ZIARUL BURSA

19 august
Reducerea voluntară a consumului de gaze - fără efect la Bucureşti

DACĂ E VOLUNTARĂ, ATUNCI NU EReducerea voluntară a consumului de gaze - fără efect la Bucureşti

George MarinescuPolitică / 28 iulie

Decizia Consiliului UE, luată în urmă cu două zile la Bruxelles, privind reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze pare, la prima vedere, că nu are niciun impact asupra autorităţilor de la Bucureşti, ai căror reprezentanţi au declarat nonşalant, ieri, după şedinţa de guvern, că industria de stat nu va avea de suferit, consumatorii casnici pot să stea liniştiţi şi că industria privată este liberă să decidă dacă va reduce consumul sau nu.

Companiile energetice au imprimat o mişcare ascendentă indicilor

BVBCompaniile energetice au imprimat o mişcare ascendentă indicilor

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 28 iulie

Tranzacţii de 63 milioane lei, peste cele din sesiunea anterioară  

Creşterile consistente ale acţiunilor companiilor producătoare de energie au imprimat o mişcare ascendentă indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în şedinţa de ieri, într-un context general prielnic activelor riscante în pieţele internaţionale.

Forţa Dreptei propune alocarea a 3,5 miliarde euro pentru sistemele de irigaţii

Forţa Dreptei propune alocarea a 3,5 miliarde euro pentru sistemele de irigaţii

I.Ghe.Politică / 28 iulie

Parlamentarii partidului Forţa Dreptei - formaţiune politică al cărei lider este fostul premier Ludovic Orban - vor depune la începutul săptămânii viitoare un proiect de lege referitor la agricultură, care prevede, între altele, majorarea bugetului programului naţional referitor la irigaţii la 3,5 miliarde de euro şi extinderea suprafeţei irigabile la 2,5 milioane de hectare.

Producţia de energie electrică a Romgaz a crescut cu 168,2%

ÎN PRIMUL SEMESTRUProducţia de energie electrică a Romgaz a crescut cu 168,2%

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 28 iulie

Producţia de hidrocarburi a scăzut uşor Compania îşi va publica rezultatele obţinute în prima jumătate a anului în data de 12 august 

Producţia totală de hidrocarburi a Romgaz (SNG) a scăzut în primul semestru al anului cu 0,25%, la 16,26 milioane barili echivalent petrol (bep), conform raportului producătorului de gaze publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Schemă de minimis pentru industria prelucrătoare

Schemă de minimis pentru industria prelucrătoare

I.Ghe.Companii / 28 iulie

Industria prelucrătoarea va fi finanţată cu 300 milioane euro prin intermediului unei scheme de ajutor de stat aprobată, ieri, de Guvern. "Prin acest proiect, ne dorim ca aceste companii să-şi dezvolte noi linii de producţie, să se retehnologizeze, să achiziţioneze echipamente care să se încadreze în trendul de reducere a emisiilor de carbon.

"Monitorizăm cu atenţie situaţia furnizării de gaze naturale şi vom reduce suplimentar producţia de amoniac"

DIRECTORUL CELEI MAI MARI COMPANII DE PETROCHIMIE DIN LUME:"Monitorizăm cu atenţie situaţia furnizării de gaze naturale şi vom reduce suplimentar producţia de amoniac"

M.G.Internaţional / 28 iulie

Brudermueller, CEO BASF: "Am implementat şi vom continua să implementăm noi creşteri de preţuri pentru atenuarea efectelor negative de pe partea costurilor cu materiile prime" 

BASF, cea mai mare companie de petrochimie din lume, monitorizează cu atenţie situaţia furnizării de gaze naturale către Germania şi va opera o nouă reducere a producţiei de amoniac, a declarat, ieri, Martin Brudermueller, directorul general al companiei germane, în cadrul conferinţei în care a prezentat rezultatele financiare ale BASF aferente primului semestru din 2022. BASF a redus deja în luna septembrie 2021 producţia de amoniac din cauza creşterii preţului gazului natural din Europa.

CNBC: "Noua criză a gazelor provocată de Putin condamnă Europa la recesiune"

CNBC: "Noua criză a gazelor provocată de Putin condamnă Europa la recesiune"

Andrei IacomiMacroeconomie / 28 iulie

Ministrul german al economiei: "Situaţia este gravă; este timpul ca toată lumea să înţeleagă asta" 

Intrarea Europei într-o recesiune economică pare să fi fost confirmată, după ce Rusia a redus livrările sale de gaze, iar pentru industrie urmează raţionalizări severe în următoarele luni, conform CNBC.

La doar câteva zile după ce europenii au răsuflat uşuraţi, odată cu anunţul că gigantul energetic Gazprom va relua livările prin conducta Nord Stream 1, luni Rusia a anunţat că debitele vor fi reduse din nou. Gazprom susţine că reducerea fluxurilor de gaze este cauzată de lucrări de mentenanţă ale unei turbine, dar Europa priveşte cu neîncredere şi condamnă poziţia Rusiei, mai scrie publicaţia americană.

Laurenţiu Lazăr

STUDIU COLLIERS PENTRU ROMÂNIA:"Cererea de pe piaţa de birouri din Bucureşti a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei"

V.R.Companii / 28 iulie

"Sectorul imobiliar şi-a continuat redresarea accelerată în prima jumătate a anului, dar va fi greu să păstreze ritmul în perioada următoare" "Piaţa investiţiilor imobiliare, posibil să atingă cel mai ridicat nivel de tranzacţii din ultimii zece ani"  

Piaţa de birouri din Bucureşti a revenit la nivelurile de cerere de dinaintea pandemiei, spaţiile industriale şi logistice merg dintr-un record în altul, în timp ce piaţa de investiţii ar putea atinge cel mai ridicat nivel de tranzacţii din ultimii peste zece ani, potrivit Raportului Colliers pentru prima jumătate a anului 2022.

Un scenariu românesc pentru criza gazelor

OPINIIUn scenariu românesc pentru criza gazelor

Cristian DogaruMacroeconomie / 28 iulie

Plafonarea preţurilor în domeniul energiei electrice şi gazelor pentru consumatorii casnici a avut la bază ideea că ascensiunea preţurilor reprezenta un fenomen pe care pieţele îl vor regla cumva din mers. S-a sperat că, până în primăvara lui 2023, acestea se vor reaşeza astfel încât Guvernul să poată renunţa la politica fixării preţurilor. Faptul că strategia e nesustenabilă pe termen lung o arată şi marile întârzieri la plata datoriilor către furnizorii de energie electrică, unde statul acoperă diferenţa dintre preţul plafonat şi preţul de vânzare.

Ediţia din 19.08.2022
AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
MACRO NEWSLETTER 28 iulie 2022

MACRO NEWSLETTER 28 iulie 2022

Macroeconomie / 28 iulie

Creditul acordat rezidenţilor din zona euro şi-a accelerat creşterea anuală în iunie 2022, până la până la 6,2%, de la 6%, pe fondul unei creşteri anuale de 8,5% a creditului guvernamental, după un avans de 8,9% în luna anterioară, şi a unui...

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

18 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8793
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8008
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0325
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7839
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.7882

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo