DUPĂ DISPUTA PRIVIND DEFICITUL,Fosta şi actuala guvernare se ceartă pe stocurile de cărbune

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 ianuarie 2017

Fosta şi actuala guvernare se ceartă pe stocurile de cărbune

Ministrul Energiei: "Am dispus Corpului de control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă la minister"

Fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, a negat că ar fi probleme cu stocurile şi a acuzat actualul guvern de politizarea discuţiei

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a cerut Corpului de control să facă verificări la cele două complexuri energetice, Oltenia şi Hunedoara, precum şi la ministerul pe care îl gestionează pentru a vedea cum s-au făcut pregătirile pentru iarnă în condiţiile în care s-a ajuns în situaţia "de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori", acuzând Guvernul Cioloş de" o proastă pregătire pentru iarnă în prealabil".

Fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, a negat, aseară, că ar fi probleme cu stocurile şi a acuzat actualul guvern de politizarea discuţiei: "Stocurile de iarnă necesare sistemului energetic există şi ele au fost notificate inclusiv către guvernul Grindeanu la preluarea mandatului. Este o naivitate să credem că aceste stocuri dispar peste noapte sau se pot constitui la comandă. Stocuri pentru iarnă au început să fie acumulate încă din toamnă. Discuţia pe marginea existenţei lor este o chestiune politică şi nicidecum profesională. Cine vrea să le verifice poate să o facă prin înfiinţarea unei comisii sau prin verificarea directă a cifrelor. Nu e nevoie de şapte zile ca să vezi dacă ai sau nu stocuri la îndemână. Nu avem sincope în alimentarea cu energie sau agent termic, adică stocurile există şi din ele producem energia în vârf de sezon rece. Dispecerul Energetic Naţional şi Comandamentul de iarnă care gestionează situaţia an de an au acces la aceste date şi dacă ar fi existat vreo problema ea s-ar fi rezolvat de multă vreme. «Greaua moştenire» e doar o chestiune de discurs politic".

Actualul ministru al energiei Toma Petcu a spus: "De la începutul avertizărilor meteorologice am convocat împreună cu ministerul Economiei comandamentul energetic de iarnă pentru gestionarea acestei perioade dificile. Dincolo de situaţia de urgenţă, am observat în acest timp, o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern. În primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice şi aici m-aş referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuală 357.000 de tone, cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durată de funcţionare doar pentru 4 zile. La CE Hunedoara avem, la ora actuală, în stocuri, 30.000 de tone cu un consum de 6.100 de tone pe zi, asta înseamnă funcţionare de maxim 4 zile".

Referitor la stocurile de gaz, ministrul Energiei a precizat că există, la ora actuală, înmagazinată, în depozitele Romgaz, o cantitate de 1,45 miliarde de metri cubi de gaz, consumul mediu orar al României, în această perioadă, fiind estimat la 70 de milioane metri cubi: "Gazul este asigurat în felul următor: din producţia internă - 28 de milioane metri cubi, depozite - 26 milioane metri cubi, import - 13 milioane metri cubi şi 3 milioane metri cubi vin în afara sistemului naţional de transport. Vreau să precizez că, în această perioadă, cantitatea de gaz din conducte s-a menţinut în limite normale de 38 de milioane metri cubi.Tototadă, vârful de consum orar pe energie electrică a fost atins marţi seară, în intervalul 18.00-19.00, acesta fiind de 9.730 MW".

Pentru a asigura funcţionarea normală a sistemului energetic naţional, ministrul Energiei a anunţat, potrivit News.ro, şi măsurile dispuse: "Asigurarea unor cantităţi mai mari de cărbune la centrale, prin suplimentarea garniturilor de tren care transportă cărbunele de la mine până la centrale, beneficiind în acest sens de sprijinul total al Ministerului Transporturilor şi al CFR Marfă, suplimentarea personalului la descărcarea vagoanelor în centrale şi în perioada de vârf de consum de gaze am dispus trecerea unor grupuri care produceau pe gaze pe producţia de păcură".

Totodată, el a spus că, pentru a stabili cum s-a ajuns la situaţia "de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori", a dispus Corpului de control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă în cele două complexuri energetice şi la Ministerul Energiei.

Toma Petcu a precizat: "În acelaşi timp, în perioada următoare, pe experienţa avută în aceste zile, vom elabora proceduri foarte clare şi bine stabilite, care să ne spună care, ce, cum trebuie să procedăm, plecând de la această experienţă nefericită pe care am avut-o în această perioadă şi de la consumurile istorice pe care le-am avut, atât la energia electrică, cât şi la gaze. Aceste proceduri, din păcate, nu au fost făcute în guvernarea anterioară, punându-ne în această perioadă într-o situaţie limită pe care, doar cu experienţa celor din sistem, am reuşit să o trecem. Când o să începem şedinţa, la ordinea de zi o să cer o suplimentare cu o HG care să vină şi să ne sprijine în acest sens".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb