DIRECTORUL CELEI MAI MARI COMPANII DE PETROCHIMIE DIN LUME:"Monitorizăm cu atenţie situaţia furnizării de gaze naturale şi vom reduce suplimentar producţia de amoniac"

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 28 iulie

"Monitorizăm cu atenţie situaţia furnizării de gaze naturale şi vom reduce suplimentar producţia de amoniac"

Brudermueller, CEO BASF: "Am implementat şi vom continua să implementăm noi creşteri de preţuri pentru atenuarea efectelor negative de pe partea costurilor cu materiile prime"

BASF, cea mai mare companie de petrochimie din lume, monitorizează cu atenţie situaţia furnizării de gaze naturale către Germania şi va opera o nouă reducere a producţiei de amoniac, a declarat, ieri, Martin Brudermueller, directorul general al companiei germane, în cadrul conferinţei în care a prezentat rezultatele financiare ale BASF aferente primului semestru din 2022. BASF a redus deja în luna septembrie 2021 producţia de amoniac din cauza creşterii preţului gazului natural din Europa. Amoniacul este un gaz industrial esenţial pentru producţia de îngrăşăminte. Procesul de producţie al amoniacului furnizează şi un dioxid de carbon "pur" utilizat de industria cărnii şi cea a băuturilor carbogazoase.

Compania germană şi-a majorat însă estimările de creştere pentru vânzări şi profit anunţând o performanţă semnificativă pentru prima jumătate a anului. Noile estimări au la bază premiza că nu vor fi noi lockdown-uri în China sau noi închideri de capacităţi de producţie de gaze naturale în Europa. În prezent, BASF anticipează vânzări anuale în creştere în zona de 86-89 miliarde de euro, faţă de vânzări în zona de 74-77 miliarde de euro anterior. Profitul brut pe tot anul este estimat între 6,8 miliarde şi 7,2 miliarde de euro, în creştere de la 6,6-7,2 miliarde anterior.

"Reducem producţia la facilităţi care necesită volume ridicate de gaz natural, cum sunt facilităţile de producţie pentru amoniac. Este practica în industria chimică, de exemplu când marjele nu sunt viabile din punct de vedere economic", a declarat Brudermueller, adăugând că reducerea producţiei la facilităţile din Europa ar putea fi compensată prin creşterea producţiei la alte facilităţi, precum cele din SUA.

Directorul general al companiei germane a mai spus că BASF achiziţionează în prezent şi va achiziţiona în continuare amoniac de la furnizori externi. Acesta a transmis însă un avertisment fermierilor spunând că aceştia se vor confrunta cu noi preţuri în creştere pentru îngrăşăminte în 2023.

"Principala utilizare a amoniacului este pentru fertilizatori, deci pentru producţia de alimente. Pentru acest an nu vor fi probleme pentru că toţi fermierii şi-au cumpărat deja îngrăşămintele şi le-au utilizat, dar disponibilitatea următoare va fi mai dificilă pentru că capacitatea nu va fi acolo. Preţurile îngrăşămintelor vor creşte şi fermierii vor fi forţaţi să economisească capital şi vor utiliza doar minimum-ul de îngrăşăminte pe câmpurile lor. Asta înseamnă de asemenea că producţia agricolă s-ar putea să fie mai mică. Dacă vor fi probleme şi cu vremea există situaţia unei posibile penurii pe anumite bunuri agricole importante. Deci amoniacul are o situaţie dificilă din punctul de vedere al problemelor pe care le vom vedea abia anul viitor", a spus directorul companiei, întrebat despre posibile probleme cu îngrăşămintele pentru culturile agricole din 2023.

Potrivit acestuia, "BASF a implementat şi va continua să implementeze noi creşteri de preţuri pentru atenuarea efectelor negative de pe partea costurilor".

Brudermueller a adăugat că războiul din Ucraina şi impactul său asupra preţurilor la energie şi asupra preţurilor materiilor prime utilizate în procesul de producţie ar putea aduce noi dificultăţi. BASF a mai anunţat că răspunde în prezent la încetinirea economică prin măsuri de reducere a costurilor, inclusiv reducerea investiţiilor.

"Toate diviziile operaţionale au reuşit să-şi majoreze preţurile (de vânzare). Vânzările au crescut considerabil ca urmare a preţurilor semnificativ mai mari şi a efectelor valutare pozitive", a spus Brudermueller.

Acesta a adăugat: "Monitorizăm cu atenţie situaţia furnizării de gaze naturale. (...) Dacă guvernul va declara a treia etapă a planului naţional de urgenţă ne aşteptăm, în prezent, ca BASF să primească în continuare gaze naturale suficiente pentru a menţine operaţiunile la principalul nostru site de producţie din Ludwigshafen, la capacitate redusă. (...) Am luat măsuri de atenuare a riscurilor şi facem paşi pentru a înlocui gazul natural".

Totodată, BASF ia în considerare reducerea producţiei şi pe alte produse petrochimice în cazul în care va fi nevoie de economisirea suplimentară a gazului natural.

Spre deosebire de alte ţări europene, Germania nu are terminale de LNG pentru înlocuirea gazului rusesc şi diversificarea importurilor.

"Pentru a doua jumătate a anului, BASF anticipează o încetinire graduală a creşterii economice la nivel global, însă mult mai pronunţată în Europa", au mai declarat oficialii companiei.

Pe fondul aşteptării ca majorarea preţurilor să nu mai fie atât de uşor de realizat în a doua parte a anului, compania îşi va reduce investiţiile şi noile angajări, reducând costurile. BASF anticipează investiţii de sub 4 miliarde de euro pe instalaţii industriale şi active de folosinţă îndelungată, cheltuielile cu investiţiile fiind reduse de la 4,6 miliarde de euro anterior.

"Băncile centrale au început să majoreze dobânzile. Asta va avea un impact din ce în ce mai puternic asupra cererii în lunile următoare şi va reduce ritmul de creştere în 2023", a mai spus directorul companiei, Martin Brudermueller.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro