Economia SUA a scăzut în mod neaşteptat în primul trimestru, cu 1,4%

S.B.
Internaţional / 29 aprilie

Economia SUA a scăzut în mod neaşteptat în primul trimestru, cu 1,4%

Produsul Intern Brut al Statelor Unite a încetinit în mod neaşteptat în primul trimestru, cu un declin anualizat de 1,4%, marcând o inversare bruscă pentru o economie care a înregistrat cea mai bună performanţă din 1984, a raportat joi Departamentul de Comerţ, informează news.ro.

Rata de creştere negativă a ratat chiar şi estimarea modestă a Dow Jones, privind o creştere de 1% pentru primul trimestru.

În ciuda datelor dezamăgitoare, pieţele au acordat puţină atenţie raportului, acţiunile şi obligaţiunile fiind în mare parte în creştere pe Wall Street.

O parte din scăderea PIB-ului a provenit din factori care probabil se vor inversa mai târziu în cursul anului, crescând speranţa că SUA vor evita o recesiune.

"În retrospectivă, acesta ar putea fi văzut ca un raport esenţial. Ne reaminteşte de realitatea că creşterea a fost grozavă, dar lucrurile se schimbă şi nu vor fi atât de grozave în viitor", a spus Simona Mocuţă, economist şef la State Street Global Advisors.

O multitudine de factori au conspirat să compenseze creşterea în primele trei luni ale anului 2022, care a căzut de la un nivel foarte ridicat, în urma ccreşterii de 6,9% cu care s-a încheiat anul trecut.

Creşterea numărului de infecţii cu Covid-omicron la începutul anului a împiedicat activitatea în general, în timp ce inflaţia a accelerat la un nivel nemaivăzut de la începutul anilor 1980 şi invazia rusă a Ucrainei au contribuit, de asemenea, la stagnarea economică.

Preţurile au crescut brusc în timpul primului trimestru, deflatorul indicelui preţurilor PIB crescând cu 8%, după o creştere de 7,1% în T4.

O decelerare a investiţiilor private în inventar a afectat creşterea, după ce a contribuit la propulsarea PIB-ului în a doua jumătate a anului 2021. Alte restricţii au venit din cauza exporturilor şi a cheltuielilor guvernamentale de stat, federale şi locale, precum şi din creşterea importurilor.

O scădere de 8,5% a cheltuielilor pentru apărare a fost un factor negativ deosebită, reducând cu o treime de punct procentual rezultatul PIB-ului.

Dar cheltuielile de consum, care reprezintă aproximativ două treimi din economie, au rezistat destul de bine în trimestrul respectiv, crescând cu 2,7%, deoarece inflaţia a menţinut presiunea asupra preţurilor.

Cu toate acestea, deficitul comercial în creştere a contribuit la reducerea cu 3,2 puncte procentuale din creştere, deoarece importurile au depăşit exporturile.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. deci o injectie cu comenzi de 20mld $ pt armament cu destinatia Ucraina este bine venita pt PIB

    1. E timpul sa cotizam ca altfel pierd pozitia de nr. 1.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro