fi că respectivii sunt proști, habar nu au despre ce vorbesc și vorbesc și ei ca să mai treacă timpul. Cum altfel poți caracteriza o persoana care afirmă că spălatul la subraț și datul cu aspiratorul e o metodă de imunizare echivalentă sau superioară vaccinării? Cum altfel decât prost sau rău intenționat? 

   Dupa cei 2 neuroni ai tai, unul precum dr. Michael Yeadon vine de la birtul comunal Pfizer sau este nulitate (crezi tu) de pe internet asa cum sunt multi cretini dresati sa ne spuna baliverne despre gramajoara de grasime si altele de genul asta. In caz ca nu ai aflat pana acum, Pfizer sunt unii din cei care fac seruri pentru cobai.

  Acest propagandist încearcă să ne convingă că libertățile noastre nu sunt dar de la Dumnezeu ci de la guvern, lucru desigur profund FALS !!!!

  1. Profund FALSA este intelegerea ta. Mai simplu: tu nu intelegi. Taci!

   Statul e facut din roboti sau din ce?

   Sau vrei sa spui ca Statul de deasupra Divinitatii, nu? Si omul nu are nimic Divin in el? Doar un soi de animal de casa ce are niste drepturi temporare acolo? 

   Du-te frate si te culca! Nu vezi ca te certi singur?

   Mai prostovane, dar daca insusi Dumnezeu nu are nimic divin in el, pentru ca nu exista?

   Ei, asa-i ca ai ramas cu gura cascata?! 

   Te-am recunoscut Oana Bogdan!

  polologhie multa si invartita pe la Tudor Vladimirescu si Negruzzi ca sa ne spuna ce bun e vaccinul si ca sa ne lepadam de ortodoxie ca-i Putin la mijloc . nebanuite sint caile propagandei !

  1. Da, PRO TV i-a incredintat pe toti idiotii ca au voie sa emita judecati. Dintr-o confuzie care ti-e naturala, comentezi aici.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

10 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9132
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0576
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.1595

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro