Din lipsă de clienţi, fermierii britanici sunt constrânşi să arunce laptele

A.M.
Internaţional / 8 aprilie 2020

Din lipsă de clienţi, fermierii britanici sunt constrânşi să arunce laptele

Fermierii britanici sunt constrânşi să arunce milioane de litri de lapte din lipsa debuşeelor de desfacere, ca urmare a măsurilor de carantină, fiind o nouă dovadă a problemelor cu care se confruntă sectorul agricol în contextul pandemiei de coronavirus, transmite AFP.

Închiderea lanţurilor de cafenele, restaurante şi birouri a dat o lovitură dură sectorului laptelui într-o ţară unde livrarea de lapte proaspăt dimineaţa face parte din tradiţie.

"Astăzi am fost obligat, încă odată, să arunc laptele, ceea ce înseamnă 17.000 de litri risipiţi", a scris luni pe contul său de Twitter, Robert Mallett, un producător din Wiltshire, sud-vestul Angliei.

O situaţie similară în cazul producătorului de brânză Winterdale, a cărui exploataţie din Kent (sud-est) a publicat duminică pe reţelele sociale imagine care arată cum zeci de litri de lapte sunt aruncaţi la canalizare. "Laptele nostru nu a putut fi valorificat astăzi şi din păcate a fost risipit. În plus, nu am fost încă plătiţi pentru laptele din februarie", s-a alarmat acest producător, transmite Agerpres.

Potrivit portalului de specialitate Farming UK, dacă în luna martie a crescut cererea gospodăriilor, pentru că persoanele fizice iau toate mesele acasă, cererea firmelor şi restaurantelor s-a prăbuşit. În acest context, grupul Freshways, unul din cei mai importanţi jucători angro pe sectorul laptelui, care lucrează în special cu restaurantele, a decis să adopte o reducere puternică a preţului plătit la producător.

"Brusc a apărut un ocean de surplus de lapte care caută cu disperare debuşee", astfel că o parte ajunge în centralele pe biogaz care utilizează materii organice pentru a produce energie, explică firma de consultanţă Ian Potter Associates. Consultantul spune că sectorul restaurantelor s-a grăbit să se debaraseze de stocurile nevândute şi să anuleze comenzile.

Federaţia producătorilor de lapte din Marea Britanie (Royal Association of British Dairy Farmers-RABDF) a cerut marţi guvernului un plan de susţinere a producătorilor pentru a evita o criză mai amplă în acest sector. Federaţia a cerut autorităţilor "să îi despăgubească pe producătorii care nu primesc suficienţi bani pentru laptele lor sau cei care sunt constrânşi să îl arunce".

Federaţia estimează că 300 de exploataţii agricole ar fi eligibile să beneficieze de această măsură, dacă va fi adoptată, ceea ce reprezintă aproximativ un milion de litri de lapte produşi zilnic.

La rândul său, puternicul sindicat agricol NFU (National Farmers' Union) a dat asigurări că lucrează cu guvernul pentru a rezolva această problemă şi a încerca să aducă surplusul de lapte direct la comercianţi fără a trece pe la intermediari.

Măsurile de carantină din numeroase ţări europene, unde lipsa de mână de lucru ameninţă numeroase recolte, cu riscul producerii unei vaste risipe, tocmai într-un moment în care milioane de persoane sunt în şomaj şi întâmpină dificultăţi în a-şi hrăni familiile.

Sectorul agricol britanic este îngrijorat de lipsa de mână de lucru pentru a recolta legumele, fructele şi florile în săptămânile următoare şi a cerut ajutorul studenţilor şi oricărei persoane care caută un loc de muncă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Oare de ce nu se donează laptele foștilor clienți sau unor spitale?

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9716
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9007
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.3183

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb