DRP:Educaţia şi cultura pe primul loc în programele dedicate românilor de pretutindeni

M.C.
Politică / 6 ianuarie

Educaţia şi cultura pe primul loc în programele dedicate românilor de pretutindeni

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a derulat pe parcursul anului 2022 o serie de programe şi acţiuni menite să întărească legăturile cu românii de pretutindeni, să susţină şi să promoveze identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă, conservarea patrimoniului cultural şi păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor în rândul persoanelor aparţinând comunităţilor din afara graniţelor, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei, "În anul care tocmai s-a încheiat ne-am concentrat activitatea pe două direcţii principale: susţinerea etnicilor români din Ucraina şi dezvoltarea de proiecte pe zonele de educaţie şi cultură în rândul românilor de pretutindeni. Cu un buget de aproape cinci ori mai mare decât cel de anul trecut, pot spune că am făcut un pas important înainte în îndeplinirea misiunii noastre. În acelaşi timp, nevoile identificate în rândul celor aflaţi în afara graniţelor ţării ne arată că mai sunt multe de făcut pentru a ne reuni într-o singură Românie, mai puternică, mai solidară şi mai prosperă", a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu.

În contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina, DRP a lansat la începutul anului 2022 Programul de granturi Sprijinirea comunităţilor româneşti din Ucraina, care a urmărit achiziţionarea şi donarea de bunuri şi materiale de strictă necesitate etnicilor români din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa. Prin intermediul asociaţiilor, fundaţiilor, unităţilor de cult şi al organizaţiilor neguvernamentale ale românilor din Ucraina, au fost donate în aceste zone peste 10000 de pachete cu bunuri de strictă necesitate.

În acelaşi timp, au fost lansate două acţiuni de sprijin financiar, care au vizat elevii etnici români care studiază în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română, din Ucraina, dar şi cadrele didactice care predau limba română sau în limba română.

Astfel, prin Programul de acordare de burse elevilor etnici români, înscrişi în clasele I-IV în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din Ucraina, în anul şcolar 2021-2022, 6500 de copii au primit un sprijin financiar în valoare de 2000 lei/elev/an, se arată în comunicat.

De asemenea, prin Programul de sprijin pentru cadrele didactice din Ucraina care predau limba română sau în limba română, în anul şcolar 2022-2023, la toate nivelurile de învăţământ public, sprijinul acordat celor aproximativ 2300 de cadre didactice s-a situat la acelaşi nivel, de 2000 lei/an/profesor.

Sesiunea de finanţare nerambursabilă, cel mai amplu program al DRP, a atras în ediţia 2022 peste 300 de propuneri de proiecte, din 30 de ţări, care au îndeplinit condiţiile necesare pentru obţinerea de finanţare. Principalii piloni de finanţare ai programului, educaţia şi cultura, au fost reprezentaţi în 34% şi, respectiv, 41% dintre proiectele aprobate.

Asigurarea unui cadru propice derulării proiectelor de educaţie în limba română în rândul copiilor din afara ţării şi consolidarea mediului asociativ au stat la baza dezvoltării unor noi programe de granturi în 2022. Prin Programul Sprijinirea educaţiei în limba română au fost acordate granturi pentru 66 de proiecte din 14 ţări, în timp ce Granturile pentru mediul asociativ au acoperit 107 proiecte din 13 ţări.

Un alt program cu tradiţie, Taberele ARC, a fost reluat în 2022, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Sportului. Astfel, în perioada iulie-august a anului trecut, peste 1200 de elevi, studenţi şi tineri din 18 state, atât din comunităţile istorice, cât şi din diaspora au vizitat România. Sub îndrumarea a peste 70 de profesori voluntari, aceştia au luat parte la atelierele de limba română, geografie, istorie, sport, muzică, desen deschise în cadrul taberelor şi la excursiile organizate la obiectivele turistice şi culturale din judeţele Bistriţa-Năsăud, Neamţ şi împrejurimi. Pentru ediţia din 2023 se intenţionează extinderea acestui program la peste 5000 de participanţi, subliniază sursa citată.

"În perioada următoare, avem pe agenda de lucru trei proiecte urgente: finalizarea Strategiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni 2023-2026, instituirea centrelor comunitare şi modificarea cadrului legislativ pentru acordarea de finanţări multianuale pentru proiecte de impact, în special proiecte pe zona de educaţie şi şcoală românească. Suntem încrezători că împreună cu celelalte instituţii ale statului şi cu reprezentanţii comunităţilor de români din afara graniţelor ţării vom reuşi să accelerăm implementarea acestor proiecte", a conchis secretarul de stat al DRP.

De asemenea, în topul priorităţior Departamentului se regăsesc: posibilitatea de a trimite ataşaţi pentru comunităţile româneşti din străinătate, extinderea programului de sprijin financiar pentru cadrele didactice şi a celui de burse pentru elevi şi în celelalte comunităţi istorice, dezvoltarea de noi programe pe alte zone de interes şi de acţiuni pentru susţinerea şi promovarea studiului limbii materne române, a valorilor culturale româneşti şi a simbolurilor naţionale în comunităţile româneşti din afara ţării, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Educația și cultura nu-s priorități pentru românii de aici d-apăi cei de pretutindeni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5545
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9726
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6239
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.1415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro