Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

DUPĂ REUNIUNEA BCEEuro, în cel mai important declin săptămânal din ultimele 19 luni

(A.V.)
Ziarul BURSA #Internaţional /

Euro, în cel mai important declin săptămânal din ultimele 19 luni

Moneda unică europeană (euro) s-a apreciat uşor vineri, pe pieţele externe, raportat la un coş de valute globale, redresându-se după ce, în dimineaţa aceleiaşi zile, a consemnat cursul minim al ultimelor două săptămâni faţă de dolar, în condiţiile în care, joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să reducă stimulentele monetare. În plus, săptămâna trecută, banca centrală americană (Federal Reserve) a decis să majoreze dobânda cheie, ceea ce a stimulat evoluţia monedei SUA.

Chiar dacă a urcat vineri, moneda unică europeană a înregistrat, săptămâna trecută, cel mai mare declin din ultimele 19 luni, faţă de dolar, dat fiind că BCE a semnalat menţinerea la un nivel scăzut a dobânzilor până la mijlocul anului viitor.

Euro a urcat cu 0,4% vineri, la 1,1610 dolari, după ce în prima parte a zilei atinsese 1,1543 dolari, cel mai redus curs din 30 mai până în prezent. Joi, euro pierduse 1,9% faţă de dolar, acesta fiind cel mai mare declin zilnic de după 24 iunie 2016, când Marea Britanie a decis, prin referendum, să părăsească Uniunea Europeană.

În intervalul 11-15 iunie, euro a scăzut cu peste 1,5% faţă de dolar, scăderea săptămânală fiind cea mai mare din noiembrie 2016 până acum, pe fondul vânzării masive de monedă europeană după deciziile BCE.

Amintim că, joia trecută, Banca Centrală Europeană şi-a revizuit în scădere estimările privind creşterea economică a zonei euro, în acest an, dar a modificat în urcare prognozele de inflaţie atât pentru acest an, cât şi pentru 2019.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat că, potrivit noilor estimări ale instituţiei, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 2,1% în acest an, faţă de un avans de 2,4%, cât estima în luna martie. Ritmul de creştere a economiei zonei euro ar urma să încetinească la 1,9% în 2019 şi 1,7% în 2020, în acest caz estimările BCE fiind identice cu cele din luna martie.

BCE preconizează că inflaţia din uniunea monetară va fi de 1,7% în acest an şi în 2019, faţă de 1,4%, cât anticipa anterior. Şi în 2020, rata inflaţiei în zona euro ar urma să fie de 1,7%, aproape de obiectivul ţintă al BCE - circa 2%.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS