Crypto

Economia zonei Euro reintră în teritoriul contracţiei la debutul lui 2021

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 ianuarie

Economia zonei Euro reintră în teritoriul contracţiei la debutul lui 2021

Economia zonei Euro a reintrat în ianuarie în teritoriul contracţiei după ce activitatea economică se stabilizase în decembrie, arată indicatorii preliminari PMI (Purchasing Managers' Index) comunicaţi vineri de Markit Economics. Activitatea economică s-a restrâns puternic şi în luna noiembrie. De vină, pe lângă măsurile de combatere a pandemiei de Covid-19, care au fost prelungite în marile economii europene, sunt cel mai probabil şi factori sezonieri ce ţin de perioada sărbătorilor.

La fel ca în precedentele trei luni, activitatea economică în industria prelucrătoare şi în sectorul de servicii din Europa a evoluat divergent, cu industria pe creştere şi serviciile în scădere. Ianuarie a adus însă o scădere generală şi accelerată a activităţii de business din zona Euro în condiţiile în care companiile au întâmpinat noi dificultăţi. Dinamica industriei prelucrătoare a continuat să fie pozitivă însă ritmul de creştere a fost cel mai slab de la startul revirimentului economic în vară. În acelaşi timp, sectorul de servicii a înregistrat în ianuarie al doilea cel mai sever ritm de declin în termeni de afaceri din luna mai încoace.

PMI-ul pentru industria prelucrătoare europeană a înregistrat după prima jumătate a lunii ianuarie o valoare de 54,7 puncte, activitatea încetinind faţă de decembrie (PMI-ul corespunzător la 55,2 puncte în luna decembrie) însă în continuare industria a dat dovadă de rezilienţă pe fondul creşterii susţinute a comenzilor la export şi a evoluţiei încă solide din Germania. Indicatorul pentru sectorul de servicii a continua să stea în zona contracţiei pentru a cincea lună la rând, cu un PMI pe ianuarie de 45,0 puncte faţă de 46,4 în decembrie. Activitatea în industria europeană a crescut în ianuarie pentru a şaptea lună la rând.

Astfel, indicatorul PMI compozit (industria prelucrătoare + sectorul de servicii) a scăzut cu 1,6 puncte în ianuarie la 47,5 puncte de la 49,1 puncte în decembrie. Rămâne de văzut care va fi impactul în economia europeană a prelungirii până la mijlocul lui februarie a restricţiilor aplicate de sărbători. Indicatorii PMI comensurează dinamica producţiei, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 de puncte separă creşterea de scădere.

Tendinţele divergente la nivel de regiune au continuat în ianuarie, Germania ieşind la limită din rândul evoluţiei recesionare cu un PMI compozit de 50,8 puncte pentru prima jumătate a lunii, în scădere de la 52 de puncte în decembrie. Importantul sector manufacturier a continuat expansiunea cu un PMI în deccelerare la 57,0 puncte (în continuare una din cele mai mari valori din istoria sondajelor Markit pentru Germania) de la 58,3 puncte luna trecută, în timp ce sectorul de servicii german şi-a accentuat uşor declinul cu un PMI în scădere lunară cu 0,2 puncte, la 46,8 puncte. Industria germană a evoluat puternic pozitiv pe parcursul întregului trimestru patru din 2020, ceea ce indică continuarea procesului de relansare pentru industria locală, puternic integrată în lanţurile de aprovizionare ale industriei germane.

Spre deosebire de Germania, PMI-ul compozit pentru Franţa (a doua economie a regiunii) a scăzut destul de puternic de la 49,5 puncte în decembrie la 47,0 puncte pe fondul accentuării declinului afacerilor din servicii (PMI la 46,5 în ianuarie de la 49,1 în decembrie) şi reintrării pe scădere a industriei (PMI la 49,5 puncte de la 51,7 în decembrie). O contracţie mai substantială a activităţii de business chiar şi decât cea din Franţa a fost înregistrată însă în restul zonei Euro. Restrângerea activităţii economice din prima jumătate a lui ianuarie a fost totuşi mai puţin severă decât evoluţia negativă din luna noiembrie.

Angajatorii din zona Euro au redus per total din locurile de muncă pentru a 11-a lună consecutiv în ianuarie. Franţa şi Germania sunt singurele ţări care au marcat o creştere uşoară a numărului de persoane angajate. În acelaşi timp, indicele aşteptărilor s-a retras de la maximul ultimelor 12 luni atins în decembrie în contextul persistenţei îngrijorărilor privind impactul pandemiei asupra cererii, care a fost mai slabă în ianuarie faţă de decembrie.

"O recesiune double-dip (evoluţie în W - n.r.) pentru economia zonei Euro pare din ce în ce mai greu de evitat", comentează datele Chris Williamson, economistul-şef de la IHS Markit, care precizează că note de optimism provin din faptul că industria dă semne de rezilienţă, la fel ca cererea externă, dar şi din faptul că restrângerea activităţii economice nu este atât de severă ca în primăvară, când economiile şi populaţia au intrat în lockdown. De notat că şi Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a actualizat recent estimările privind dinamica economiei şi prognozează o evoluţie în W a economiei, cu o contracţie probabilă în trimestrul patru care se va transmite şi în parte din primul trimestru".

Opinia Cititorului ( 1 )

 1. Dupa ce au dat soc pa oferta acum vor economia deschisa.

  bravo!  

  cauta pe youtube " Bula Imobiliara 2021 Housing Bubble 2021"  

  Sunt date oficiale din Banca Mondiala si Banca Internationala  

  o sa pun un grafic si cu bula pana la Dumnezeu din UK  

  semnat comenturi "cretine"  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

02 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4161
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6329
Gram de aur (XAU)Gram de aur225.4539

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro