DIN FONDUL DE SALVAREZona euro va plăti către Grecia, săptămâna viitoare, 7,5 miliarde euro

Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iunie 2016

Zona euro va plăti către Grecia, săptămâna viitoare, 7,5 miliarde euro

Board-ul de directori ai fondului de salvare a zonei euro (ESM) va decide, vineri, să plătească săptămâna viitoare o tranşă de împrumut de 7,5 miliarde de euro către Grecia, conform unor oficiali citaţi de agenţia Reuters.

Miniştrii de finanţe din zona euro, care guvernează Mecanismul European de Stabilitate (ESM), au programată astăzi, la Luxemburg, o întâlnire în cadrul reuniunii anuale a ESM. Aceştia vor să semneze un memorandum de înţelegere modificat cu privire la pachetul de salvare obţinut de Grecia în 2015, după ce Atena a aprobat reformele stabilite cu creditorii în ultimele luni.

Aprobarea memorandumului actualizat va deschide calea către decizia board-ului ESM de eliberare a banilor necesari Greciei.

Cele 7,5 miliarde de euro reprezintă prima parte a unei tranşe totale de 10,3 miliarde de euro pe care Grecia o obţine în baza acordului la care a ajuns cu creditorii în luna mai. Restul de 2,8 miliarde de euro va fi achitat în lunile viitoare.

Amintim că, luna aceasta, ministrul elen de finanţe - Euclid Tsakalotos, a declarat că obligaţiunile greceşti vor deveni în curând eligibile pentru programul de relaxare cantitativă al Băncii Centrale Europene (BCE), ceea ce va duce la atenuarea restricţiilor asupra mişcărilor de capital şi la restabilirea graduală a încrederii investitorilor.

Cea mai îndatorată ţară din UE este în prezent exclusă din programul de achiziţii de active al BCE, iar din 2015 băncile elene nu mai au acces la principalele operaţiuni de refinanţare derulate de BCE.

"Intrarea în programul de relaxare cantitativă al BCE ar putea avea loc de îndată ce va fi achitată datoria care ajunge la scadenţă în iulie. Sunt încrezător că obligaţiunile elene vor fi eligibile până în septembrie", a menţionat Tsakalotos.

La şedinţa de politică monetară din 2 iunie, preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că instituţia aşteaptă ca autorităţile de la Atena să pună în practică o serie de măsuri de reformă înainte ca băncile elene să redobândească accesul la finanţarea ieftină oferită de această bancă centrală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

22 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9232
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5644
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6092
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.9858

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro