Abonament gratuit

DUPĂ EXPIRAREA MANDATULUI Radu Graţian Gheţea - înlocuit cu Valentin Mavrodin, la conducerea CEC Bank

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Radu Graţian Gheţea, Valentin Mavrodin

Radu Graţian Gheţea, Valentin Mavrodin

Radu Graţian Gheţea a fost înlocuit la conducerea Consiliului de Adminis­traţie al CEC Bank cu Valentin Tiberiu Mavrodin, secretar de stat în Mi­nisterul Finanţelor Publice (MFP) pe probleme de trezorerie, după ce mandatul domnului Gheţea în fruntea bancii de stat a expirat sâmbătă, 11 mai.

Ieri, Radu Graţian Gheţea ne-a declarat: "După 12 ani, toate mandatele mele la conducerea CEC Bank au expirat. Această perioadă reprezintă o etapă importantă din viaţa mea, pe care, să zic aşa, am ars-o. În acest moment, nu pot spune că am anumite planuri, dar urmăresc cu interes unele proiecte din piaţă, să văd în ce măsură sunt abordabile".

Amintim că Ministerul Finanţelor, principalul acţionar al băncii de stat, a decis, anul trecut, să despartă în două funcţia de preşedinte-director general (CEO) al CEC Bank.

În luna mai a anului trecut, domnul Radu Graţian Gheţea ne-a declarat: "De câteva luni a apărut ştirea că BNR îi prelungeşte mandatul lui Gheţea. BNR nu îmi prelungeşte mandatul decât dacă acţionarul (n.r. Ministerul Finanţelor Publice) cere acest lucru. Strict juridic, contractul pe care îl am acum expiră cam peste un an.

Sigur, orice contract poate fi întrerupt, nu intrăm în detalii cu ce consecinţe. S-au încercat tot felul de variante, asupra cărora nu revin, însă doresc să precizez altceva - banca are, în acest moment, un statut în care conducerea este asigurată de un consiliu de administraţie al cărui preşedinte este şi preşedinte executiv. În conformitate cu legea, această situaţie poate exista doar dacă BNR dă un aviz favorabil pentru acest lucru. Din martie 2015, nu s-a decis încă o formulă precisă cum o să funcţioneze această bancă - în sis­tem unitar, în sistem unitar splitat sau dualist. Întrucât acţionarul are posibilitatea legală, a cerut aviz la BNR să funcţioneze aşa cum este acum, res­pectiv preşedintele CA este şi pre­şedinte executiv. MFP a cerut aviz de mai multe ori şi s-a prelungit această situaţie de guvernanţă, nu mandatul lui Gheţea. Dacă se schimbă statutul CEC Bank, atunci Gheţea trebuie să renunţe automat la una din funcţii".

Din CA al CEC Bank mai fac parte Laurenţiu Gabriel Mitrache, Bogdan Constantin Neacşu, Mihaela Lucica Popa, Ciprian Badea, Mirela Sitoiu, Mihai Gogancea Vătăşoiu şi Mirela Călugăreanu, în calitate de membri.

Laurenţiu Gabriel Mitrache este directorul general şi preşedintele Comitetului de Direcţie al băncii, iar Bogdan Constantin Neacşu, Mihaela Lucica Popa şi Mirela Iovu îndeplinesc funcţiile de director - prim-vicepreşedinte al Comitetului de Direcţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS